Να επιστρέψω στην Ελλάδα μετά από 10 χρόνια στην Γερμανία ή όχι
Ζωή και εργασία στο εξωτερικό ή στην Ελλάδα; Τι να επιλέξω;
Ένας καλός μου φίλος από τα παιδικά μας χρόνια έφυγε στην Γερμανία το 2013 και τώρα το σκέφτεται να επιστρέψει Ελλάδα. Λέει ότι του λείπει πολύ η πατρίδα, δεν μπόρεσε να προσαρμοστεί στον τρόπο ζωής στην Γερμανία και θέλει να επιστρέψει. Στην Γερμανία δουλεύει υπάλληλος σε εταιρεία μεταφορών, έχει τελειώσει Λύκειο και μιλά ελεύθερα Αγγλικά και Γερμανικά. Δεν έκανε οικογένεια και μένει στο νοίκι στο Βερολίνο.
Σκέφτεται δυο επιλογές – επιστρέφοντας στην Ελλάδα να ανοίξει δική του δουλειά, ή να γίνει απλός υπάλληλος σε κάποια εταιρεία και να ζει με 1000 ευρώ τον μήνα.
Η ατομική επιχείρηση έχει ρίσκα και άγχος, έχει όμως και κέρδη και ελευθερία επιλογών. Ο καθένας αποφασίζει μόνος του ποιον δρόμο θέλει και αντέχει να ακολουθήσει.
Διαβάστε επίσης: Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν επενδύσετε σε κρυπτονομίσματα;
Τα πλεονεκτήματα του είναι 3:
- Είναι ελεύθερος, αν και 34 ετών, χωρίς γυναίκα, παιδιά ή άλλες υποχρεώσεις.
- Έχει μαζέψει ένα κομπόδεμα μετρητών 50-60 000 ευρώ.
- Έχει δικό του σπίτι στην Ελλάδα το οποίο όμως χρειάζεται κάποια λεφτά για να γίνει κατοικήσιμο ξανά.
Μετανάστευση – Πως είναι η ζωή στο εξωτερικό; – Τα συν και τα πλην
Η γνώμη μου, ως μετανάστης και ο ίδιος, ήταν αρνητική στην επιστροφή. Η Ελλάδα από το 2010 και μετά δεν έχει να σου προσφέρει την ποιότητα ζωής που σου προσφέρει κάθε νορμάλ χώρα στην ΕΕ. Όπου και να πας θα βρεις καλύτερες συνθήκες εργασίας, καλύτερη ποιότητα ζωής, καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, καλύτερη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, φθηνότερες τιμές σουπερμάρκετ και καλύτερες προοπτικές για να κάνεις οικογένεια και να μεγαλώσεις παιδιά.
Η Ελλάδα σου προσφέρει περισσότερο ήλιο και θάλασσα, συν ένα χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα και κράτος.
Στην Ελλάδα θα έμενα μόνο αν είχα δικό μου σπίτι σε μεγάλη πόλη ή νησί, δική μου δουλειά με ετήσια καθαρά κέρδη μετά φόρων 40.000+ ευρώ τον χρόνο, και ενεργητική συμμετοχή ως στέλεχος σε πολιτικό κόμμα εξουσίας.
Η απόφαση να επιστρέψεις στην Ελλάδα και να διαλέξεις ανάμεσα σε δύο διαφορετικές διαδρομές, επιχειρηματικότητα ή αγορά κατοικίας, είναι σημαντική και θα καθορίσει τη μελλοντική σου πορεία. Ας εξετάσουμε τα δύο σενάρια με μερικά παραδείγματα και σκέψεις:
Διαβάστε επίσης: Φτιάξε το σαιτ και οι πελάτες θα έρθουν
1. Άνοιγμα Επιχείρησης
-
- Πλεονεκτήματα:
- Πιθανή οικονομική ανάπτυξη: Αν η επιχείρηση πετύχει, μπορείς να κερδίσεις περισσότερα χρήματα από ότι με μία απλή δουλειά όπου είσαι υπάλληλος.
- Ανεξαρτησία: Θα είσαι το αφεντικό του εαυτού σου και θα μπορείς να παίρνεις αποφάσεις για την κατεύθυνση της επιχείρησης και της ζωής σου.
- Δημιουργικότητα και επιτεύγματα: Η επιχειρηματικότητα προσφέρει την ευκαιρία να πραγματοποιήσεις τα όνειρά σου και να δημιουργήσεις κάτι δικό σου το οποίο θα αφήσεις στα παιδιά σου ως πλούτο.
- Δυνατότητα να κάνεις περιουσία αν έχεις την τύχη και της ικανότητες για το επιχειρείν. Θα προσθέσω και τα πολιτικά κονέ και βύσματα για ταχύτερα αποτελέσματα.
Μειονεκτήματα:
- Ρίσκο: Υπάρχει πιθανότητα αποτυχίας, απώλειας κεφαλαίων και επιστροφή στην μισθωμένη εργασία.
- Πίεση και άγχος: Η διαχείριση μιας επιχείρησης είναι εξαιρετικά αγχωτική, σε κάθε στάδιο της. Θα χρειάζεσαι να παίρνεις αποφάσεις για δεκάδες διαφορετικά πράγματα, προμηθευτές, πωλήσεις, στόλος αυτοκινήτων, υπάλληλοι, λογιστές, δικηγόροι, έλεγχοι εφορίας, χρόνοι παράδοσης, τιμές, περιθώρια κέρδους, ανταγωνιστές κτλ. Όσο μεγαλώνει μια επιχείρηση τόσο μεγαλώνουν και τα προβλήματα που εσύ καλείσαι να λύσεις.
- Ξέχνα τον ελεύθερο χρόνο: Θα χρειαστείς να επενδύσεις πάρα πολύ χρόνο και προσπάθεια για να στήσεις και να διατηρήσεις την δική σου επιχείρηση. Ετοιμάσου για 15 ώρες εργασίας καθημερινά με όλο το άγχος και τον φόρτο εργασίας στην πλάτη σου. Η εταιρεία σου είναι η ζωή σου, πριν από την γυναίκα και τα παιδιά σου.
2. Εύρεση μιας απλής δουλειάς
Πλεονεκτήματα:
- Ασφάλεια: Έχοντας το δικό σου σπίτι, δεν θα ανησυχείς για ενοίκια.
- Σίγουρος μισθός: Όμως με απολυτήριο Λυκείου και 2 ξένες γλώσσες θα είσαι για πάντα στον βασικό μισθό + 200 ευρώ. Δεν μπορείς να ξεφύγεις από αυτό, θα πρέπει να συνηθίσεις σε αυτόν τον τρόπο ζωής.
- Χαμηλότερο ρίσκο: Το να έχεις μια απλή δουλειά η οποία σου δίνει τον βασικό μισθό είναι πιο ασφαλές από το να επενδύσεις σε μια επιχείρηση.
- Ευκολότερη διαχείριση: Μια απλή δουλειά θα σου δώσει περισσότερο χρόνο για προσωπικές ασχολίες και χωρίς ευθύνες. Στην χειρότερη τον περιπτώσεων να σε απολύσουν. Θα ψάξεις για την επόμενη δουλειά. Ο απλός υπάλληλος ενδιαφέρετε για την δουλειά του μόνο στο οκτάωρο που βρίσκετε στην εργασία του. Μετά την απομάκρυνση του από την θέση εργασίας κλείνει το κινητό του και καθαρίζει το μυαλό του από κάθε σχετικό θέμα μέχρι την επόμενη μέρα που θα προσέλθει στην εργασία του. Στην δική σου επιχείρηση αυτό δεν μπορείς να το κάνεις.
Μειονεκτήματα:
- Λιγότερα χρήματα: Η οικονομική ανάπτυξη σου θα είναι περιορισμένη σε σχέση με την πιθανή επιτυχία μιας επιχείρησης. Αρκείσε στον μισθό που σου δίνουν και απλώνεις το πάπλωμα ως εκεί που σε παίρνει.
- Σταθερότητα χωρίς προοπτικές ανάπτυξης: Φυσικά και θα νιώθεις ότι δεν αξιοποιείς πλήρως τις δυνατότητές και τα όνειρά σου. Περιμένεις μια αύξηση 50-100 ευρώ τον χρόνο αν το αφεντικό σου σε συμπαθεί, με τον πληθωρισμό να σου τρώει το 30% της αγοραστικής σου δύναμης και τον αποταμιεύσεων που έχεις κάνει. Τίποτε δεν μπορείς να κάνεις για αυτό.
- Αναμενόμενα έσοδα: Τα έσοδα σου από μια απλή δουλειά μπορεί να καλύπτουν τις βασικές ανάγκες διαβίωσης σου, αλλά δεν θα σου επιτρέψουν μεγάλες φιλοδοξίες.
- Αν παντρευτείς γυναίκα η οποία επίσης δουλεύει για τον βασικό μισθό και έρθουν δυο παιδιά θα καταλάβεις ότι οικονομικά θα ζείτε φτωχά. Έτσι δουλεύει το σύστημα.
Διαβάστε επίσης: Ζωή στην Ελλάδα ή το εξωτερικό;
Προτάσεις:
- Εξέτασε τις αγορές και τις δυνατότητες που προσφέρουν: Πριν αποφασίσεις για την επιχείρηση, κάνε μια εκτενή έρευνα αγοράς για να βρεις ένα κλάδο με μικρότερο ρίσκο, ανταγωνισμό και μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας.
- Συμβουλέψου επαγγελματίες: Μίλα με επιχειρηματίες, λογιστές και οικονομικούς συμβούλους για να κατανοήσεις καλύτερα τις προοπτικές και τους κινδύνους που σε περιμένουν σε κάθε σου βήμα.
- Σκέψου μακροπρόθεσμα: Σκέψου ποιο από τα δύο πλάνα σου δίνει μεγαλύτερη ικανοποίηση και πού θέλεις εσύ να βρίσκεσαι σε 5-10 χρόνια.
Τελική Σκέψη
Και τα δύο σενάρια έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Αν το πάθος σου και η φιλοδοξία σου είναι για κάτι μεγαλύτερο και αισθάνεσαι ότι η επιχειρηματικότητα σου ταιριάζει καλύτερα, τότε ίσως αξίζει να πάρεις το ρίσκο. Αν πάλι προτιμάς την ασφάλεια και τη σταθερότητα, μια απλή υπαλληλική δουλειά μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή για εσένα. Ο μισθός έχει συν και πλην και τους περισσότερους τους καλύπτει στης επιλογές του. Νομίζω ότι ένα 20% έχουν τα εφόδια να γίνουν επιχειρηματίες.
Το επιχειρείν δεν είναι για τον καθένα.
Ο καθένας μας είναι μοναδική προσωπικότητα και οι επιλογές που παίρνει ή δεν παίρνει αφορούν τον δικό του τρόπο ζωής. Ανάλογα με τα εφόδια και της γνώσεις που έχεις πορεύεσαι και δημιουργείς εκείνον τον τρόπο ζωής που σε ικανοποιεί, σε εκείνο το μέρος της γης το οποίο ονομάζεις πατρίδα.
2 Comments
Πασχάλης Σερέτης |
August 20, 202412:22 pmΜείνε εκεί που είσαι στην Γερμανία, η Ελλάδα εδώ και 10-15 χρόνια δεν κάνει ούτε για διακοπές.
Παναγιώτης Κοντογιάννης |
October 1, 20242:30 pmΕγώ θα έλεγα ανάλογα με το πως νιώθεις εσύ ως άτομο, ανάλογα με την οικονομική σου κατάσταση, της δουλειές και την ζωή των παιδιών σου και αν υπάρχει ένα σπίτι στην Ελλάδα όπου να μείνεις. Αν απαντήσεις ειλικρινά σε αυτά τα δεδομένα η απάντηση θα εμφανιστεί μπροστά σου.