Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν επενδύσετε σε κρυπτονομίσματα

Τι να προσέξετε πριν αγοράσετε για πρώτη φορά crypto?

crypto

Η καλή προετοιμασία αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχίας στον κόσμο των ψηφιακών χρημάτων και όσο καλύτερα είστε προετοιμασμένοι τόσο περισσότερες πιθανότητες έχετε να κερδίσετε χρήματα. Η ημιμάθεια όμως θα σας οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην οικονομική καταστροφή.

Τα 2 βασικά κρυπτονιμίσματα είναι τα Bitcoin, Ethereum

Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν τα:

 • Tether (USDT)
 • Binance Coin (BNB)
 • U.S. Dollar Coin (USDC)
 • Solana (SOL)
 • XRP (XRP)
 • Cardano (ADA)
 • Terra (LUNA)
 • Avalanche (AVAX)

Πηγή: Forbes

Όμως υπάρχουν πάρα πολλά shitcoins (με ελάχιστη ή καθόλου αξία και χωρίς άμεσο, διακριτό σκοπό ύπαρξης, εκτός της σπέκουλας) τα οποία υπόσχονται (και μερικά το πετυχαίνουν) να κάνουν τους κατόχους τους πλούσιος σε μια νύχτα. Όπως και φτωχούς, όσους ανέβηκαν στο τρένο τελευταίοι.

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τους επενδυτές όσον αφορά τα κρυπτονομίσματα είναι οι τεράστιες προσδοκίες για γρήγορα κέρδη. Όλοι μιλάνε για το πως επένδυσαν 100 ευρώ και μέσα σε 2 μήνες έβγαλαν 10000 ευρώ. Όχι ότι δεν υπάρχουν τέτοιες ιστορίες όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική με τους περισσότερους να ακολουθούν την στρατηγική buy and hold ελπίζοντας ότι σε 10 χρόνια τα εκατονταπλασιάσουν τα χρήματα τους.

Αυτοί που κερδίζουν όμως πραγματικά είναι οι τολμηροί οι οποίοι διακινδυνεύουν καθημερινά και προσδοκούν γρήγορα μικρά κέρδη από την αγοραπωλησία κρυπτονομισμάτων εκτός τον 2 μεγάλων (bitcoin, ethereum). Θέλει όμως γερά νεύρα και άριστη γνώση της αγοράς και δεν είναι για τον καθένα.

Ποντάροντας στα shitcoin μικρά ποσά ελπίζουν πολύ γρήγορα να καβαλήσουν το hype και να πουλήσουν στους επόμενους.

Τα cryptocurrencies που σε πάνε ταμείο

bitcoin

Τα ψηφιακά νομίσματα ανατιμώνται ραγδαία εν μέσω της αναγνώρισής τους ως τρόπο γρήγορου κέρδους από πολλούς ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές. Την ίδια στιγμή, οι επαγγελματίες αναλυτές συνεχίζουν να προειδοποιούν για την αστάθεια και την απρόβλεπτη φύση τους, γράφει το Investopedia. Κάθε επενδυτής ο οποίος έχει αποφασίσει να μπει στην αγορά κρυπτονομισμάτων, είναι σημαντικό να κάνει την έρευνά του και έχει έτοιμο επενδυτικό σχέδιο πριν αποφασίσει να παίξει τα χρήματά του.

Ας δούμε τα παρακάτω 5 βασικά πράγματα πριν τζογάρετε αληθινά χρήματα σε crypto:

 1. Μην επηρεάζεστε από τα κέρδη που ακούτε στην αγορα.
 2. Μάθετε ποιες είναι οι διαφορές των κρυπτονομισμάτων.
 3. Μάθετε τι είναι η τεχνολογία blockchain
 4. Διαβάστε αναλυτικά το crypto prospectus και παρακολουθήστε το συγκεκριμένο νόμισμα για αρκετό καιρό πως κινείτε.
 5. Μάθετε ποιος είναι ο λόγος δημιουργίας του κρύπτο στο οποίο θα επενδύσετε τα χρήματα σας.

Απαντήστε στην ερώτηση γιατί θέλετε να επενδύετε σε κρυπτονομίσματα

Ίσως το πιο θεμελιώδες ερώτημα που πρέπει να θέσουν οι επενδυτές στον εαυτό τους πριν στοιχηματίσουν στα κρυπτονομίσματα είναι γιατί το κάνουν. Γιατί να μην επενδύσετε σε μετοχές ή ETF / ETC οι οποίες έχουν ιστορία πολλών χρόνων, προσφέρουν μεγαλύτερη σταθερότητα και έχουν μικρότερο κίνδυνο από τα ψηφιακά νομίσματα;

Σκέφτεσαι να εργαστείς σαν freelancer; Δες τα καλά και τα κακά

Είναι λογικό διαφορετικοί επενδυτές να έχουν διαφορετικούς προσωπικούς επενδυτικούς στόχους και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Ειδικά οι millennials θεωρούν της μετοχές ως εξαιρετικά συντηρητικές και ελκύονται από τα crypto τα οποία είναι πιο κοντά τους ως τεχνολογία και ελευθερία.

Κάντε την έρευνα σας πριν αγοράσετε

Για τους επενδυτές που είναι νέοι στην αγορά ψηφιακών νομισμάτων, είναι σημαντικό να αναπτύξουν την αίσθηση του τρόπου λειτουργίας της πριν ξεκινήσουν να ασχολούνται με αυτήν. Χρειάζεται χρόνος για να εξοικειωθείτε με το τι προσφέρουν τα διάφορα νομίσματα και γιατί έχουν δημιουργηθεί. Καλό είναι να μπορείτε να ξεχωρίζετε ποια κρυπτονομίσματα συνεισφέρουν στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και ποια έχουν δημιουργηθεί είτε για πλάκα, είτε για γρήγορο κέρδος στους πρώτους που θα μπούνε. Την ζημιά θα την πληρώσουν οι τελευταίοι.

Έχω σαιτ δεν έχω όμως πελάτες, γιατί;

Επιπλέον, είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε πώς λειτουργεί η τεχνολογία blockchain, προκειμένου να έχουμε σαφήνεια σχετικά με το τι μπορεί να προσφέρει στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων.

Συμμετοχή στης ειδικές κοινότητες κρυπτονομισμάτων για ανταλλαγή πληροφοριών

Δεδομένου ότι τα ψηφιακά νομίσματα είναι ένας τομέας όπου τα πάντα εξελίσσονται πολύ γρήγορα, είναι υποχρεωτικό να συμμετέχετε στης εξειδικευμένες κοινότητες όπου οι συμμετέχοντας συζητούν και μοιράζονται την γνώση. Με τον χρόνο θα διαλέξετε ποιοι προσφέρουν πραγματική γνώση και ποιοι απλά είναι κράχτες και προωθούν συγκεκριμένα πράγματα από τα οποία κερδίζουν προμήθειες.

Ρίξτε μια ματιά στο Reddit όπως και σε άλλες πλατφόρμες όπου γίνονται συζητήσεις για κρύπτο όπου μπορείτε να ρωτήσετε και να λάβετε απαντήσεις.

Οι crypto προβλέψεις, οι προφήτες και οι άπληστοι κερδοσκόποι

Τα κλειδιά της επιτυχία είναι 3:

 1. Υπομονή
 2. Γνώση
 3. Ανάλυση της αγοράς

Ο κόσμος των ψηφιακών νομισμάτων εξελίσσεται ραγδαία και είναι γνωστός για την υψηλή μεταβλητότητά του. Οι πιθανότητες επιτυχίας είναι μεγαλύτερες για τους επενδυτές οι οποίοι έχουν υπομονή, γνωρίζουν άριστα την αγορά και ξέρουν πως να την αναλύουν. Πίσω από κάθε επενδυτή που έχει γίνει εκατομμυριούχος σχετικά γρήγορα και καυχιέται ότι το πέτυχε με bitcoin, solana η shiba, υπάρχουν πολλοί άλλοι που έχουν ρίξει χρήματα στην αγορά μόνο και μόνο για να τα δουν να εξαφανίζονται.

Αν θέλετε να επενδύσετε στα κρυπτονομίσματα πρέπει να έχετε καταλάβει το ρίσκο και να ξέρετε μέχρι πόσο μπορείτε να πάρετε. Για να έχετε καλύτερες πιθανότητες επιτυχίας, πρέπει να έχετε αφιερώσει ώρες δουλειάς αναλύοντας το κάθε ένα ξεχωριστά μέχρι να καταλήξετε σε ποιο θα βάλετε χρήματα, και πότε θα πουλήσετε για να βγάλετε κέρδος.

Δεν έχει τόση σημασία πότε μπαίνεις σε κάποιο κρύπτο, σημασία έχει πότε πουλάς και τι 10x έχεις πετύχει.

Και μια τελευταία συμβουλή: Μην επενδύετε περισσότερα από όσα μπορείτε να χάσετε.

5 Comments

Μιχάλης |

April 18, 20221:16 pm

Όπως φροντίζεις τα κλειδιά του σπιτιού σου έτσι και τα κρυπτονομίσματα. Τα cryptos είναι ανώνυμα περιουσιακά στοιχεία και ο τρέχων κάτοχός τους θεωρείται ο νόμιμος.

Παναγιώτης Κοντογιάννης |

April 19, 20228:42 am

Ακριβώς έτσι είναι Μιχάλη, φροντίζουμε για να έχουμε. Η ενασχόληση με τα κρύπτο μπορεί να φαίνεται περίπλοκη στην αρχή, σε σχέση με της μετοχές όμως αν της αφιερώσεις τον απαιτούμενο χρόνο θα καταλάβεις πως λειτουργεί. Το κρύπτο είναι ένας ακόμη τρόπος divesrification του portfolio σου.

Γιώργος |

August 15, 20229:58 am

Τι έχεις να πεις τώρα που τα cryptos πέσανε; Υπάρχει περίπτωση το bitcoin να ξανανέβει; Και σε πόσο χρόνο;

Παναγιώτης Κοντογιάννης |

August 15, 202211:50 am

Το bitcoin έχει βάση στην οποία μπορεί να στηριχθεί και να επανακάμψει. Το πότε και πόσο κανείς δεν ξέρει. Τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα είναι καθαρός τζόγος. Ο καθένας επιλέγει που και πως θα ξοδέψει τα χρήματα του.

Τζίμης |

January 25, 20239:57 am

23000$ κυνηγάει το bitcoin φίλε, αν περάσει τα 30Κ τίποτε δεν μπορεί να το σταματήσει προς την κορυφή. Φέτος η χρονιά θα είναι καλή.

Drop Your Comment