Τι σημαίνει negative SEO και πως μπορείτε να προστατεύσετε το σαιτ σας

Τι είναι το αρνητικό SEO;

Το negative SEO ή (black hat SEO) είναι ένα σύνολο κακόβουλων τεχνικών που χρησιμοποιούνται για βλάψουν την κατάταξη του σαιτ σας στης οργανικές αναζητήσεις της Google. Χρησιμοποιείται από τους ανταγωνιστές σας που προσπαθούν με αυτόν τον τρόπο να το υποβαθμίσουν από της υψηλές θέσεις για τις ίδιες λέξεις-κλειδιά που κατέχει.

black-hat-seo

Έτσι όλο το traffic και οι στοχευμένοι επισκέπτες που αναζητούν την συγκεκριμένη υπηρεσία ή προϊόν, αντί να μπαίνουν στο δικό σας σαιτ, κατευθύνονται στο σαιτ του ανταγωνιστή σας.

Διαβάστε επίσης: Γιατί το SEO είναι απολύτως απαραίτητο για κάθε επαγγελματικό σαιτ;

Μειώνοντας τους δυνητικούς πελάτες και της ταμειακές ροές, καταστρέφουν την επιχείρηση σας οδηγώντας την σε χρεωκοπία.

Κίνητρα πίσω από το αρνητικό SEO

 1. Μείωση της κίνησης και τον πελατών σας.
 2. Μείωση των χρηματικών ροών.
 3. Καταστροφή του brand.
 4. Απόκτηση καλύτερης θέσεις στα οργανικά αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης.
 5. Χρεωκοπία της εταιρείας σας.

Τύποι black hat SEO

Οι ποιο συνηθισμένοι τρόποι για να βλάψουν ένα σαιτ είναι 4:

 1. Spammy link building
 2. Ψεύτικα review και ratings
 3. Hacking
 4. DDoS attacks

Αν καταφέρουν να χακάρουν το σαιτ σας και αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο, το ποιο πιθανόν είναι η καταστροφή να είναι ολική, και το συγκεκριμένο σαιτ να μην επανέλθει ποτέ. Επίσης θα το δείτε και στο report του GSC, όμως πλέον είναι αργά για δράση.

Ποια είναι τα 2 πρώτα σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά;

 1. Πτώση της κίνησης. Αν δείτε στα δυο εξειδικευμένα εργαλεία της Google (GA, GSC) πτώση στο traffic και στης θέσεις στης λέξεις κλειδιά, πρέπει να εξερευνήσετε σε τι μπορεί να οφείλετε.
 2. Κάντε ένα backlink audit υποχρεωτικά και ψάξτε για εισερχόμενους συνδέσμους από σαιτ τα οποία είναι ύποπτα ή εντελώς άσχετα με το δικό σας περιεχόμενο. Όλα τα spammy domains κάντε τα disavow.

Διαβάστε επίσης: Τι υπηρεσίες SEO να διαλέξω στην Ελλάδα

Είναι εξαιρετικά λυπηρό να έχετε φτιάξει μια online επιχείρηση με την οποία ζείτε την οικογένεια σας και ξαφνικά μια μέρα να δείτε χακαρισμένο το σαιτ σας και να έχετε χάσει τα πάντα, όμως δυστυχώς είναι κάτι που συμβαίνει. Όταν κάποιος ανταγωνιστής σας θέλει να να κερδίσει εις βάρος σας μπορεί να χρησιμοποιήσει κάθε μέθοδο συμπεριλαμβανομένων τον παράνομων και ανήθικων.

Το κακό είναι ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπίσετε τους hackers που έκαναν την επίθεση και εξίσου τόσο δύσκολο νομικά να αναζητήσετε το δίκαιο σας.
cybersecurity
Δυστυχώς το black hat SEO υπάρχει και σήμερα και χρησιμοποιείτε για να βλάψει, και ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης είναι να προσλάβετε επαγγελματίες από τον χώρο του cybersecurity οι οποίοι να εργάζονται για την ασφάλεια της επιχείρησης σας.

Όλες οι σοβαρές online επιχειρήσεις επενδύουν πολύ μεγάλα ποσά στην κυβερνοασφάλεια και έχουν επαγγελματικές ομάδες οι οποίες εργάζονται για την σωστή και απρόσκοπτη λειτουργία της επιχείρησης τους.

Κάντε το και εσείς για την δική σας εταιρεία.

6 Comments

Γιώργος |

December 14, 20234:22 pm

Τι κοστίζει να χακαριστεί μια ιστοσελίδα και να εισαχθούν εντός κακόβουλα script;

Παναγιώτης Κοντογιάννης |

December 14, 20234:34 pm

Τιμωρείται με φυλάκιση και χρηματική ποινή.

Γιάννης Κάλφας |

December 14, 20234:44 pm

Ναι καλά. Θα σου βάλω εγώ Istio μπροστά και πίσω Spring security και Κέρβερο, και έλα μετά να δοκιμάσεις να μου χακάρεις τους server. Αυτές όμως οι υπηρεσίες εκτός του ότι κοστίζουν ακριβά είναι και ελάχιστοι οι ειδικοί που ξέρουν να της χειρίζονται. Οπότε οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σαιτ είναι στην φάση “Έλα μωρέ δεν βαριέσαι, σιγά μην χακάρουν ακριβώς εμάς”, και δεν παίρνουν κανένα μέτρο προφύλαξης με αποτέλεσμα όταν γίνει το κακό να τρέχουν και να μην φτάνουν.

Στέφανος |

January 18, 20242:14 pm

Εγώ νομίζω ότι όλα είναι θέμα κινήτρου του χάκερ και πόρους τους οποίους να ξοδέψει. Αν έχει πληρωθεί καλά από κάποιον για να χακάρει το σαιτ σου θα το πετύχει όσες και δυσκολίες και εμπόδια να του βάζεις.

Γιάννης |

April 13, 20249:58 am

Στο dark web υπάρχουν χάκερ που προσφέρουν υπηρεσίες όμως πληρώνονται με bitcoin. Αν το ψάξεις θα βρεις. Δείχνει πολύπλοκο και θέλει ψάξιμο.

Παναγιώτης Κοντογιάννης |

May 2, 20249:48 am

Γιάννη, αν έχεις της γνώσεις να μπαίνεις σε dark web μπορείς να βρεις πολλά ενδιαφέροντα πράγματα.

Drop Your Comment