Πώς λειτουργεί το νευρωνικό δίκτυο YaGPT2 και τι μπορεί να κάνει

Η ρωσική μηχανή αναζήτησης Yandex παρουσίασε το δικό της GPT2

 

Στις 17 Μαΐου 2023, η Yandex παρουσίασε το δικό της νευρωνικό δίκτυο YandexGPT στους χρήστες της. Το νευρωνικό δίκτυο είναι ενσωματωμένο στον εικονικό βοηθό της Alice, γεγονός που καθιστά την υπηρεσία αυτή ακόμα πιο βολική και ενδιαφέρουσα.

YandexGPT

Τι είναι το YandexGPT;

 

Το YandexGPT (YaGPT2) είναι ένα νευρωνικό δίκτυο το οποίο είναι ενσωματωμένο στον εικονικό βοηθό φωνής Alice και έχει ως σκοπό να βοηθά τον χρήστη δίνοντας απαντήσεις στης ερωτήσεις του με την χρήση τεχνητής νοημοσύνης. Από τον Ιούνιο του 2023, το νευρωνικό δίκτυο βρίσκεται υπό ανάπτυξη και τώρα πλέον μπορεί να γράψει επιστολές και κείμενα διαφημίσεων, να γράψει άρθρα, να δημιουργήσει ιδέες και άλλα πολλά. Το νευρωνικό δίκτυο είναι διαθέσιμο στις ακόλουθες υπηρεσίες και συσκευές:

  • Yandex Browser
  • Έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες έχουν ενσωματωμένο τον βοηθό Alice.

 

Το YandexGPT ενεργοποιείται από τη φράση “Алиса, давай придумаем”. Μετά την ενεργοποίηση του ο βοηθός δίνει απαντήσεις στις ερωτήσεις που τίθενται.
Ένας άλλος τρόπος για να χρησιμοποιήσετε το νευρωνικό δίκτυο είναι να γράψετε κείμενο σε ένα παράθυρο διαλόγου.

Πώς λειτουργεί το νευρωνικό δίκτυο τεχνητής νοημοσύνης YaGPT2;

 

Προς το παρόν, το νευρωνικό δίκτυο YaGPT βρίσκεται υπό ανάπτυξη και εκπαιδεύεται περαιτέρω. Επομένως, υπάρχει κάθε λόγος να περιμένουμε περισσότερη λειτουργικότητα από αυτό στο μέλλον. Εδώ είναι τα στάδια της εκπαίδευσης του:

Τροφοδοσία δεδομένων. Σε αυτό το στάδιο, βιβλία, άρθρα, ιστότοποι και άλλο χρήσιμο περιεχόμενο φορτώθηκαν στο νευρωνικό δίκτυο. Οι τεχνολογίες αναζήτησης Yandex χρησιμοποιήθηκαν για την επιλογή του πιο χρήσιμου υλικού για εκπαίδευση. Η ίδια η εκπαίδευση YandexGPT πραγματοποιήθηκε σε υπερυπολογιστές Yandex.

Πρόσθετη εκπαίδευση. Η τεχνολογία Crowdsourcing χρησιμοποιήθηκε για την επανεκπαίδευση του YandexGPT. Επίσης, μια ομάδα εκπαιδευτών τεχνητής νοημοσύνης συμμετείχε σε αυτό, οι οποίοι εκπαίδευσαν περαιτέρω το νευρωνικό δίκτυο με το παράδειγμα δεκάδων χιλιάδων ικανοποιητικών γραπτών απαντήσεων. Ως αποτέλεσμα, το νευρωνικό δίκτυο διατυπώνει τις απαντήσεις απλά και καθαρά, όπως ένα άτομο που καταλαβαίνει αυτή την ερώτηση.

Το YaGPT2 είναι σε θέση να απαντήσει σε ερωτήσεις, είναι σε θέση να θυμάται προηγούμενα μηνύματα και μπορεί να απαντήσει σε διευκρινιστικές ερωτήσεις. Στο μέλλον, όταν τελειώσει η εκπαίδευση, η εργασία με το νευρωνικό δίκτυο θα γίνει ακόμα πιο εύκολη και πιο ενδιαφέρουσα.

YaGPT2-enantion-chatGPT4

Ποιές είναι η διαφορές μεταξύ του AI YandexGPT και του ChatGPT;

 

Το ChatGPT είναι ένα chatbot με τεχνητή νοημοσύνη από το OpenAL, το οποίο είναι σε θέση να διεξάγει διάλογο, να απαντά σε ερωτήσεις, να γράφει κώδικα προγράμματος, ποιήματα, σενάρια και πολλά άλλα. Στην πραγματικότητα, και τα δυο εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης (YandexGPT και ChatGPT) εκτελούν παρόμοιες λειτουργίες. Υπάρχουν όμως κάποιες σημαντικές διαφορές μεταξύ τους, όπως:

1. Τρόποι αλληλεπίδρασης με τον χρήστη. Μπορείτε να εργαστείτε με το ChatGPT μόνο μέσω ενός παραθύρου διαλόγου, ενώ το YandexGPT είναι ενσωματωμένο στο Alice και επομένως μπορεί να ελεγχθεί τόσο στη λειτουργία παραθύρου διαλόγου, όσο και με φωνή.

2. Υποστηριζόμενες γλώσσες. Το ChatGPT υποστηρίζει 95 γλώσσες: Αγγλικά, Ρωσική, Κινέζικα, Γαλλικά, Ισπανικά, κλπ, το YandexGPT υποστηρίζει μόνο ρωσικά.

3. Ενσωμάτωση με εφαρμογές. Το YandexGPT είναι ενσωματωμένο στην Alice και συνδέεται με ολόκληρο το οικοσύστημα της Yandex. Ως αποτέλεσμα, με τη βοήθεια αυτού του νευρωνικού δικτύου, μπορείτε να επιλέξετε την καλύτερη πίτσα στην πόλη και να παραγγείλετε την παράδοσή της μέσω του Yandex Food. Το ChatGPT δεν είναι ενσωματωμένο σε καμία εφαρμογή, επομένως δεν επιλύει τέτοιες εργασίες.

4. Συλλογή πληροφοριών. Το ChatGPT ανήκει στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό OpenAI, ο οποίος δεν επιδιώκει ως στόχο το κέρδους. Δηλώνουν ότι θέλουν να μελετήσουν την τεχνητή νοημοσύνη και της επιπτώσεις της στο καθημερινό τρόπο ζωής των ανθρώπων. Ως εκ τούτου, το ChatGPT συλλέγει αποπροσωποποιημένα δεδομένα που χρησιμοποιούνται για περαιτέρω εκπαίδευση του νευρωνικού του δικτύου. Επίσης, ο χρήστης έχει την δυνατότητα να ζητήσει από την εταιρεία OpenAI να διαγράψει όλες τις πληροφορίες που συλλέγονται για το άτομο του. Το YandexGPT ανήκει στο ρωσική μηχανή αναζήτησης Yandex, οπότε εδώ συλλέγονται πληροφορίες σχετικά με τους χρήστες όχι μόνο για την εκπαίδευση του νευρωνικού δικτύου, αλλά και για την τελειοποίηση στόχων διαφήμισης.

5. Ακρίβεια των πληροφοριών. Το chatbot της νέας γενιάς ChatGPT 4 έχει υψηλή ακρίβεια των παρεχόμενων δεδομένων-πάνω από 80% σε οποιαδήποτε δεδομένη ερώτηση. Υπάρχουν 2 ChatGPT, η δωρεάν έκδοση ονομάζεται ChatGPT 3,5 και χρησιμοποιεί πληροφορίες μέχρι το 2021. Η έκδοση ChatGPT4 είναι συνδρομητική, κοστίζει 20 αμερικανικά δολάρια και μπορεί να κάνει αναζήτηση σε πραγματικό χρόνο στο Ίντερνετ ώστε να παρουσιάσει πληροφορίες η οποίες υπάρχουν σήμερα. Αν δεν θέλετε να πληρώσετε συνδρομή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την τεχνητή νοημοσύνηChatGPT4 μέσουν της μηχανής αναζήτησης Bing AI Chat και τον browser Edge της Microsoft. Το YandexGPT δεν μπορεί να εγγυηθεί τόσο υψηλή ακρίβεια των απαντήσεων του ακόμα.

6. Τομείς εφαρμογής. Το ChatGPT έχει γίνει ένα ισχυρό επαγγελματικό εργαλείο για εμπόρους, σχεδιαστές, προγραμματιστές, και ειδικούς πληροφορικής. Είναι σε θέση να δημιουργήσει chatbots, γραπτό περιεχόμενο, κώδικα, να δημιουργήσει τεκμηρίωση για προγράμματα κλπ. Το YandexGPT δεν έχει τέτοιες υπερδυνάμεις, αλλά είναι σε θέση να γράψει μια επιστολή σε έναν πελάτη ή ένα διαφημιστικό κείμενο.

7. Η ρώσικη εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης είναι γρηγορότερη της αμερικανικής. Με την χρήση του yandex μεταφραστή, ο οποίος είναι εξίσου καλώς με το google translate, εύκολα μπορείτε να μεταφράζετε κείμενο και να κάνετε ερωτήσεις στο YaGPT2. Ως καθαρά μεταφραστική υπηρεσία όμως ως καλύτερη όλων θεωρώ την deepl.

Διαβάστε επίσης: Πως η τεχνητή νοημοσύνη έφερε επανάσταση στο SEO;

Προσωπική μου γνώμη είναι ότι αυτήν την στιγμή που γράφω αυτό το άρθρο, η καλύτερη υπηρεσία τεχνητής νοημοσύνης από όλες είναι μακράν το ChatGPT4.

Διαβάστε επίσης: Το chatbot της Googles Bard AI λειτουργεί πλέον και στην Ελλάδα

Τι μπορεί ήδη να κάνει το YandexGPT;

 

Επί του παρόντος, οι Ρώσοι προσπαθούν να φτιάξουν το YandexGPT καθολικό βοηθό των χρηστών τόσο για δραστηριότητες αναψυχής, όσο και για εργασίες, ώστε να χρησιμοποιείτε μαζικά σε καθημερινές εργασίες ρουτίνας. Σκοπός είναι να συνηθίσουν οι Ρώσοι να αναζητούν πληροφορίες από την Αλίκη (πιο εύκολα φωνητικά, παρά γραπτά) και αυτές οι πληροφορίες να είναι ακριβείς. Σαν να ρωτάς έναν φίλο σου για κάτι και αυτός να σου απαντά σωστά.

Περιμένουμε να δούμε την εξέλιξη του ChatGPT5 του χρόνου ίσως και τι καινούρια πράγματα θα μπορεί να προσφέρει. Η τεχνητή νοημοσύνη βρίσκετε ήδη εδώ και αλλάζει τον κόσμο και τον τρόπο ζωής μας όπως τον είχαμε συνηθίσει, μέχρι τώρα.

 

1 Comment

Σίμος Κακλαμάνης |

February 13, 20245:41 pm

Η Yandex φαίνεται να πουλήθηκε και εγκαταλείπει την Ρωσία παρόλο που οι αγοραστές της είναι πάλι Ρώσοι. Να δούμε πιο θα είναι το μέλλον της.

Drop Your Comment