WordPress εναντίων Blogger
WordPress Vs Blogger? του Άρη Αποστολόπουλου
Ποιο πρόγραμμα είναι καλύτερο για την κατασκευή ιστοσελίδων?
Η απάντηση μπορεί να έρθει με την ερώτηση “Γιατί θέλουμε να φτιάξουμε ένα blog?”. Αν ο σκοπός μας είναι απλά να έχουμε μια σελίδα στο Ίντερνετ όπου θα γράφουμε 1-2 άρθρα το μήνα η το χρόνο μπορούμε να την φτιάξουμε και με άλλα προγράμματα, χωρίς να μπαίνουμε στον κόπο να μάθουμε όλες της λειτουργίες τον δυο προαναφερθέντων. Αν όμως θέλουμε να κερδίσουμε χρήματα από το blog μας και το βλέπουμε ως επαγγελματική ενασχόληση τότε θέλει ψάξιμο και μελέτη.
Όσοι ασχολούνται με το internet θα έχουν παρατηρήσει την ύπαρξη δύο κυρίων διαφορετικών υπηρεσιών δημιουργίας και φιλοξενίας blogs: το WordPress, και το Blogger. Σε πρακτικά ζητήματα και με μια πρώτη ματιά, αυτό που προσφέρουν και οι δύο ιστοσελίδες είναι ακριβώς το ίδιο, αλλά για την εξοικονόμηση χρημάτων πρέπει να προσέχουμε τις λεπτομέρειες και αυτές ακριβώς θα παρουσιάσουμε.
To WordPress είναι λογισμικό και μπορείς να το κατεβάσεις από το http://www.wordpress.org. Η υπηρεσία σου παρέχει άπειρες δυνατότητες με τα plugin να διαμορφώσεις την ιστοσελίδα σου όπως ακριβώς επιθυμείς.
Υπάρχει μια γενική εντύπωση ότι το Blogger απευθύνεται στους περισσότερο “ερασιτέχνες” του χώρου ενώ το WordPress, κυρίως λόγω της ποικιλίας που προσφέρει, στους πιο “επαγγελματίες”. Η εγγραφή και η ενεργοποίηση του ιστότοπου, λοιπόν, αποτελεί μια διαδικασία λεπτών στην πρώτη περίπτωση, ενώ στη δεύτερη μπορεί να πάρει μέχρι και ώρες. Αντίθετα, στο στήσιμο του site, συναντούμε μεγαλύτερη δυσκολία στην περίπτωση του Blogger ενώ το WordPress παρέχει τη δυνατότητα της άμεσης επεξεργασίας της εμφάνισής του με μεγαλύτερη ποικιλία αλλά και επαγγελματικά templates (πρότυπα παρουσίασης).
Σχετικά με τη δημοσίευση των αναρτήσεων, το WordPress και πάλι έχει προβάδισμα με την εύκολη επεξεργασία κειμένου που προσφέρει και, επιπλέον, η ανανέωση μιας ανάρτησης είναι μια διαδικασία δευτερολέπτων χωρίς να χρειάζεται republishing (αναδημοσίευση του ίδιου κειμένου). Στην περίπτωση του Blogger η αναδημοσίευση είναι κάτι που δε γίνεται να αποφευχθεί ενώ το περιβάλλον επεξεργασίας των κειμένων βρίσκεται σε ένα καθαρά ερασιτεχνικό επίπεδο.
Σε πιο “προγραμματιστικό επίπεδο”, το hosting στο WordPress είναι ελεύθερο και αποκλειστικά στη δικαιοδοσία του ιδιοκτήτη του ιστοχώρου, ενώ στο Blogger τα πάντα καθορίζονται κάτω από το αυστηρό και άγρυπνο βλέμμα της Google, με μοναδική πολυτέλεια την αλλαγή του domain name από example.blogspot.com σε www.example.com. Τα plugins (πρόσθετα εργαλεία) που προσφέρονται, τα οποία μπορούν να δώσουν μια πιο διασκεδαστική και διαδραστική εμφάνιση στην κάθε ιστοσελίδα είναι και στις δύο περιστάσεις πολύ εύκολα στην εγκατάστασή τους. Η ποικιλία που προσφέρεται όμως στο WordPress κλέβει, για άλλη μια φορά, τις εντυπώσεις από το “φτωχό” Blogger.
Σε γενικές γραμμές, οι περισσότεροι χρήστες ιστολογίων (blogs), ξεκινούν με το πρότυπο του Blogger ωσότου αντιληφθούν τις απαιτήσεις του internet, εξοικειωθούν με το περιβάλλον διαχείρισής του και καταλήξουν στην αξιοποίηση των απεριόριστων δυνατοτήτων του WordPress.
Εγώ θα πρότεινα να τα δοκιμάσετε και τα δυο και να επιλέξετε εσείς πιο ταιριάζει καλύτερα στης ανάγκες σας. Φτιάξτε ένα blog και πειραματιστείτε με της δυνατότητες του προγράμματος καθώς και με της δικές σας. Για να μπορέσουμε να επιλέξουμε κάτι πρώτα πρέπει να το μάθουμε και να έχουμε ξεκαθαρίσει τι ανάγκες θα καλύπτει για να κάνουμε την σωστή επιλογή.
Proudly powered by WordPress. Theme by Infigo Software.
2 Comments
Μανωλης Ισχακης |
February 28, 201210:06 amΈφτιαξα το πρώτο μου blog με τη ν world press, αλλα να σας πω την αλήθεια, για επαγγελματική δουλειά δεν μετάνιωσα που πληρωσα άνθρωπο. Όλα θέλουν τον ειδικό τους
εργασία στο σπίτι |
February 29, 201211:41 amΓιαυτόν τον λόγο υπάρχουν οι επαγγελματίες ΄-)