Τι σημαίνει η λέξη freelancing?

 Freelancing

freelancerΤο freelancing είναι ίσως ότι πιο μοντέρνο και πρωτοποριακό κυκλοφορεί στις μέρες μας από άποψη εργασίας. Στην ουσία είναι εργασία εξ’ αποστάσεως, ο freelancer δηλαδή εργάζεται από το σπίτι του ως ελεύθερος επαγγελματίας. Είναι δεκάδες οι τομείς πάνω στους οποίους μπορεί να εργαστεί ένας freelancer. Στον τομέα των IT ένας freelancer μπορεί να κάνει σχεδιασμό γραφικών, να αρθρογραφεί να κατασκευάζει λογισμικό, να κατασκευάζει ιστοσελίδες κτλ.

Πώς μπορεί όμως κάποιος να εργαστεί ως freelancer; Τα πράγματα έχουν ως εξής. Υπάρχουν αμέτρητες ιστοσελίδες στις οποίες αναρτώνται αγγελίες για freelancers, από επιχειρήσεις χωρίς να υπάρχει περιορισμός αναφορικά με τον τόπο, μιας και το διαδίκτυο δεν έχει γεωγραφικά σύνορα. Έτσι λοιπόν οι αγγελίες αναρτώνται με πλήρεις περιγραφές των τεχνικών λεπτομερειών, των χρονοδιαγραμμάτων καθώς και των χρηματικών ποσών των οποίων μπορούν αν διατεθούν για κάθε μια από αυτές.

Οι freelancers από κει κι έπειτα εκδηλώνουν ενδιαφέρον για την ανάληψη του έργου, καταθέτοντας τις προσφορές τους προκειμένου να αναλάβουν την εκπόνησή του. Επικρατεί η εντύπωση ότι όσο χαμηλότερη είναι κοστολογικά η προσφορά τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να αναλάβουν το έργο. Όμως αυτό ισχύει για εργασίες που είναι επαναλαμβανόμενες όπως πχ submit σε καταλόγους όπου Κινέζοι και Ινδοί το κάνουν για εξευτελιστικά ποσά. Ο σοβαρός πελάτης που θα αναθέσει ποιοτική δουλειά σε έναν freelancer το πρώτο που θέλει να δει είναι προηγούμενα έργα του δημιουργού από όπου μπορεί να κρίνει της δυνατότητες του. Και μετά θα γίνει η διαπραγμάτευση τιμής.

Βλέπουμε λοιπόν ότι όλη η διαδικασία θυμίζει κάτι σαν μειοδοτικό διαγωνισμό. Μόνον που εν προκειμένω δεν μιλάμε για ανάληψη δημοσίου έργου από ιδιώτη αλλά και τα δύο μέλη της αυτής της «σύμβασης έργου» είναι ιδιώτες.

Η κατατιθέμενη προσφορά λοιπόν αξιολογείται από τον εν δυνάμει εργοδότη  και αν κριθεί ικανοποιητική και συμφέρουσα τότε ο freelancer αναλαμβάνει το έργο. Το σημαντικό σε αυτήν την περίπτωση είναι η δημιουργία αμοιβαίας εμπιστοσύνης ανάμεσα στον πάροχο του έργου και τον εκτελεστή αυτού, ώστε να λειτουργήσουν τίμια και να προστατέψουν ο καθένας την φήμη του.

Υπάρχουν ιστοσελίδες που προσφέρουν την υπηρεσία να είναι διαμεσολαβητές μεταξύ του αγοραστή και του πωλητή έτσι ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο ο κίνδυνος απάτης. Εάν φοβάστε η απλά δεν εμπιστεύεστε τον αγοραστή καλό είναι να καταφύγετε σε υπηρεσίες μεσάζοντα όπως είναι η escrow. Με την ολοκλήρωση της εργασίας αποδίδεται στον freelancer η αμοιβή του αφού έχει παρακρατηθεί ένα μικρό μέρος της από τον μεσάζοντα.

Αν τώρα αισθάνεστε ότι έχετε τις ικανότητες, δεξιότητες και γνώσεις να προσφέρετε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες τότε δεν έχετε παρά να το δοκιμάσετε. Τα πλεονεκτήματα είναι ότι εργάζεστε από την ασφάλεια την σιγουριά και την ζεστασιά του σπιτιού σας. Το μειονέκτημα είναι πως στην αρχή και μέχρι να φτιάξετε ένα καλό όνομα και να αποκτήσετε την απαιτούμενη φήμη πιθανόν να αμείβεστε χαμηλότερα από όσο ίσως θα έπρεπε. Αν όμως οι πελάτες σας μείνουν ικανοποιημένοι τότε στην πορεία τα πράγματα θα γίνουν σίγουρα πιο εύκολα.

Η δουλειά του freelancer δεν είναι εύκολη, είναι όμως συναρπαστική, και έχει περισσότερα πλεονεκτήματα παρά μειονεκτήματα. Εσείς θα αποφασίσετε αν ταιριάζει σε εσάς.

Drop Your Comment