Τι είναι το Link Building?

Link Building

link buildingΤι σημαίνει άραγε αυτός ο όρος; Link Building σημαίνει όλες εκείνες οι ενέργειες που γίνονται σε μία ιστοσελίδα προκειμένου να κατασκευαστούν σύνδεσμοι (links).

Το link building είναι το 50% του SEO. Υπάρχουν δύο κύριοι λόγοι να κατασκευάσει κάποιος συνδέσμους σε μία ιστοσελίδα. Ο ένας είναι η άμεση μετάβαση σε άλλο σημείο του ιστοχώρου ή η μετάβαση σε μία εντελώς διαφορετική ιστοσελίδα σχετική ή άσχετη με το περιεχόμενο της Α) ιστοσελίδας, και ο άλλος είναι το SEO (Search Engine Optimization).

Και οι δύο τεχνικές link building, χρησιμοποιούνται για την όσο το δυνατόν υψηλότερη  βαθμολόγηση και καλύτερη κατάταξη μιας ιστοσελίδας στις μηχανές αναζήτησης. Στην συνέχεια θα εξετάσουμε κάποιες τεχνικές – μεθόδους οι οποίες συμβάλλουν στην κατεύθυνση αυτή.

Κατ’ αρχάς σύνδεσμοι σε σχετικές ιστοσελίδες είναι πιο ισχυροί και θα πρέπει να είναι η πρωταρχική εστίαση στην προσπάθεια δημιουργίας τέτοιων σχετικών συνδέσμων. Ενώ σύνδεσμοι σε άσχετες ιστοσελίδες εξακολουθούν να βοηθούν εντούτοις δεν βοηθούν τόσο πολύ.  Τίθεται το ερώτημα του τι ακριβώς σημαίνει σχετικό. Είναι δυνατόν για δύο ιστοσελίδες να σχετίζονται χωρίς να ανήκουν υποχρεωτικά στην ίδια κατηγορία; Για παράδειγμα μια σελίδα σχετική με αυτοκίνητα ίσως να είναι σχετική με μία που αναφέρεται σε στερεοφωνικά αν και είναι εντελώς διαφορετικά πράγματα. Σκεφτείτε την σχετικότητα κατ’ αυτόν τον τρόπο θα ενδιαφέρονταν οι χρήστες της «Α ιστοσελίδας» γα το περιεχόμενο της «Β ιστοσελίδας»; Ένα πολύ καλό παράδειγμα αυτού είναι τα θέματα δημιουργίας συνδέσμων και σχεδιασμού ιστοσελίδων. Αν και τα θέματα είναι εντελώς διαφορετικά, οι περισσότεροι σχεδιαστές – κατασκευαστές συνδέσμων ενδιαφέρονται για πληροφορίες αναφορικά με τον σχεδιασμό ιστοσελίδων και αντίστροφα.

Anchor text, είναι το κείμενο που χρησιμοποιείται στο σύνδεσμο καταδεικνύοντας την ιστοσελίδα σας. Αυτό το κείμενο θα πρέπει να είναι μία από τις πρωταρχικές λέξεις κλειδιά για την σελίδα για την οποία δημιουργείτε το σύνδεσμο. Η λέξη κλειδί είναι το ποιο σημαντικό κομμάτι στο link building. Για παράδειγμα αν δημιουργείτε σύνδεσμο στην αρχική ιστοσελίδα σας η οποία είναι βελτιστοποιημένη για την λέξη κλειδί «Υποθήκες», θα θελήσετε να χρησιμοποιήσετε εκείνη τη λέξη κλειδί στους συνδέσμους που στοχεύουν σε εκείνη τη σελίδα. Οι μηχανές αναζήτησης κοιτάζουν το κείμενο συνδέσμου των εισερχόμενων συνδέσμων προκειμένου να βοηθηθούν να καθορίσουν με τι σχετίζεται η ιστοσελίδα σας.

Βελτιστοποιώντας το κείμενο των συνδέσμων σας μπορεί να έχει τεράστια επίδραση στην βαθμολόγησή σας. Ένα άλλο σημαντικό σημείο είναι η μη κατάχρηση καμίας λέξης κλειδί. Είναι εντελώς αφύσικο αν όλοι οι σύνδεσμοι σας περιέχουν το ίδιο κείμενο.

Link building και directories

Υπάρχουν εκατομμύρια κατάλογοι στο δίκτυο όπου η παρουσία του σαιτ μας βοηθάει στο SEO. Αναζητήστε τους και προσθέστε την ιστοσελίδα σας, σταδιακά καθώς η επιθετική δημιουργία συνδέσμων ( aggressive link building) θα φέρει τιμωρία από της μηχανές αναζήτησης. Σε ότι κάνετε κάντε το σταδιακά, αργά και συνέχεια και τα αποτελέσματα θα έρθουν.

Μπορεί να πάρει εβδομάδες για τις μηχανές αναζήτησης να «δουν» τους νέους συνδέσμους τους οποίους δημιουργήσατε. Επίσης μπορεί να πάρει μήνες πριν αυτοί οι σύνδεσμοι βελτιώσουν την βαθμολογία σας. Μπορεί να πάρει ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα στις μηχανές αναζήτησης να βρουν και να επαναϋπολογίσουν  όλες τις ιστοσελίδες και τους συνδέσμους στο διαδίκτυο. Οι αλλαγές βαθμολόγησης μπορούν να συμβούν καθημερινά αλλά είναι λόγω των αλλαγών που έχουν γίνει μερικούς μήνες πριν.

Για να έχει αξία το link building, πρέπει να σχεδιάζετε και να υπολογίζετε να κρατάτε τους συνδέσμους για τουλάχιστον 90 ημέρες. Επιπρόσθετα μία από τις νεότερες προσθήκες στον αλγοριθμικό σύνδεσμο δημοτικότητας του Google είναι η ηλικία του συνδέσμου. Με σκοπό να καταπολεμηθεί η  χειραγώγηση του συστήματός του από τους σχεδιαστές  συνδέσμων, η ηλικία τώρα παίζει έναν πρωταρχικό ρόλο στο να καθορίσει την αξία ενός συνδέσμου. Οπότε κρατήστε τους συνδέσμους σας όσο το δυνατόν περισσότερο.

Είναι πολύ σημαντικό να παρακολουθείτε τα αποτελέσματα  των προσπαθειών των συνδέσμων σας. Παρακολουθώντας την βαθμολόγηση των λέξεων κλειδιών σας μπορείτε να δείτε ακριβώς πως βοηθούν οι σύνδεσμοι σας. Οι περισσότεροι διαχειριστές ιστοσελίδων καταγράφουν μόνο την εισερχόμενη κίνηση στους ιστοτόπους τους. Ενώ αυτό είναι χρήσιμο  είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι δεν θα δείτε κάποια σημαντική κίνηση μιας λέξεως κλειδί μέχρις ότου φτάσετε στο τοπ 10.

Πολλοί διαχειριστές που προσπαθούν να κάνουν SEO στα σαιτ τους, ξοδεύουν σημαντικές πηγές σχεδιασμού συνδέσμων και τα παρατούν εντέλει, επειδή δεν βλέπουν σημαντική αύξηση στην κίνηση των συνδέσμων έπειτα από μερικούς μήνες. Αν αυτοί οι ίδιοι διαχειριστές παρακολουθούσαν τις λέξεις κλειδιά τους πιθανότατα να διαπίστωναν ότι έχουν κάνει σημαντική πρόοδο προς το να πλησιάσουν το τοπ 10.

Δεν έχει καμία λογική να τα απογοητεύεσαι και να τα παρατάς επειδή δεν βλέπεις την ιστοσελίδα σου να εμφανίζετε στο top 10. Δεν μπορώ να πω πόσους πολλούς πελάτες έχουμε εξυπηρετήσει οι οποίοι δεν είχαν ιδέα ότι είχαν βελτιώσει την βαθμολογία τους από το τοπ 100 στο τοπ 20, παρατώντας τα μόνο και μόνο επειδή δεν είχαν ιδέα της γενικότερης προόδου που είχε συντελεστεί.

Το link building είναι μια κουραστική και επαναλαμβανόμενη εργασία χωρίς δημιουργικότητα και φαντασία και γιαυτό οι περισσότεροι webmasters αναζητούν για την μονότονη αυτή δουλειά Ασιάτες η Ινδούς που την κάνουν για ελάχιστα χρήματα.

Είναι όμως το 50% της βελτιστοποίησης ενός σαιτ και θέλει την ιδιαίτερη προσοχή μας αν θέλουμε να εμφανιστούμε στο top3 της google.

Drop Your Comment