Πως να γράψεις ένα άρθρο σε blog?
Πως να γράψεις ένα άρθρο σε blog? Πως γράφει ένα άρθρο ένας επαγγελματίας blogger, ή ένας δημοσιογράφος, ή ένας συγγραφέας? Γιατί το στιλ τους είναι διαφορετικό, και ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την συγγραφή?
Ας δούμε μερικά παραδείγματα :
Α. Δημοσιογράφος
Το δημοσιογραφικό στιλ γραψίματος άρθρων έχει υποχρεωτικά “πιασάρικη” επικεφαλίδα, ή αλλιώς επικεφαλίδα που “πουλάει”. Της εφημερίδες της ενδιαφέρει να τραβήξουν το μάτι του αναγνώστη και να τον φέρουν κοντά. Αυτό το πετυχαίνουν με κραυγαλέους τίτλους που συνειδητά προβοκάρουν τον αναγνώστη. Σχεδόν πάντα χρησιμοποιούν ερωτήσεις όπως ποιος, τι, γιατί, πότε και που.
Β. Ένα άρθρο μπορεί να ξεκινήσει με ένα ανέκδοτο, ή μια πολύ σύντομη ιστορία η οποία αναπτύσσετε φυσικά στην συνέχεια.
Γ. Ένα διαφορετικό στιλ αρχής ενός άρθρου μπορεί να είναι και η χρήση στατιστικών και αριθμόν που στην συνέχεια θα αναλυθούν και θα δημιουργήσουν προϋποθέσεις για πολλά σχόλια.
Δ. Πάντα υπάρχει η δυνατότητα ένα άρθρο να ακολουθήσει την κλασσική μορφή συγγραφής κειμένων όπως μάθαμε στο σχολείο. Με αρχή, μέση και τέλος, με ξεχωριστές παραγράφους και ανάπτυξη των επιχειρημάτων και χρήση πλούσιου λόγου έτσι ώστε να πλησιάζει το λογοτεχνικό κείμενο.
Ε. Μορφή ερωτήσεων-απαντήσεων. Σκοπός εδώ επίσης είναι να προβοκαριστεί ο αναγνώστης έτσι ώστε να θελήσει να συμμετέχει στον σχολιασμό που ακολουθεί κάθε άρθρο. Το στιλ είναι κοφτό, συμμαζεμένο και συνήθως έχει αριθμούς και μαθηματικές πράξεις.
Ζ. Με την χρήση αποσπάσματος η αναφοράς σε άλλο άρθρο κάποιου άλλου blogger και προσωπικής ανάλυσης του συγγραφέα εκθέτοντας την δική του οπτική γωνία για το θέμα. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί ο πρώτος blogger να απαντήσει στο δικό του blog και έτσι να δημιουργηθεί διάλογος.
Η. Με αναφορά σε συγκεκριμένο πρόσωπο, και διήγησης της ιστορίας για αυτό. Π.χ αναφορά στην Μαντόνα και την μουσική της.
Θ. Με μια φωτογραφία. Είτε τοπίου, είτε προσώπου. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην σχολιαστεί, ειδικά αν είναι φάτσα πολιτικού, μπορεί να πέσουν και γιαούρτια ΄-)
2. Blogger
A. O κάθε blogger ακολουθεί δικό του προσωπικό στιλ γραφής που τον διαχωρίζει από τους άλλους. Έτσι πρέπει αφού για να ξεχωρίσει πρέπει να είναι μοναδικός σε αυτό που κάνει. Το ίδιο προσπαθεί και ο δημοσιογράφος και ο συγγραφέας. Η συγγραφή άρθρων είναι δημιουργική εργασία και στα κείμενα πάντα υπάρχει κατάθεση ψυχής.
Β. Αν όμως ένας blogger γράφει επί παραγγελία, για κάποιον άλλο ιστολόγιο ως guest blogger τότε ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, αφού το κείμενο πληρώνετε και πρέπει να ακολουθηθούν οι συμφωνημένοι όροι συνεργασίας. Το ίδιο ισχύει και για review post. Ο blogger προσπαθεί να μιμηθεί έναν καλό δημοσιογράφο και αν είναι σοβαρός και έχει ευχέρεια στο γράψιμο γρήγορα γίνετε περιζήτητος.
3. Συγγραφέας
Είναι ο ποιο σοβαρός όλων. Έχει πολύ καλύτερη μόρφωση, ευρεία παιδεία, εξειδικευμένες γνώσεις και εμπειρίες ζωής. Αν λείπουν αυτά δεν μπορείς να γράψεις κάτι και να το κάνεις βιβλίο. Άλλωστε ένα βιβλίο γράφετε το λιγότερο σε ένα χρόνο, αν και ένα ενεργό ιστολόγιο με καθημερινή προσθήκη άρθρου θα βγάλει ένα βιβλίο στο τέλος του χρόνου. ΄-) Τα άρθρα όμως δεν θα έχουν όλα την ίδια ποιότητα, θα υπάρχει διαφορά και διαφορετικότητα τουλάχιστον στα μισά, και δεν θα έχουν την συνέχεια, το σασπένς και την ίντριγκα που έχει ένα καλό βιβλίο.
Εσείς πως γράφετε ένα άρθρο σε blog?
Proudly powered by WordPress. Theme by Infigo Software.
1 Comment
гръцки преводи |
May 11, 20129:55 amЕдин блогър много трудно би стигнал нивото на един писател.