Τι μου χρειάζεται για να έχω ιστοσελίδα?

Θέλω σαιτ!

Τι χρειάζεται για να έχω το δικό μου σαιτ, και ποιος μπορεί να μου το φτιάξει? Δυο ερωτήσεις που σίγουρα έρχονται στο μυαλό σου αν σου μπήκε το μικρόβιο να γίνεις blogger 😉

Για να έχεις δική σου ιστοσελίδα χρειάζεσαι τα εξής 4 πράγματα

  • Όνομα
  • hosting (φιλοξενία)
  • software κατασκευής ιστοσελίδων
  • SEO και Link building για να μπορέσει να εμφανιστεί στο google.gr

Ας τα δούμε αναλυτικά το καθένα :

Το όνομα (domain name) καλό είναblogι να περιλαμβάνει την λέξη κλειδί για την οποία θα κάνουμε αργότερα βελτιστοποίηση, αν και δεν είναι υποχρεωτικό, να είναι σύντομο και εύκολα να μπορείς να το θυμάσαι. Παράδειγμα : Αν θέλεις να γράφεις για βιομάζα, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και βιοκαύσιμα η λέξη κλειδί σου είναι “βιομάζα” μπορείς να αγοράσεις το όνομα “viomaza“. Η κατάληξη δεν έχει μεγάλη σημασία, αλλά καλό είναι να είναι .com, .gr, .info, .org., .net. Ψάξε για ελεύθερο όνομα και κατοχύρωσε το αγοράζοντας το.

Η επιλογή hosting είναι βασική. Αν στην αρχή επιλέξουμε κακό hosting στην πορεία θα το μετανιώσουμε, αφού τα προβλήματα δεν θα αργήσουν να εμφανιστούν.

Υπάρχουν χιλιάδες εταιρείες hosting και αν δεν ξέρεις εύκολα μπορείς να πέσεις σε απατεώνες. Κλασικό παράδειγμα απατεώνες είναι η ixwebhosting.com. Αποφύγετε τους σαν ο διάολος το λιβάνι.

Καλές εταιρείες για να φιλοξενήσετε την ιστοσελίδα σας είναι οι εξής:

hostgator.com

godadday.com

webfaction.com

superhosting.bg

icn.bg

hostbulgaria.com

Τι σύστημα θα χρησιμοποιείτε για να λειτουργεί η ιστοσελίδα?

Το πιο απλό είναι καθαρό HTML, η να επιλέξετε έτοιμο CMS (content management system) όπως WordPress, Drupal, Joomla.

Αν φτιάχνετε blog ρίξτε και μια ματιά στα δωρεάν Blogger.com, και WordPress.com. Για αρχάριους είναι ιδανικά εργαλεία.

Για πιο προχωρημένους το WordPress θα κάνει τέλεια δουλειά, άλλωστε και αυτό το blog λειτουργεί με αυτήν την πλατφόρμα. Φυσικά και υπάρχουν μυστικά στο σωστό στήσιμο του όλου CMS, όπως επιλογή κατάλληλου template, plugin, .htaccess, permalinks κτλ που όμως μαθαίνονται σιγά σιγά.

Αν κάνατε τα 3 αυτά βήματα έχετε έτοιμο πλέον σαιτ το οποίο έχει περιεχόμενο και λειτουργεί. Ποιος όμως θα το δει αν δεν εμφανίζετε στα πρώτα 30 αποτελέσματα της μηχανής αναζήτησης?

Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι SEO

Βελτιστοποίηση για μηχανές αναζήτησης – SEO

Το SEO χωρίζετε σε 2 κομμάτια. Εσωτερική και εξωτερική βελτιστοποίηση. Η εσωτερική περιλαμβάνει τον κώδικα της ιστοσελίδας και η εξωτερική το link building.

On-page SEO

Με αυτό το εργαλείο επιλέγετε λέξεις κλειδιά οι οποίες είναι σχετικές με το περιεχόμενο της ιστοσελίδας σας και οι άνθρωποι ψάχνουν για αυτές.

Off-page SEO

Πρέπει να βρείτε συνδέσμους (link) από άλλα σαιτ που να δείχνουν προς το δικό σας. Όσο πιο ποιοτικές ιστοσελίδες με μεγάλο authority, trust, και page rank τοποθετήσουν σύνδεσμο προς την δική σας ιστοσελίδα τόσο καλύτερα για εσάς.

🙂

 

 

 

Drop Your Comment