Πως βλέπει η Google το σαιτ μου?

Αναρωτήθηκες ποτέ πως βλέπει μια μηχανή αναζήτησης την ιστοσελίδα σου? Όλα αυτά τα flash, javascript κτλ που μπορεί υποκειμενικά να ομορφαίνουν την σελίδα σου, όμως στης περισσότερες φορές προκαλούν περισσότερα προβλήματα και στους επισκέπτες σου και στο hosting σου. Επίσης το ρομπότ δεν “βλέπει” φωτογραφίες, αλλά διαβάζει τα alt parameters στα img tag.

Αν εκεί δεν έχεις γράψει κάτι που να περιγράφει την φωτογραφία η μηχανή απλά θα την αγνοήσει. Όταν όμως σε ενδιαφέρει να κάνεις βελτιστοποίηση για της μηχανές αναζήτησης (SEO) τότε αυτό το άρθρο θα σε βοηθήσει.
Θέλεις να μάθεις?

Για να δούμε αν οι σύνδεσμοι σου είναι SEO friendly.

1. Φτιάξε ένα άδειο αρχείο με το Notepad++ και ονόμασε το delorie.html. Μετά ανέβασε το στο root folder του σαιτ σου.
2. Πήγαινε στο : http://www.delorie.com/web/lynxview.cgi?url=http://www.το-όνομα-του-σαιτ-σου.
και θα δεις πως εμφανίζεται η ιστοσελίδα σου στο ρομπότ.Αν η φωτογραφίες σου λέγετε  img1.jpg, και δεν έχει alt περιγραφή, τότε στον text browser θα δεις το εξής img1.jpg, κάτι που είναι ότι χειρότερο για  SEO. Άλλαξε το και κάνε το έτσι (ας πούμε ότι η φωτογραφία σου δείχνει μια τσιπούρα)  :

1.    <img src=”img1.jpg”alt=”Τσιπούρα στο Αιγαίο”>. Έτσι αντί για το img1.jpg θα δεις το Τσιπούρα στο Αιγαίο, και το ρομπότ θα καταλάβει ότι η φωτογραφία απεικονίζει ένα ψάρι (τσιπούρα) στο Αιγαίο.

Τα alt tags βοηθάνε της μηχανές να καταλαβαίνουν της φωτογραφίες και να της κατατάσσουν ανάλογα στα αποτελέσματα αναζήτησης. Φυσικά υπάρχουν χιλιάδες άλλοι παράμετροι που ανεβάζουν η κατεβάζουν μια ιστοσελίδα στο SERP.Κάτι που βοηθάει επίσης στο ranking των sites είναι τα Geo tags.
Τι είναι τα Geo tags?

Geo.Placename
Το “geo.placename” tag περιέχει το όνομα της πόλης και της επαρχίας, η νομού. Πχ, “Αθήνα, Ελλάδα”.

Geo.Region
Το “geo.region” meta tag περιέχει τον ISO-3166 κωδικό της χώρας μαζί με τον αντίστοιχο νομό.

Geo.Position
The “geo.position” tag δείχνει το γεωγραφικό πλάτος και γεωγραφικό μήκος της πόλης. Π.χ της Αθήνας είναι”37.975336;23.736150″, όμως για τα meta tag αρκεί να το γράψουμε έτσι και όχι ολόκληρο: “37.9;-23.7”.

Δες αυτό το geo tags tool για να καθορίσεις αμέσως που βρίσκεται το σαιτ σου και μετά μπορείς να βάλεις τον παρακάτω κωδικό πριν το </head>, στο site σου.

<meta name=”geo.placename” content=”Athens, Greece”>
<meta name=”geo.region” content=”GR-Attiki”>
<meta name=”geo.position” content=”37.9;-23.27>

Έτσι δίνεις στην μηχανή αναζήτησης την ακριβή τοποθεσία του σαιτ σου και εκείνη το κατατάσσει καλύτερα στα local search.

2 Comments

Ανδρεας |

April 11, 20122:46 am

Ερωτηση, εγω που έχω μια σελίδα στο blooger μπορω να κανω κατι αντιστοιχο με αυτο που περιγραψατε (delorie) για να δω πως εμφανιζεται η σελιδα μου?

εργασία από το σπίτι |

April 11, 201211:34 am

Φυσικά

Drop Your Comment