Πως μεταφέρουμε ένα blog από Blogger σε WordPress

Μεταφορά ιστολογίου από Blogger σε WordPress

Πόσο εύκολο είναι να μεταφέρουμε ένα blog που έχουμε φτιάξει από το blogspot σε wordpress που φιλοξενείτε σε δικό του hosting? Συνήθως φτιάχνουμε τα πρώτα μας blog στην δωρεάν υπηρεσία της google blogspot η οποία είναι δωρεάν. Όμως όπως όλα τα δωρεάν πράγματα έχει περιορισμούς. Το ίδιο ισχύει και για την αντίστοιχη πλατφόρμα wordpress.com. Εαν θέλετε να φτιάξετε ένα απλό blog το οποίο δεν θα έχει κόστη για hosting αυτές οι δυο πλατφόρμες όπως και η tumblr.com είναι πολύ καλές λύσεις. Όταν όμως θέλετε να δοκιμάσετε κάτι καλύτερο μπορείτε να δείτε στο wordpress.org το καλύτερο CMS για blogging. Το λογισμικό το κατεβάζεις στον υπολογιστή σου και το ανεβάζεις στον σέρβερ όπου έχεις αγοράσει την φιλοξενία, όπου και στήνεις το δικό σου σαιτ έχοντας πολύ περισσότερες δυνατότητες και επιλογές.

Γιατί να κάνω μεταφορά;

Το blog που έχω είναι δωρεάν και κάνω τον χαβαλέ μου. Και να μου το διαγράψουν δεν με ενδιαφέρει. Αν σκέφτεσαι έτσι δεν υπάρχει λόγος να διαβάζεις παρακάτω, όμως αν αγαπάς το ιστολόγιο σου και θέλεις να το προστατέψεις και να είσαι σίγουρος ότι πάντα θα εμφανίζεται στο web τότε πρέπει να αγοράσεις δική σου φιλοξενία και όνομα. Δες εδώ πόσο κοστίζει μια εκγατάσταση wordpress blog.

Εδώ μπορείς να δεις πως μπορείς να χάσεις το blog σου όταν είναι σε δωρεάν πλατφόρμες. Όλη σου η δουλειά μπορεί να χαθεί από ένα καπρίτσιο κάποιου moderator στο blogger ο οποίος με το πάτημα ενός κουμπιού  το διαγράφει. Αν δεν είχες φροντίσει να έχεις backup σου μένει μόνο η cache της google και της archive.org όπου ενδεχομένως να υπάρχουν αντίγραφα για ένα μήνα περίπου. Έτσι αν δεν θέλεις να χάσεις όλο αυτό το περιεχόμενο που δημιουργείς αγόρασε ένα hosting και ένα όνομα για να είσαι σίγουρος.

Πως γίνετε η μεταφορά ιστολογίου?

Ας υποθέσουμε ότι έχετε φτιάξει ένα προσωπικό μπλογκ στο blogger και θέλετε να το μεταφέρετε σε δικό σας hosting σε ένα καινούριο wordpress blog.

1) Κάντε είσοδο στο blogger, από το  google account σας. Αν έχετε πολλά ιστολόγια επιλέξτε αυτό που θέλετε να μεταφέρετε. Κάντε κλικ στην αριστερή μπάρα στης Ρυθμίσεις > Άλλο. Στο παράθυρο που θα ανοίξει κάντε κλικ στο Εξαγωγή ιστολογίου και μετά στο Λήψη ιστολογίου. Το αρχείο που εμφανίζεται αποθηκεύστε το στον υπολογιστή σας. Είναι μορφής XML Document “blog-03-23-2013”.

4

5

Πιστεύω ότι έχετε κάνει την εγκατάσταση του νέου wordpress blog στο hosting. Τώρα κάντε είσοδο στο blog όπου θέλετε να μεταφέρετε το περιεχόμενο, κλικ στο tools>import>blogger, θα μεταφερθείτε στο wordpress.org από όπου θα κατεβάσετε το αντίστοιχο  plugin. Κλικ στο install now και μετά κλικ στο Activate Plugin & Run Importer. Αφού γίνει η εγκατάσταση θα εμφανιστεί ένα παράθυρο όπου λέει ότι πρέπει να συμφωνήσετε ότι επιτρέπετε στο Blogger να δώσει πρόσβαση στο WordPress Blog σας. Κάνοντας κλικ θα μεταφερθείτε στον λογαριασμό σας στο Google όπου θα εμφανιστούν όλα τα ιστολόγια που έχετε. Αν έχετε μόνο ένα θα εμφανιστεί μόνο αυτό.

03

Εκεί που λέει the magic button κάνε κλικ και θα αποθηκευτούν όλα τα άρθρα μαζί με της φωτογραφίες που υπάρχουν σε αυτά συν τα σχόλια, και της κατηγορίες. Προσοχή αν έχετε βίντεο ενσωματωμένα στα  άρθρα ΔΕΝ θα μεταφερθούν και θα πρέπει χειροκίνητα να τα προσθέσετε. Όλα τα νέα άρθρα μεταφέρονται με την ημερομηνία δημιουργίας τους οπότε ή θα τα αφήσετε έτσι, ή θα πρέπει να θέσετε χειροκίνητα νέες ημερομηνίες.

Αυτό είναι !

Καλό είναι να διαγράψετε το παλιό ιστολόγιο που είχατε στο blogger και να περιμένετε μια, δυο  εβδομάδες και μετά να ανεβάσετε το περιεχόμενο στον νέο blog έτσι ώστε να μην εμφανίζονται στα αποτελέσματα αναζήτησης τα παλιά άρθρα και η μηχανή να μην το θεωρήσει διπλό περιεχόμενο. Άλλωστε έχοντας το νέο περιεχόμενο μπορείτε να το προσθέτετε σταδιακά και έτσι να έχετε περισσότερο ελεύθερο χρόνο να ασχοληθείτε με Link building και SEO. Εδώ μπορείς να δεις δυο άρθρα για την προώθηση ιστοσελίδων και το link building. Η προώθηση και βελτιστοποίηση ιστοσελίδων είναι ένας συνεχής μαραθώνιος όπου κερδίζει αυτός που έχει μεγαλύτερη υπομονή, προϋπολογισμό και διασυνδέσεις. ΄-)

Drop Your Comment