Ποιοι είναι οι πραγματικοί κίνδυνοι της τεχνητής νοημοσύνης

Το 2023 ήταν η χρονιά της τεχνητής νοημοσύνης (AI)

Artificial_Intelligence__AI__Machine_Learning_

Με την εμφάνιση του ChatGPT ακολούθησαν εκατοντάδες άλλα παρόμοια λογισμικά τα οποία προσφέρουν της υπηρεσίες τους σε διάφορους τομείς και ανάγκες. Ξαφνικά ο κόσμος αφυπνίστηκε και συνειδητοποίησε ότι με την χρήση λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να έχουν τεράστια οφέλη και μάλιστα αμέσως.

Τώρα μπορείς να ρωτήσεις ότι θέλεις το Bing AI Microsoft Copilot ή το Google Gemini και να λάβεις απάντηση σε δευτερόλεπτα. Το ChatGPT στην πληρωμένη του εκδοχή προσφέρει εξαιρετικές απαντήσεις επίσης.

Όμως μαζί με όλα αυτά τα εξειδικευμένα προγράμματα οι δημιουργοί τον οποίον επιμένουν ότι δημιουργήθηκαν προς όφελος τον ανθρώπων και ότι απλά θα συμπληρώνουν της ανθρώπινες δραστηριότητες, επικρατεί μια αβεβαιότητα ότι οι μηχανές θα στείλουν εκατομμύρια ανθρώπους στην ανεργία.

Διαβάστε επίσης: Google Bard εναντίον ChatGPT και Microsoft

Κάποια στιγμή, όταν η ευφορία από το καινούριο καταλαγιάσει, πρέπει να ξεκινήσει μια συζήτηση για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την κοινωνία, για την παραπληροφόρηση, της απώλειες των θέσεων εργασίας, της προκαταλήψεις, και την παραβίαση της ιδιωτικής ζωής.

Ίσως θα πρέπει να σκεφτούμε και την συγκέντρωση δύναμης στα χέρια λίγων επιλεγμένων και πως αυτοί θα την διαχειριστούν προς το γενικό όφελος, ή θα την χρησιμοποιήσουν για να αυξήσουν τον προσωπικό τους πλούτο ή την καθυποταγή των μαζών.

Βασικοί κίνδυνοι

  1. Απουσία διαφάνειας στη λήψη αποφάσεων
  2. Αδυναμία καταλογισμού ευθύνης
  3. Χειραγώγηση πληθυσμού
  4. Εξάπλωση hacking

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι εξαιρετικά ακριβή ενασχόληση και χρειάζεται συνεχείς επενδύσεις ώστε να υπάρχουν αποτελέσματα. Πιστεύω ότι το AI θα βοηθήσει της ανεπτυγμένες δυτικές χώρες να βελτιώσουν της συνθήκες εργασίας και ζωής των κατοίκων της όμως πρέπει να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο ελέγχου το οποίο όλοι να σέβονται και εφαρμόζουν ώστε να προχωράμε μαζί προς την ίδια κατεύθυνση.

Διαβάστε επίσης: Πως να απαντήσω στης ερωτήσεις πελατών;

Η πρακτική της αθρόας συλλογής δεδομένων από το διαδίκτυο για την εκπαίδευση μεγάλων μοντέλων, εγείρει ζητήματα μεροληψιών αλλά και παραβίασης των πνευματικών δικαιωμάτων, καθώς και της ιδιωτικής ζωής.

Βασικά οφέλη

 1. Αύξηση της παραγωγικότητας
 2. Καλύτερη υγειονομική περίθαλψη
 3. Ασφαλέστερες και καθαρότερες μεταφορές
 4. Εξατομικευμένες και φθηνότερες υπηρεσίες προς τους πολίτες
 5. Πρόσβαση στην ενημέρωση, την εκπαίδευση και την δια βίου κατάρτιση, γιατί όχι ΔΩΡΕΆΝ
 6. Ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών

Στα χέρια τον πολιτικών είναι να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο ελέγχου όπου οι υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης να ανταγωνίζονται και να γίνονται καλύτερες αλλάζοντας εντελώς τον τρόπο ζωής μας όπως τον ξέραμε μέχρι σήμερα. Οι πρωτοπόροι δημιουργοί τους ήδη ονειρεύονται έναν διαφορετικό κόσμο με τεράστιες δυνατότητες.

Drop Your Comment