Ήρθε το google penguin update 4 γενιάς

Google penguin update 4 γενιάς is Live!

penguin-4Όπως ανακοίνωσε στο blog του ο Matt Cutts χτες 22/05/2103 η 4 γενιά του Penguin webspam algorithm είναι πλέον γεγονός. Αυτό είναι το γεγονός της χρονιάς για τους webmaster που ασχολούνται με την προώθηση ιστοσελίδων και το on-page, off-page SEO. Όλοι μας περιμέναμε αυτό το update που όπως προανήγγειλε η γκουκλ θα έφερνε την ποιότητα στο SERP της.

Όπως γίνεται πάντα στην αρχή επηρεάζονται τα αγγλόφωνα σαιτ καθώς και εκείνες οι γλώσσες που προσελκύουν περισσότερο σπαμ. Στην συνέχεια γρήγορα ο “πιγκουίνος” θα προσβάλλει όλα τα σαιτ σε όλο τον κόσμο που έχουν :

 • Αγορασμένους συνδέσμους από link farms
 • Exact anchor λέξεις κλειδιά
 • Spam comments με το κιλό μέσω του Scrapebox κυρίως.

Πόσοι είναι οι Πιγκουίνοι μέχρι τώρα;

Ο Ματ λέει ότι αν και αυτός είναι ο τέταρτος στην σειρά πιγκουίνος που δημιουργεί η γκουκλ, θα τον ονομάζει Penguin 2.0 αφού πρόκειται για μεγάλη αλλαγή του αλγόριθμου και όχι απλή ανανέωση των πληροφοριών. Για να μην μπερδευόμαστε όμως ας αναφέρω όλα τα Penguin webspam algorithm μαζί.

 1. Penguin 1 στης 24/04/2012
 2. Penguin 2 στης 26/05/2012
 3. Penguin 3 στης 5/10/2012
 4. Penguin 4 στης 22/05/2013

Ποιος είναι ο σκοπός του Penguin webspam algorithm;

Η γκουκλ λέει ότι βασικός στόχος του είναι να βελτιώσει την ποιότητα στα αποτελέσματα αναζήτησης της μηχανής έτσι ώστε οι χρήστες της να βλέπουν περισσότερες ποιοτικές ιστοσελίδες και όχι spam σαιτ που φτιάχνονται με σκοπό να επηρεάζουν τον αλγόριθμο. Σε συνδυασμό με το panda update,  η google προσπαθεί να επιβάλλει την ποιότητα στα αποτελέσματα αναζήτησης της μηχανής της.

Το ερώτημα είναι κατά πόσο το καταφέρνει;

Αν σταθούμε στα λόγια του Matt Cutts “Σε μερικούς μήνες από τώρα οι link spammers και οι black hat SEO δεν θα εμφανίζονται στην google.” θα μου επιτρέψετε να εκφράσω την ιδιαίτερα πεσιμιστική μου άποψη επι του θέματος.

Στο ερώτημα στο βίντεο που θέτει ο Ματ στον εαυτό του και μας απαντά “Τι να περιμένουμε όσοι ασχολούμαστε με SEO τους προσεχείς μήνες από την google?” αναφέρεται σε ορισμένα γενικά πράγματα, όπως :

 • Καταπολέμηση του article marketing
 • Καταπολέμηση των link network
 • Καλύτερη ανάλυση των συνδέσμων καθώς και του περιεχομένου όπου βρίσκονται.
 • Επισήμανση τον σαιτ που έχουν χακαριστεί και επικοινωνία με τους ιδιοκτήτες τους καθώς και καλύτερος εντοπισμός σαιτ που είναι hacked.
 • Προώθηση των περισσότερο αξιόπιστων σαιτ στης πρώτες θέσεις στης αναζητήσεις και για περισσότερες λέξεις κλειδιά σχετικές με την δραστηριότητα τους.

Ποιοτικά σαιτ vs μη ποιοτικά = 0:1

Στο τέλος ο Ματ αναφέρει ότι όλες αυτές οι προσπάθειες από την γκουκλ γίνονται για να καταπολεμηθεί το web spam και να τιμωρηθούν όσοι επαγγελματίες χρησιμοποιούν black hat SEO τεχνικές για να κάνουν προώθηση των ιστοσελίδων τους. Αν μειωθούν οι “κακοί” οι “καλοί” θα έχουν την ευκαιρία να πετυχαίνουν καλύτερες κατατάξεις αφού θα χρησιμοποιούν μόνο “λευκές” SEO τεχνικές προώθησης ιστοσελίδων. Όπως και εδώ

Στην πραγματικότητα, έχουμε αναλάβει μέτρα εναντίων αρκετών χιλιάδων linksellers που με πληρωμένους συνδέσμους μεταφέρουν PageRank στα σαιτ τους.

Too good to be true!

Ακούγεται πολύ καλό για να είναι αλήθεια. ΄-) Η καλύτερα αυτές οι αναγγελίες της γκουκλ φαντάζουν ως πολιτικές υποσχέσεις Ελλήνων πολιτικών που στον βωμό του προσωπικού τους κέρδους και της διαιώνισης τους στην πολιτική καρέκλα τάζουν λαγούς με πετραχήλια στους αδαής ψηφοφόρους. Το έργο το βλέπουμε 30 χρόνια τώρα. Και το αποτέλεσμα είναι “ίδια σκατά, σε διαφορετικές μέρες“. Η γκουκλ όπως και όλοι οι Έλληνες πολιτικοί εξυπηρετεί μεγάλα συμφέροντα και αφεντικά και ως κλασσικός Ιανός έχει δυο πρόσωπα. Ένα για την μάζα, και ένα για τους μυημένους. Άλλα λέει στους μεν, και άλλα στους δε. Αν το Ελληνικό κράτος ήθελε να πατάξει την φοροδιαφυγή και να φέρει την ευνομούμενη δημοκρατία στην χώρα θα το είχε κάνει εδώ και δεκαετίες. Σήμερα η Ελλάδα θα ήταν όπως η Ελβετία, η οικονομική κρίση θα ήταν ανέκδοτο, και η πολιτική σαπίλα θα ήταν άγνωστο φαινόμενο που θα το εξέταζαν επιστήμονες σε εργαστήρια, όμως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται ποτέ να συμβεί αφού πάντα θα υπάρχουν Έλληνες που θα ενδιαφέρονται πρωτίστως πως να πάρουν μίζα, πως να λαδωθούν, πως να “σπρώξουν” την υπόθεση τους, πως να διατηρήσουν τα πολιτικά κεκτημένα, πως να διορίσουν τον γιο, τον εγγονό και το δισέγγονο στο δημόσιο, σε διευθυντική θέση φυσικά, και πως να διατηρήσουν το επάγγελμα “πολιτικός” επ αόριστο.

Έτσι και η γκουγκλ. Από την έλευση του πρώτου Penguin webspam algorithm στης 24/04/2012 μέχρι σήμερα έχει περάσει ένας χρόνος όμως συνεχίζω να βλέπω στα πρώτα 10 αποτελέσματα αναζήτησης :

 • Σαιτ με 2 άρθρα
 • Σαιτ με 1000 αγορασμένος συνδέσμους από το SAPE από άσχετα σαιτ και με exact anchor λέξεις κλειδιά
 • Σαιτ με EMD φτιαγμένα στο blogspot, και wordpress.com με ελάχιστο περιεχόμενο και keywords stuffing.
 • Σαιτ με 20000 συνδέσμους φτιαγμένους σε scrapebox σε spam comments με την ίδια λέξη κλειδί.

Και αυτό είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ότι οι “μαύρες” SEO τεχνικές και το spam, συνεχίζουν να δουλεύουν (δεν σταμάτησαν ποτέ) και οι αλγόριθμοι που εφευρίσκει η γκουκλ και που εδώ και ένα χρόνο απασχολούν τους SEO guru σε όλο τον κόσμο είναι φωτοβολίδες στάχτη που σηκώνεται για να κρύψει αυτούς που της εφαρμόζουν.

Οι ερωτήσεις που δεν θα απαντηθούν ΠΟΤΕ!

Στο post του Ματ Κατς υπάρχουν και ερωτήσεις από ανθρώπους που λένε γιατί εφόσον χρησιμοποιώ αποκλειστικά white hat SEO τεχνικές βλέπω της ιστοσελίδες μου να πηγαίνουν στην δεύτερη και τρίτη σελίδα ενώ σαιτ που βγάζουν μάτια ότι είναι σπαμ και κακής ποιότητας συνεχίζουν να κρατάνε πρώτες θέσεις; Απάντηση φυσικά δεν υπάρχει, όπως κανείς μέχρι τώρα δεν απάντησε γιατί η Ελλάδα χρεοκόπησε ως κράτος, ως δημοκρατία, και ως λαός.

Όσο και να θέλω να μην ασχολούμαι με την πολική βλέπω δυστυχώς ότι αυτή επιμένει να ασχολείται μαζί μου. Ο πολιτικός κουρεύει το πρόβατο. Ο πολιτικάντης το γδέρνει. Austin O’Malley

6 Comments

seo expert |

May 23, 20131:17 pm

Thanks for the article, now we have this topic in Greek too 🙂

Προώθηση ιστοσελίδων |

May 23, 20134:42 pm

Penguin 4 is the new toy who webmasters have to play 😉

vasilis |

May 24, 20134:42 pm

Πολύ καλό και εμπεριστατωμένο το άρθρο σου. Μια ζωή το ίδιο σενάριο εντός και εκτός web!! Άλλοι διαβάζουν νυχθημερόν και δουλεύουν άπειριες ώρες για καταφέρουν μια θέση στην πολυπόθητη δεκάδα και άλλοι με 5 ώρες δουλίτσα έχουν κάνει 1000 backlinks. Είναι βέβαια και το adwords στην μέση να μην βγάλουν και αυτοί λίγα χρηματάκια!!

Κατασκευή σαιτ |

May 24, 20136:24 pm

Δεν είναι ακριβώς έτσι όμως είσαι κοντά ΄-)

Μιχάλης Δημητρίου |

May 29, 201312:06 pm

Εγώ βλέπω πως η μηχανή αναζήτησης google ολοένα και χειροτερεύει. Ενώ οι υπόλοιπες υπηρεσίες (βλέπε adwords k& blogspot) αυξάνουν έδαφος. Κάνοντας αναζητήσεις για να βρω εταιρείες με υπηρεσίες ή προϊόντα τα αποτελέσματα είναι πάντα ηλίθια blogs ή σελίδες σε κοινωνικά δίκτυα. Και τελικά΄λα βρίσκω αποτέλεσμα στους συνδέσμους adwords. Τυχαίο; Δε νομίζω..

Παναγιώτης Κοντογιάννης |

June 1, 201311:10 am

Μιχάλη σκοπός της γκουκλ είναι να σπρώξει τον κόσμο στο adwords και να φύγει από το SEO. Αυτός είναι ο λόγος που εμφάνισε το ζωολογικό πάρκο, όμως το SEO είναι δικό της δημιούργημα που έχει έρθει η ώρα να μετατραπεί σε traffic and people optimization.

Drop Your Comment