Η Google κυνηγά τα troll στο Ίντερνετ

Η Google ανακοίνωσε ότι προτίθετο να χρηματοδοτήσει οικονομικά της έρευνας ομάδας επιστημόνων του Πανεπιστήμιο του Ιλινόις-Σικάγο. Οι ειδικοί θέλουν να αναπτύξουν μια μεθοδολογία για την αυτόματη ανίχνευση των σχολίων στο διαδίκτυο που είναι ψεύτικα και έχουν δημιουργηθεί με μοναδικό σκοπό αποκομιδής συνδέσμου. Φυσικά οι κάτοχοι ιστοσελίδων που διατηρούν ενεργά ιστολόγια διαβάζουν τα σχόλια και τα εγκρίνουν εφόσον επιθυμούν, στέλνοντας όλα τα υπόλοιπα που δεν έχουν νόημα, η είναι άσχετα στο κάδο απορριμάτων.

troll aprovedΌμως το φαινόμενο τον σχολίων σπαμ είναι τεράστιο, ανεξέλεγκτο και δημιουργεί πολλά προβλήματα στον εντοπισμό ιστολογίων που είναι πραγματικά αξιόλογα. Έτσι λοιπόν αυτή η ομάδα θέλει να δημιουργήσει λογισμικό που θα ανακαλύπτει σπαμ σχόλια, καθώς επίσης και οργανωμένες ομάδες Ιντερνετ trolls αυτόματα και θα έχει την δυνατότητα να τα καταπολεμά.

Εδώ όμως τίθεται θέμα λογοκρισίας. Ποιος θα μου πει ότι ένα λογισμικό όσο και προηγμένο να είναι δεν θα κάνει λάθη, και με τι κριτήρια θα επιλέγει ποια είναι και ποια δεν είναι σπαμ σχόλια? Η ίδια η google τώρα χρησιμοποιεί αυτόματο λογισμικό για να ανεβοκατεβάζει στα αποτελέσματα αναζήτησης της μηχανής της, όπως και στης επαφές της με τους πελάτες της, και τα αποτελέσματα δεν είναι τα καλύτερα δυνατά. Για δεκάδες λέξεις και φράσεις στο τοπ 10 κυριαρχούν ιστοσελίδες που έχουν χιλιάδες λινκ από σπαμ, έχουν κακής ποιότητας περιεχόμενο όμως παρόλα αυτά καταφέρνουν να εμφανίζονται ψηλά στα αποτελέσματα. Στης τελευταίες αναβαθμίσεις τον panda η google κατάφερε ισχυρό πλήγμα στα “κακά” σαιτ, όμως αυτό το πέτυχε με την χειροποίητη εργασία και όχι με αυτόματο λογισμικό.

Review και spam comments

Ας φανταστούμε το εξής σενάριο. Σε ένα authority site σαν το Amazon.com η χρήση αρνητικής γνώμης για ένα προϊόν μπορεί να επηρεάσει αρνητικά, και να μειώσει τις πωλήσεις του προϊόντος. Φαντάσου 10 troll να γράφουν ότι αυτό το προϊόν είναι κακό, έχει της εξής παρενέργειες κτλ. Εσύ θα το αγοράσεις? Όχι φυσικά. Αυτός είναι και ο σκοπός που η google θέλει να χρηματοδοτήσει τέτοιο λογισμικό. Προσωπική μου γνώμη όμως είναι ότι η πιθανότητες επιτυχίας του προγράμματος είναι λιγότερες από την αποτυχία του.

Flood & troll

Όλοι συχαινόμαστε το flooding όπου δεκάδες spammers γεμίζουν με ανούσια και ηλίθια μηνύματα ένα φόρουμ η τα σχόλια ενός blog χωρίς να υπάρχει τρόπος να απαλλαχτείς από τους εισβολείς. Ας ελπίσουμε ότι μπορεί να βρεθεί κάποια λύση που θα  έχει κάποια αποτελέσματα, όμως βαθιά μέσα μου είμαι απαισιόδοξος.

Drop Your Comment