Γρήγορες SEO συμβουλές
Χμ, προώθηση ιστοσελίδων; Πως, ποιος και γιατί!
Κάποιος φίλος σας είπε ότι γίνεται εύκολα; Λίγο submit σε καταλόγους, λίγο σπαμ σε blog comments, λίγα forum profiles και σε μια εβδομάδα το σαιτ σας θα είναι πρώτο στα αποτελέσματα αναζήτησης; Έτσι γινόταν πριν, τώρα γίνεται διαφορετικά και αν συνεχίσετε να κάνετε της ίδιες παλιές τεχνικές το πιο πυθανό είναι να μην δείτε ποτέ το σαιτ σας στο google index. Το SEO άλλαξε το 2012 και έγινε περισσότερο χρονοβόρο, πιο ανταγωνιστικό και απαιτεί περισσότερο χρόνο εργασίας και μεγαλύτερους προϋπολογισμούς για να φέρει αποτελέσματα. Και μεγάλη υπομονή.
Η αρχή
Ωραία φτιάξατε το εταιρικό σαιτ σας και θέλετε να το δει όλος ο κόσμος. Δεν είναι και τόσο δύσκολο άλλωστε αφού υπάρχουν αρκετά προγράμματα που προσφέρουν κατασκευή ιστοσελίδων και blog και μάλιστα δωρεάν.
Χρειάζονται βασικές γνώσεις χρήσης web, όρεξη για δουλειά και ελεύθερος χρόνος. Όμως το 50% της δουλειάς έχει γίνει μόνο, αφού αν το σαιτ δεν εμφανίζεται στης αναζητήσεις τότε ποιος θα το επισκεφτεί; Ερώτηση που θα σας απαντηθεί από κάποιον SEO optimizer (ειδικό στης προώθηση και βελτιστοποίηση ιστοσελίδων).
Πάνω που νομίσατε ότι το παιχνίδι τελείωσε με την κατασκευή του σαιτ, κάποιος σας λέει ότι τώρα μόλις άρχισε; Χμμ μήπως έχει δίκαιο; Η απάντηση είναι ότι έχει απόλυτο δίκαιο. Αν πιστεύεται ότι μπορείτε να κάνετε μόνοι σας προώθηση της ιστοσελίδας σας ήδη κάνατε το πρώτο σας λάθος. Το SEO δεν είναι σπορ για τον καθένα. Μπορείς να φτιάξεις ένα σαιτ όμως για να το εμφανίσεις στην πρώτη σελίδα αποτελεσμάτων της μηχανής για ανταγωνιστικές λέξεις κλειδιά καλύτερα να απευθυνθείς σε ειδικό.
Home made προώθηση σαιτ
Όμως δεν χάνεις τίποτε, εκτός από τον προσωπικό σου χρόνο, να δοκιμάσεις μόνος σου να κάνεις προώθηση του σαιτ σου, αφού θα μάθεις πολλά χρήσιμα πράγματα για το πως λειτουργεί το web, και που αργότερα θα σου χρησιμεύσουν κάπου. Ας δούμε μαζί τι μπορείς να κάνεις, χωρίς χρήματα, έτσι ώστε το σαιτ σου να βγει σε καλύτερες θέσεις στην μηχανή αναζήτησης.
1.) Ας αρχίσουμε από το αρχείο robots.txt
Το αρχείο αυτό είναι πολύ σημαντικό για κάθε σαιτ και αν δεν το έχετε μπορείτε να το φτιάξετε όπως αυτό στο παράδειγμα, και να το προσθέσετε στο root. Γράψτε το παρακάτω σε ένα .txt αρχείο βάζοντας το δικό σας σαιτ και ανεβάστε το μέσω ftp.
αρχείο robots.txt User-agent: *Allow: / Sitemap:http://www.mysite.com/sitemap.xml
Προηγουμένως έχετε φροντίσει να ανεβάσετε το πρόσθετο Google XML Sitemaps, σωστά; Αν απαγορεύεις στης μηχανές αναζήτησης να κάνουν crawl το σαιτ πως να εμφανιστείς στης αναζητήσεις τους; Ψάξτε για το πρόγραμμα screaming frog και βεβαιωθείτε ότι όλες οι σελίδες εμφανίζονται σωστά.
2.) Τίτλος και περιγραφή
Το πιο σημαντικό κομμάτι της ιστοσελίδας σας είναι ο τίτλος και η περιγραφή, σωστά? Ρίξτε τότε μια πιο εμπεριστατωμένη ματιά αφού αν αυτά είναι λάθος τότε και οι χρήστες, αλλά και οι μηχανές θα σας αποκλείουν. Ο τίτλος και η περιγραφή του κάθε άρθρου ή σελίδας πρέπει να είναι μοναδικά και να περιγράφουν όσο γίνετε καλύτερα το περιεχόμενο.
3.) Στατιστικά
Ίσως κάποιοι χρησιμοποιούν ακόμη τεχνικές μαντέματος όπως το κοίταγμα στον καφέ ή το μέτρημα στα κουκιά όμως εσείς καλύτερα φτιάξτε έναν google analytics λογαριασμό έτσι ώστε να βλέπετε στατιστικά. Πόσες επισκέψεις είχατε, από που, πως ήρθαν στο σαιτ, από ποιες λέξεις κλειδιά, που πήγαν, τι είδαν, γιατί έφυγαν, και πολλά άλλα χρήσιμα και άχρηστα στατιστικά προσφέρει το google analytics, με κόστος χρήσης δωρεάν.
Το web όπως και το μπάσκετ είναι στατιστικά, και όποιος έχει τα καλύτερα κερδίζει. ΄-). Επίσης όποιος έχει μεγαλύτερο budget στην προώθηση σαιτ γρηγορότερα θα εμφανιστεί στα αποτελέσματα αναζήτησης και θα παραμείνει στην κορυφή, ανεπηρέαστος από αλλαγές αλγορίθμου ή manual penalty.
Pro tools about SEO
4. ) Χρήσιμα εργαλεία
Κάντε 5 λογαριασμούς στα παρακάτω σαιτ: google webmastertools, bing webmasterstools, ahrefs.com, opensiteexplorer.org, marketsamurai.com και δείτε τα στατιστικά του σαιτ σας. Όλα αυτά τα εργαλεία έχουν φτιαχτεί με σκοπό να έχετε όσο το δυνατόν καλύτερη εικόνα και να λάβετε απαντήσεις γιατί βρίσκεστε εκεί που βρίσκεστε και πως θα μπορέσετε να πετύχετε τους στόχους που έχετε.
5.) Ακόμη μερικά χρήσιμα εργαλεία για να παρακολουθείτε την κατάταξη της ιστοσελίδας σας cleverstat.com (free monitor for google), cuterank.net (keyword rank checker), (site-auditor.ru).
Νομίζω ότι για αρχή είναι αρκετά, καθώς θα χρειαστείτε και κάποιο χρόνο για να συνηθίσετε να τα δουλεύετε οπότε, σταματάω εδώ. Έχετε κάνει ήδη το πρώτο βήμα για να γίνετε ένας καλός προωθητής ιστοσελίδων. ΄-), αν και επιμένω στην αρχική μου γνώμη ότι πάντα ένας σωστός επαγγελματίας θα κάνει καλύτερη δουλειά από έναν ερασιτέχνη.
Γιατί ο επαγγελματίας SE optimizer είναι καλύτερος;
Και η διαφορά δεν βρίσκεται στην εξυπνάδα ή στην ευφυΐα του καθενός, αλλά στην συσσωρευμένη εμπειρία και στην χρήση επαγγελματικών εργαλείων που ΔΕΝ είναι δωρεάν.
Το τονίζω ότι ο SEO optimizer δεν είναι πιο έξυπνος από εσένα, είναι όμως πιο έμπειρος στο αντικείμενο αφού από αυτό κερδίζει τα προς το ζην, χρησιμοποιεί επαγγελματικά εργαλεία που εσύ δεν έχεις, και έχει την υποστήριξη άλλων επαγγελματιών όταν τα πράγματα κολλήσουν κάπου.
3 διαφορές αρκετές για να κάνουν την διαφορά…..και να του δίνουν πάντα το συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι εσένα στο off-page SEO.
Proudly powered by WordPress. Theme by Infigo Software.