Google panda,penguin and paid links
Θέλω να κάνω μια αναφορά στα 2 update που έκανε η google στο τέλος του 2012 και άλλαξε κατά πολύ τον τρόπο που γινόταν το SEO (προώθηση ιστοσελίδων), διαχωρίζοντας τα, αφού το penguin δεν είναι ποινή, ούτε επιβάλλεται από ανθρώπινη ενέργεια αλλά είναι φίλτρο του αλγόριθμου που ενεργοποιείτε αυτόματα όταν συντρέχουν οι κατάλληλες συνθήκες. Το panda όμως είναι αποτέλεσμα ανθρώπινης δραστηριότητας και μάλιστα δυο διαφορετικών τμημάτων της γκουκλ. Όσο για τη αγοραπωλησία συνδέσμων, δείχνει να συνεχίζει να υπάρχει και να λειτουργεί, χωρίς να έχει επηρεαστεί από της αλλαγές. Η γκουγκλ άλλωστε δημιούργησε της προϋποθέσεις για την εμφάνιση της. Ας δούμε όμως τι κάνει το κάθε ζωάκι ξεχωριστά:
Penguin
Το penguin update επηρεάζει όλα τα σαιτ τα οποία δεν τηρούν της απαιτήσεις του Google Webmaster Guidelines. Με την εφαρμογή του η ιστοσελίδα που θα επηρεαστεί, υποβιβάζεται αυτόματα στα αποτελέσματα αναζήτησης, εμφανιζόμενη εκτός των πρώτον 100 αποτελεσμάτων.
Θεραπεία υπάρχει, και είναι η τήρηση των κατευθυντήριων γραμμών της google. Εφόσον ο κάτοχος του σαιτ, ή ο webmaster που κάνει την προώθηση, καθαρίσει της παλιές κακές πρακτικές και συμμορφωθεί με της απαιτήσεις, το σαιτ αυτόματα επανέρχεται στης θέσεις που κατείχε προηγούμενα.
Panda
Το panda update δεν είναι αλγόριθμος αλλά ανθρώπινη επέμβαση που επηρεάζει τα σαιτ που έχουν ελάχιστο, είτε χαμηλής ποιότητας περιεχόμενο και εφαρμόζεται από δυο ομάδες της γκούγκλ (search quality team & web spam team).
Η θεραπεία υπάρχει και αφορά την επίλυσή της ποιότητας του περιεχομένου. Όταν το σαιτ που χτυπήθηκε από το panda βελτιώσει το περιεχόμενο του, προσθέτοντας χρήσιμο και ποιοτικό περιεχόμενο που ανανεώνεται συχνά και προσθέτει αξία στους χρήστες που το επισκέπτονται, τότε μετά από ένα reconsideration request προς την γκούκλ θα επανέρθει στης προηγούμενες θέσεις στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Τα νέα πέναλτι που εφαρμόζει η μηχανή αναζήτησης συνδυάζουν ανθρώπινη + αυτόματη επέμβαση για την καταπολέμηση του σπαμ και την βελτίωση της ποιότητας τον σαιτ που η μηχανή εμφανίζει στην αναζήτηση με λέξεις κλειδιά. Όταν υπάρχει ανθρώπινη παρέμβαση τότε ενημερώνετε ο κάτοχος στο google webmaster με email κάτι που δεν γίνετε στης αυτόματες παρεμβάσεις.
Αγορά συνδέσμων με σκοπό αύξηση του pagerank (αλλά και βελτίωσης της θέσης στα αποτελέσματα αναζήτησης)
Η γκούγκλ έχει δηλώσει ότι είναι αντίθετη στην πρακτική να υπάρχει αγοραπωλησία συνδέσμων μεταξύ των webmaster με σκοπό τον επηρεασμό της κατάταξης αποτελεσμάτων. Θεωρεί την αγορά συνδέσμων link scheme, χάσιμο χρόνου και χρήματος. Το γεγονός όμως ότι υπάρχουν πάρα πολλές φάρμες που πουλάνε link, δείχνει ότι το παιχνίδι περιλαμβάνει και άλλα πράγματα τα οποία δεν είναι για το ευρύ κοινό. Η γκούκλ ξέρει πολύ καλά ποια σαιτ πουλάνε συνδέσμους όμως δεν βλέπω να κάνει κάτι για να τα τιμωρήσει. Φυσικά υπάρχουν και πάρα πολλοί webmaster που πουλάνε συνδέσμους από τα σαιτ που κατέχουν, όμως εκεί ο εντοπισμός είναι ακόμη δυσκολότερος.
Η αγορά υπάρχει γιατί υπάρχει ανάγκη. Όταν κάποιος ξέρεις ότι αγοράζοντας συνδέσμους θα πετύχει καλύτερες θέσεις στην εμφάνιση των αποτελεσμάτων θα προχωρήσει στην αγορά. Η προσφορά υπάρχει και οι πελάτες μένοντας ευχαριστημένοι από τα αποτελέσματα ξαναγοράζουν.
Έτσι αν είστε “κακά παιδιά” και δεν ακολουθείτε της προσταγές της γκούκλ θα δείτε το σαιτ σας να εξαφανίζεται από το SERP.
σχετικά link: http://www.beussery.com/blog/
Proudly powered by WordPress. Theme by Infigo Software.