Το νεότερο επάγγελμα στην Αμερική : Bloggers for hire

Επάγγελμα blogger

Μια πρόσφατη έρευνα στην αγορά εργασίας στης ΗΠΑ έδειξε ότι στην δεύτερη θέση αμέσως μετά τους δικηγόρους έρχονται οι bloggers που κερδίζουν τα προς το ζην γράφοντας είτε σε δικά τους ιστολόγια, είτε για άλλους.

Αυτό δείχνει ότι το blogging δεν είναι πλέον μόδα, αλλά κανονικό επάγγελμα που φέρνει στους καλύτερους $45,000 έως $90,000 το χρόνο.

Πως πληρώνονται:

Οι καλύτεροι bloggers στην Αμερική πληρώνονται με τρεις τρόπους :

– per-post δηλαδή με το κομμάτι. Οι τιμές ποικίλουν ανάλογα με το “όνομα” του blogger, την δημοτικότητα του, την ζήτηση και το μήκος των άρθρων. Συνήθως αρχίζουν από 10$ για μικρά άρθρα των 100 λέξεων και μπορεί να φτάσουν και τα 100$ για μεγάλα άρθρα των 1000+ λέξεων. Ο μέσος όρος κυμαίνετε γύρω στα 25$ για άρθρα 400 λέξεων.

– full-time σε αυτή την κατηγορία εμπίπτουν όσοι κειμενογράφοι ασχολούνται επαγγελματικά όλο το χρόνο. Ο μέσος μισθός για μια τέτοια δουλειά κυμαίνετε μεταξύ 45.0000 και 90.000 δολαρίων τον χρόνο, αν και υπάρχουν φήμες που λένε για εκατομμύρια δολάρια το χρόνο.

– hourly consulting Το ποιο γλυκό κομμάτι αυτής της δουλειάς. Δύσκολα θα βρεις ανθρώπους να σου κάνουν consulting κάτω από 150$ την ώρα, με ποιο πιθανή τιμή τα 300 δολάρια. Φυσικά μιλάμε για επαγγελματίες bloggers, που ειδικεύονται είτε στα social media, είτε στο SЕО, είτε στην κατασκευή pluging, και template για της 4 δημοφιλέστερες πλατφόρμες κατασκευής site ή blog (WordPress, Joomla, Blogger, Drupal).

Η σημερινή εικόνα

Αυτή την στιγμή στην Αμερική δηλώνουν ως bloggers 20 εκατομμύρια άτομα, με συνολικά έσοδα 1,7 εκατομμύρια δολάρια από καθαρή εργασία συγγραφή κειμένων, όμως μόνο το 2% δηλώνει ως μοναδική πηγή εσόδων το επαγγελματικό blogging.

Μπορεί στο Technorati να υπάρχουν 133 εκατομύρια blogs από το 2002, όμως μόνο 7.4 εκατομμύρια έχουν ανανεωθεί της τελευταίους 4 μήνες. Γεγονός που δείχνει ότι μόνο ένα 6% διατηρεί “ζωντανό” το ιστολόγιο του γράφοντας ένα άρθρο τουλάχιστον στο 4μηνο.

Γιατί γίνετε αυτό?

probloggerΑυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι η κατασκευή blog δεν είναι δύσκολη και μπορεί να την κάνει ο καθένας, όμως η συντήρηση, η καθημερινή ενασχόληση και συγγραφεί άρθρων, η συνεχή αναζήτηση συνδέσμων, η βελτιστοποιήση του κώδικα και η προσπάθεια εμφάνισης στην πρώτη τριάδα των αποτελεσμάτων αναζήτησης δεν είναι δουλειά για τον καθένα.

Βλέποντας ότι μέσα σε 3-6 μήνες δεν κατορθώνει να το πετύχει ένας νέος blogger είτε απογοητεύεται και εγκαταλείπει το ιστολόγιο του, είτε προσλαμβάνει επαγγελματίες να του το διατηρούν.

Η Ελληνική πραγματικότητα στην αγορά εργασίας

Θα περάσουν πολλά χρόνια, ίσως και ποτέ, να ισχύσει κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα. Να δούμε κάποιους να δηλώσουν ως βασικό επάγγελμα τους στην Εφορία  “blogger”, και δίπλα στο ετήσιο εισόδημα του Ε1 να γράψουν 40.000 ευρώ. Όχι γιατί λείπουν οι γνώσεις, ούτε το μικρόβιο του συγγραφέα, δημοσιογράφου, αλλά γιατί οι Ελληνική αγορά εργασίας λειτουργεί με διαφορετικά πρότυπα, αν και υπάρχον φωτεινά παραδείγματα σε τεχνολογικά blog όπως το pestaola που δείχνουν τον δρόμο.

Drop Your Comment