Το φθηνότερο android tablet κοστίζει 17 ευρώ

Στης 11/11/2012 ο Πρόεδρος της Ινδίας παρουσίασε το νέο Android tablet με το όνομα Aakash 2 που είναι το φθηνότερο στον κόσμο. Το tablet χρηματοδοτήθηκε από την Ινδική κυβέρνηση σε μια προσπάθεια της οι μαθητές στα σχολεία να έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικά βιβλία και εκπαιδευτικά σαιτ και να αντικατασταθούν οι παραδοσιακές βιβλιοθήκες και βιβλία.

Κατασκευαστής του είναι η Datawind, μια εταιρεία με έδρα στην Βρετανία  η οποία έχει ορίσει τιμή πώλησης της 2,263 rupees ($40), ενώ για τους Ινδούς φοιτητές η τιμή θα είναι μόλις 1,130 rupees ($20).  Μετά την επιτυχημένη του πορεία ως Aakash πρώτης γενιάς ήρθε η ώρα να εμφανιστεί και η δεύτερη γενιά με σαφώς καλύτερα τεχνικά χαρακτηριστικά.

aakash-tablet-2
Aakash-2 – Ubislate 7+

Aakash 2 – Ubislate 7+

Οθόνη 7” Resistive

Επεξεργαστής Cortex A8 – 800 Mhz

Μνήμη RAM 256MB

Αποθηκευτικός χώρος Flash 2GB εώς 32GB

WiFi & GPRS

Λειτουργικό σύστημα Android 2.3

Μπαταρία 3000mAh (3 ώρες)

Κάμερα όχι

Sensor όχι

Προς το παρόν το tablet δεν διατίθεται για ελεύθερη πώληση. Όμως όσοι ενδιαφέρονται να αγοράσουν άλλα μοντέλα με ελαφρά καλύτερα τεχνικά χαρακτηριστικά από αυτό μπορούν να επιλέξουν στην ιστοσελίδα της datawind μεταξύ 3 μοντέλων με της τιμές να κυμαίνονται μεταξύ 3,499 και 4,999 Ινδικές ρουπίες (50-70 ευρώ).

Η διαφορά είναι στην μεγαλύτερη μνήμη 512MB, στο Android OS 4.0.3, ταχύτερο επεξεργαστή Cortex A8; 1Ghz και ύπαρξη κάμερας.

Στο  dhgate βρίσκεις πολλά Κινέζικα tablet android σε τιμές 50-60 $ με τα ίδια ή και καλύτερα χαρακτηριστικά με τον Ινδικό. Αν και το μεγαλύτερο ερώτημα σε όλα αυτά είναι η αξιοπιστία.  Προσωπική μου εμπειρία με τα μη επώνυμα κινέζικα προϊόντα είναι ότι πρέπει να αγοράζεις 2, για να έχεις ανταλλακτικά να το επισκευάζεις όταν χαλάσει. Συνήθως χαλάει στους πρώτους 3 μήνες και μετά ανά εξάμηνο. ΄-), μέχρι να βαρεθείς και να το πετάξεις.

Συγκρίσεις Ainol novo 7 Vs Asus google nexus 7

Συγκρίνοντας το με το Asus Google Nexus 7Tablet (8 GB) – Quad-core Tegra 3 Processor, Android 4.1 το οποίο κοστίζει 200$ παρέχοντας σου όμως μεγαλύτερη αξιοπιστία και μια μπαταρία που αντέχει 7 ώρες. Επίσης υπάρχουν χιλιάδες app που σου κάνουν την ζωή ευκολότερη, σε διασκεδάζουν και επιμορφώνουν.

Η το Κινέζικο Ainol Novo 7 Crystal 7 Inch Android 4.1 Jelly Bean Tablet Dual Core 1.5GHz 1GB RAM κοστίζει ακόμη φθηνότερα, μόλις 113$ και είναι πολύ καλύτερη επιλογή από τα άλλα μαϊμούδιάρικα Κινέζικα. Φυσικά υπάρχουν και πολύ ακριβότερες λύσεις όμως εδώ παρουσιάζουμε ένα προϊόν που κοστίζει φθηνά και κάνει σχετικά καλά την δουλειά του. Όταν χαλάσει, πετιέται, δεν επισκευάζεται.

Καθόλα αξιέπαινη η κρατική προσπάθεια της Ινδίας να φτιάξει ένα προϊών απευθυνόμενο στην δική της αγορά και δίνοντας λύσεις στα προβλήματα των μαθητών της, δείχνοντας ότι όταν υπάρχει θέληση η τιμή μπορεί να κατέβει δραματικά. Με αυτήν την προσπάθεια βλέπεις και πως δημιουργείται η υπεραξία και οι εταιρείες του χώρου κερδίζουν δισεκατομμύρια δολάρια.  Θα δούμε άραγε παρόμοια κίνηση από κάποια Ελληνική κυβέρνηση; Πολύ αμφιβάλω, εκτός αν οι μίζες είναι δελεαστικές και τα λαμόγια χορτάσουν γρήγορα στην αλυσίδα.

Related:

http://www.bbc.co.uk/news/world-south-asia-15302663
http://www.bbc.co.uk/news/technology-20297872
http://www.ubislate.com/ubislate/index.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Aakash_%28tablet%29

Drop Your Comment