Τι είναι το toolpool;

Business model: Free

Ένας ιδιοκτήτης μαγαζιού για εργαλεία στο Μάλμο της Σουηδίας έθεσε σε εφαρμογή την εξής ιδέα. Δανείζει δωρεάν τα εργαλεία που πουλάει στο μαγαζί του μέσω ενός facebook app για μια ημέρα σε όποιον τα χρειάζεται.

Σου δανείζω δωρεάν τα εργαλεία που χρειάζεσαι για να φτιάξεις ένα μπάνιο

δωρεάν ενοικίαση εργαλείων
δωρεάν ενοικίαση εργαλείων

Έτσι ας πούμε ότι χρειάζεσαι 1 κρουστικό δραπανοκατσάβιδο, 1 μηχάνημα κοπής δομικών μετάλλων, έναν κόφτη πλακιδίων και ένα γερανάκι ανύψωσης φορτίου για να κάνεις κάποιες επισκευές στο σπίτι σου.

Για να τα αγοράσεις όλα αυτά θα πρέπει να πληρώσεις αρκετά ευρώ και μετά το τέλος τον εργασιών θα τα βάλεις στην αποθήκη να μαζεύουν σκόνη, αφού δεν είσαι επαγγελματίας μάστορας που χρησιμοποιεί καθημερινά αυτά τα εργαλεία στην δουλειά του. Άλλωστε τα κέρδη που αφήνουν τα παρελκόμενα είναι μεγαλύτερα από  τα κέρδη πώλησης ακριβών μηχανημάτων, οπότε η ιδέα του Μάτι είναι απόλυτα σωστή.

Και προσδοκώ να αγοράσεις τα παρελκόμενα από το μαγαζί μου

Εδώ ακριβώς έρχεται η ιδέα του Σουηδού Μάτι Ιοκέλα, που σου τα δανείζει για να κάνεις την δουλειά σου. 8 στα 10 άτομα που νοικιάζουν τα εργαλεία δωρεάν, αγοράζουν παρελκόμενα από το μαγαζί και οι πωλήσεις έχουν ανεβεί κατά 30%.  Μπαίνεις στο facebook και επιλέγεις ποια εργαλεία χρειάζεσαι να νοικιάσεις, επιλέγεις ημέρα και πηγαίνεις και τα παίρνεις.  Όσους έχεις φίλους βλέπουν την επιλογή σου και όλο και κάποιος θα την ακολουθήσει. Έτσι λειτουργεί το viral marketing και οι πελάτες αυξάνονται από στόμα σε στόμα. Δεν χρειάζεται να τρέχεις σε μεγάλα πολυκαταστήματα, να περιμένεις σε ουρές, να συγκρίνεις χαρακτηριστικά και παραμέτρους για να επιλέξεις ένα γερανάκι ανύψωσης φορτίου που θα το χρησιμοποιήσεις 1 φορά και μετά θα το κοιτάς στην αποθήκη. Η θα ψάχνεις τρόπο να το πουλήσεις στην μισή τιμή.

Οικονομική παιδεία

Έτσι κάνεις business εφαρμόζοντας τον οικονομικό κανόνα, δώσε κάτι δωρεάν και θα κερδίσεις από τα παρελκόμενα. Το ίδιο κάνουμε και εμείς που ασχολούμαστε με web design και κατασκευή, βελτιστοποίηση και προώθηση ιστοσελίδων. Φτιάχνουμε app, plugin, για tablet, λογισμικό για android, ios, wordpress, joomla, drupal κτλ που προσφέρουμε δωρεάν. Οι χρήστες αυτόν τον υπηρεσιών χρειάζονται αυτό το λογισμικό για να το βάλουν στης ιστοσελίδες τους και να πετύχουν κάποιον σκοπό. Είτε αυτός λέγεται website development (theme, templates), είτε SEO, cache, advertisement κτλ.

Όταν το βρίσκουν δωρεάν μένουν ακόμη πιο ευχαριστημένοι αφού νομίζουν ότι κέρδισαν κάποιο λαχείο. Δεν τους ενδιαφέρει πως θα ζήσει ο κατασκευαστής του και πως θα μπορεί να το βελτιώσει αν δεν έχει έσοδα. Για να το έχει βάλει δωρεάν, σκέφτονται ότι τους το οφείλει ή ότι είναι καλός Σαμαρείτης που κάποτε διάβαζαν στα παιδικά παραμύθια. Που είναι ένα ισχυρότατο εργαλείο μάρκετινγκ πλύσης εγκεφάλου στην πιο τρυφερή ηλικία. Το οτιδήποτε προσφέρεται δωρεάν ειδικά στο ίντερνετ παίρνετε και δοκιμάζετε πολύ πιο ευκολότερα από κάποιο αντίστοιχο που κοστίζει μια δραχμή.

Που είναι το δικό μας κέρδος;

Στο ίδιο ακριβώς σημείο με το κέρδος του Μάτι. Στα παρελκόμενα, στους συνδέσμους, στο χτίσιμο brand name, στην δημιουργία κοινωνικών επαφών και γνωριμιών που αργότερα μετατρέπονται σε χρήμα.

Δεν υπάρχει δωρεάν γεύμα

Οι Αμερικάνοι λένε ότι δεν υπάρχει δωρεάν γεύμα και έχουν απόλυτο δίκαιο. Ότι προσφέρεται δωρεά, είτε στο διαδίκτυο, είτε εκτός, γίνετε με σκοπό το κέρδος. Άλλωστε αν δεν υπάρχει προσδοκία κέρδους δεν υπάρχει και λόγος να φτιάξεις κάτι. Και τα φιλανθρωπικά ιδρύματα, συν την Εκκλησία και το πολιτικό σύστημα μαζί με την showbiz που μαζεύουν χρήματα είτε για τα φτωχά παιδάκια στην Αφρική, (all time classic) είτε για τα κοινωνικά συσσίτια, πού έγιναν της μόδας τελευταία αποσκοπούν στο ΚΕΡΔΟΣ. Πολιτικό, ψηφοθηρικό, οικονομικό κτλ.

Όλοι μας αγαπάμε το δωρεάν, όμως ελάχιστοι αναρωτιούνται πως ζει η μάνα του τζάμπα!!!

Drop Your Comment