Τι δουλειά είναι το problogger?

Τι είναι problogger?

Problogger είναι ένας blogger ο οποίος γράφει με σκοπό το κέρδος. Αν δεν υπάρχει κέρδος δεν υπάρχει και επαγγελματικό blogging. Το να γράφεις σε ένα ιστολόγιο είναι καθαρά ερασιτεχνική ενασχόληση, όπου το όνομα του blog σου, η πλατφόρμα που το κινεί και το hosting, είναι υποχρεωτικά δωρεάν. Δεν σε ενδιαφέρει το SEO, η πιστεύεις ότι σημαίνει σώμα Ελληνικού οδηγισμού, :-),  ούτε σε νοιάζει αν σε διαβάζει κάποιος ή όχι. Εσύ μπλογκάρεις για το δικό σου κέφι.

Όταν όμως ακούσεις ότι κάποιοι άλλοι κάνουν το ίδιο και πληρώνονται, μπορεί να μπεις και εσύ στο τριπάκι, να βγάλεις μερικά δολάρια. Και τρώγοντας έρχεται η όρεξη.

Κανονικά οι blogger περιγράφουν στα ιστολόγια τους προσωπικές εμπειρίες, και μοιράζονται στιγμές, φωτογραφίες, σκέψεις και ιδέες που τους αρέσουν, χωρίς να τους ενδιαφέρει το κέρδος. Ο επαγγελματίας blogger κάνει το ίδιο όμως ο λόγος που το κάνει είναι διαφορετικός. Γράφει στο blog του, ότι γράφει, με μοναδικό σκοπό το κέρδος.

probloggerΌπως κάνω εγώ σε αυτό το ιστολόγιο. Εσείς βρίσκετε το άρθρο, επειδή είναι ωραίο, και επειδή εγώ κάνω βελτιστοποίηση για της μηχανές αναζήτησης, το διαβάζεται, κάνετε κλικ στης διαφημίσεις, ή αγοράζεται προϊόντα, και υπηρεσίας που προτείνω και έτσι εγώ πληρώνομαι για την εργασία μου. Δεν είναι αμάρτημα να κάνεις κάτι έχοντας σκοπό. Στην κανονική σου εργασία κάνεις το ίδιο, και κάποιος σε πληρώνει για αυτό. Έτσι και εδώ εγώ εργάζομαι και πληρώνομαι, είτε από τους αναγνώστες μου, είτε από τους διαφημιστές μου.

Γράφω αυτά, παίρνοντας αφορμή από αυτό το άρθρο και παραθέτω αυτούσια την γνώμη ενός επαγγελματία blogger

We make money because we blog not from our blog. We earn because we learn from sharing our experiences with others, not because we let advertisers hitch a ride on our writing for a fee. No one pays attention to the ads, so it doesn’t matter if you include them or not.

Dave Winer

ο οποίος έχει πολύ μεγαλύτερη εμπειρία από εμένα και πρέπει να ακουστεί. Μπορεί να αρνείται τον όρο όμως με χαρά βλέπει της τραπεζικές του καταθέσεις να μεγαλώνουν. Η προσωπικές του ικανότητες είναι αυτές που εκμεταλλεύτηκε για να το πετύχει και να φτάσει εκεί που είναι.

Όπως επίσης πολύ σωστά αναφέρει ο Τιτάνας στο άρθρο του όταν τον ρωτάνε “Τι δουλειά κάνεις, και πως κερδίζεις χρήματα?” όταν τους απαντάει “έχω ένα σαιτ, δουλεύω από όπου έχει ίντερνετ σύνδεση, και κερδίζω από διαφημίσεις” οι περισσότεροι άνθρωποι δεν τον καταλαβαίνουν, κουνάνε το κεφάλι τους και συνεχίζουν να τον κοιτούν περιμένοντας να τους πει τι δουλειά κάνει 😉

Blogging for living

Τα πράγματα άλλαξαν. Οι νέες τεχνολογίες έφεραν επανάσταση και στον τρόπο εργασίας και τα blog έδωσαν την ευκαιρία σε κάποιους να κερδίζουν χρήματα γράφοντας.

Εσείς πως θα χαρακτηρίζατε κάποιον που κερδίζει το ψωμί του γράφοντας άρθρα σε blogs?

Δεν έχει σημασία το ποσό. Υπάρχουν bloggers που κερδίζουν πολλές χιλιάδες δολάρια το χρόνο, και άλλοι που κερδίζουν λιγότερα. Όταν όμως φτάσεις στο σημείο να κερδίζεις περισσότερα λεφτά από ότι στην καθημερινή σου δουλειά εκεί βρίσκεσαι στο σημείο καμπής. Αν συνεχίσεις θα γίνεις επαγγελματίας blogger, αν όχι θα συνεχίσεις να κάνεις αυτό που κάνεις. Το πρώτο σαιτ θα φέρει και δεύτερο, μετά και τρίτο και έτσι σιγά σιγά η εμπειρία που θα συσσωρεύσεις θα σου δώσει την ευκαιρία να  την εξαργυρώσεις σε μετρητά, μιλώντας για τα blog. Σεμινάρια, ημερίδες κτλ, πάντα θα υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι βρίσκονται σε χαμηλότερο επίπεδο από το δικό σου και θέλουν να μάθουν καινούρια πράγματα.

Σαν τους παλαίμαχους ποδοσφαιριστές που πάνε στης ΗΠΑ, Κίνα και Ιαπωνία να δείξουν στους αδαείς πως παίζεται το παιχνίδι.  Και όταν κάνουν καλά την δουλειά τους, τα αποτελέσματα φαίνονται αμέσως.  Έτσι και οι επαγγελματίες blogger δείχνουν σε όσους έχουν την θέληση να μάθουν την δική τους εμπειρία, και αν είναι καλοί δάσκαλοι “παράγουν” και καλούς μαθητές.

Μείνε μόνο σε αυτές της φράσεις:

Έχω ένα blog, όπου γράφω για ενδιαφέρονται και ποιοτικά πράγματα, έχω την δυνατότητα να εργάζομαι από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, αρκεί να έχει σύνδεση με το ίντερνετ, στην δουλειά μου χρησιμοποιώ ένα laptop που περιέχει ότι χρειάζομαι, δουλεύω ότι ώρες θέλω, και όταν θέλω, και κερδίζω από διαφημίσεις, υπηρεσίες και πώληση προϊόντων αληθινά χρήματα σε ένα virtual λογαριασμό στο paypal.

Πριν 10 χρόνια αυτό το θεωρούσα εικονική πραγματικότητα….

Drop Your Comment