Πως λειτουργεί η δωρεάν σουίτα γραφείου της Google;

Η Google suite (ή Google Apps όπως είναι ευρύτερα γνωστή) αποτελεί ένα σύνολο εφαρμογών που περιλαμβάνει τα Google Docs (για την δημιουργία κειμένων, λογιστικών φύλλων, παρουσιάσεων, σχεδιαγραμμάτων / γραφημάτων και εργαλείων συλλογής δεδομένων), Google Sites (για δημιουργία ιστοσελίδων), Google Videos (δυνατότητα video sharing / conferencing), καθώς και εφαρμογές οργάνωσης/επικοινωνίας όπως Google Mail, Google Talk και Google Calendar.

Εάν θέλαμε να κάνουμε μια παρομοίωση με το Office θα λέγαμε ότι με το Google Docs έχουμε τα αντίστοιχα των Word, Excel, Powerpoint και Visio. Τo Google Forms μας επιτρέπει να φτιάξουμε HTML φόρμες συλλογής δεδομένων και να τις δημοσιεύσουμε στο διαδίκτυο. Το Google Sites έχει κάποιες ομοιότητες με το Frontpage –αν και μέχρι στιγμής δίνει πλήρη υποστήριξη μόνο για δημιουργία ιστοτόπων τύπου wiki (όπως είναι το wikipedia).

Η ουσιαστικότερη διαφορά μεταξύ Google Apps και οποιασδήποτε offline σουίτας όπως του Office είναι το γεγονός ότι όλες οι εφαρμογές και τα παραγόμενα αρχεία αποθηκεύονται online (το λεγόμενο και cloud computing) από την Google. Γεγονός που καθιστά την εγκατάσταση προγραμμάτων περιττή και την πρόσβαση / επεξεργασία δυνατή από κάθε υπολογιστή συνδεμένο στο διαδίκτυο.

Μπορεί βέβαια να μην βρείτε όλες τις λειτουργίες του Office αλλά εκεί που πραγματικά υπερτερεί το Google Apps είναι όταν ένα project αποτελεί απαιτεί την ομαδική συνεργασία. Σκεφτείτε π.χ. μια σχολική εργασία ή ένα report εξαμήνου μιας εταιρείας, για την οποία πρέπει να συνεργαστούν 3-4 άτομα. Πόσες offline κόπιες  θα πηγαινοερχόντουσαν μέσω email και πόσες ώρες στο τηλέφωνο θα υπήρχαν όταν η φυσική παρουσία δεν θα ήταν δυνατή.

Ενώ με το cloud computing όλα τα μέλη της ομάδας μπορούν ταυτόχρονα να βλέπουν / τροποποιούν το ίδιο αρχείο και ταυτόχρονα να επικοινωνούν με το Google Video, Google Talk (online chat), να ανταλλάζουν αρχεία με το Google Mail και να προγραμματίζουν τις επόμενες συναντήσεις τους με το Google Calendar. Οπότε στην ουσία μιλάμε για ανάγκη μόνο ενός online αρχείου (αντί 5-6 διαφορετικές offline κόπιες). Υπάρχει βέβαια και η επιλογή αποθήκευσης offline (π.χ. για backup σκοπούς).

Και όλα αυτά με την εγγύηση ασφαλείας και ποιότητας της Google. Το Google Apps έρχεται σε 3 εκδόσεις Free, Premium και Education. Η μόνη διαφορά είναι ότι στην Premium έναντι μικρού αντιτίμου (συνήθως κοντά στα 50$) έχεις υποστήριξη 24×7,  απουσία διαφημίσεων, περισσότερο αποθηκευτικό χώρο και κάποιες άλλες εξειδικευμένες δυνατότητες. Η Education είναι σχεδόν ίδια με την Premium μόνο που είναι δωρεάν για εκπαιδευτικά ιδρύματα. Πιστέψτε με όμως ότι για τις συνήθεις ανάγκες μιας σουίτας γραφείου η Free έκδοση είναι υπεραρκετή. Είναι ένα βασικό εργαλείο και όχι απλά δόλωμα για να πάρετε την Premium.

Drop Your Comment