Πως μπορείς να χάσεις το blog σου
Ένας φίλος της σελίδας problogger.gr, μου έστειλε ένα μειλ όπου περιγράφει πόσο εύκολο είναι να χάσεις το ιστολόγιο σου αν το έχεις σε free hosting στο blogspot. Με αυτήν την αφορμή περιγράφω το γεγονός.
Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά ιστολόγια που χρησιμοποιούν ως hosting το blogspot.com. Το setup γίνεται γρήγορα, δεν πληρώνεις για όνομα, ούτε για hosting και σε 1-2 ώρες το έχεις στήσει το blog σου. Και όλα αυτά δωρεάν. Έλα όμως που το δωρεάν κρύβει παγίδες.
Ας δούμε μερικές
1. Το blog δεν σου ανήκει. Δημιουργείς σε ένα ασφαλές μεν περιβάλλον, όμως είσαι στο έλεος της google που διαχειρίζεται το blogspot. Αν μια μέρα αποφασίσει να το διαγράψει θα το κάνει χωρίς να σε ειδοποιείσει. Στην θέση του θα εμφανιστεί το γνωστό κείμενο “Το ιστολόγιο αυτό δεν υπάρχει” και τέρμα.
2. Τα αντίγραφα ασφαλείας (backup) που λαμβάνεις περιέχουν το template και όχι το περιεχόμενο. Αν το χρησιμοποιείς για να επαναφέρεις από backup στο ίδιο blog, λειτουργεί, όμως αν προσπαθήσεις να μεταφέρεις (migration), το περιεχόμενο μαζί με της φωτογραφίες και τα βίντεο που έχεις ανεβάσει θα αιφνιδιαστείς με το αποτέλεσμα.
3. Η μεταφορά ιδιοκτησίας γίνεται με την αλλαγή του administrator. Ο οποιοσδήποτε μπορέσει να σπάσει τον κωδικό εισόδου σου στον λογαριασμό σου στο google, κάνει είσοδο στο ιστολογιο σου, προσθέτει ως συγγραφέα έναν δικό του λογαριασμό, αλλάζει τον δικό σου υποβιβάζοντας τον σε author, και το blog σου πλέον του ανήκει. Η όλη διαδικασία γίνεται σε 30 δευτερόλεπτα.
Σκέψου να γίνει αυτό στο δικό σου ιστολόγιο? Γράψεις εδώ και 5 χρόνια εκεί, το διατηρείς, το αγαπάς και μπορεί να το χάσεις σε 30 δευτερόλεπτα. Και όλα αυτά γιατί? Γιατί δεν θέλεις να αγοράσεις δικό σου hosting, και δικό σου domain name.
Το πρώτο κοστίζει 25 ευρώ το χρόνο και το δεύτερο 10.
Έχω και εγώ αρκετά blog στο blogspot. Τα χρησιμοποιώ όμως ως support και όχι ως κύρια ιστολόγια αφού μπορώ να ζήσω με τη απώλεια τους. Τα καλά σαιτ όμως τα έχω σε VPS, και Dedicated server όπου η ασφάλεια και η υποστήριξη αξίζουν περισσότερο από τα χρήματα που δίνω κάθε μήνα. Και ένας καλός shared hosting είναι προτιμητέος από της δωρεάν επιλογές. Μια αναζήτηση θα σου δείξει πολλές εταιρείες που παρέχουν ποιοτικό hosting. Αν δεν ξέρεις ποια να επιλέξεις, ρώτα και θα σου πω. Θα γλιτώσεις από πολλούς πονοκεφάλους, όταν διαπιστώσεις ότι το σαιτ σου φορτώνει αργά, “πέφτει” συχνά, δεν σου δίνουν backup, ούτε θέλουν να ακούσουν για migration.
Η κατασκευή ιστοσελίδων είναι business. Και το επαγγελματικό blogging επίσης. Όσω νωρίτερα το αντιληφθείς αυτό, τόσο καλύτερα για σένα. Έτσι θα έχεις περισσότερο χρόνο για να ασχοληθείς με την συγγραφή περιεχομένου και το link building.