Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα και Ελληνικό Δημόσιο

Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα (Open Source Software)

και Ελληνικό Δημόσιο είναι ασυμβίβαστε έννοιες, αφού δεν υπάρχει μίζα, κέρδος και ίδιων όφελος.

Τι είναι το λογισμικό ανοιχτού κώδικα (Open Source Software)? Είναι λογισμικό που ο κώδικας του διατίθεται προς ελεύθερη χρήση, οι χρήστες μπορούν να το χρησιμοποιούν δωρεάν, να το τροποποιούν ανάλογα με της ανάγκες τους, να το αντιγράφουν χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν σε κάποια εταιρεία, όπως γίνετε με τα Windows, και όλα τα προϊόντα της Microsoft.

Το λογισμικό ανοιχτού κώδικα, έχει άλλη φιλοσοφία η οποία βασίζεται στην εθελοντική προσφορά και συνεισφορά στην εκάστοτε κοινότητα, καθώς επίσης και στην  συλλογική δράση. Υπάρχει μια μεγάλη κοινότητα που χρησιμοποιεί αυτά τα προγράμματα, τα υποστηρίζει και βοηθάει τα μέλη της έτσι ώστε να γίνουν καλύτεροι χρήστες. Παράδειγμα λογισμικού ανοιχτού κώδικα είναι αυτή η ιστοσελίδα που χρησιμοποιεί WordPress.

Τι κερδίζει το Δημόσιο αν αντικαταστήσει τα Windows με τα Linux (Ubuntu)?

Η κύρια μάχη είναι Linux εναντίων Windows
Linux

1) Μείωση κόστους: Το λογισμικό ανοιχτού κώδικα είναι δωρεάν, δεν αγοράζεις κάποια άδεια χρήσης, ούτε επιπλέον άδειες ανάλογα με το πόσους υπολογιστές έχεις εγκατεστημένους.  Κάθε χρόνο το Ελληνικό Δημόσιο ξοδεύει τεράστια ποσά ( αρκετά εκατομμύρια ευρώ) για να κάνει νόμιμη χρήση του λογισμικού σε όλους τους υπολογιστές του, αγοράζει άδειες και έτσι γεμίζει τα ταμεία της Microsoft αδειάζοντας τον κρατικό κορβανά. Με την χρήση Open Source Software θα βάλει τέλος σε αυτή την πρακτική. Γνωρίζοντας όμως την διεφθαρμένη, νηστική και άπληστη φύση των Ελλήνων πολιτικών τέτοιο εγχείρημα δεν πρόκειται να συμβεί στα επόμενα 100 χρόνια.

Απεξάρτηση από εταιρείες: εφόσον ο χρήστης έχει πρόσβαση στον κώδικα του λογισμικού, μπορεί να κάνει ότι επέκταση, αναβάθμιση η τροποποίηση χρειαστεί ανάλογα με της εκάστοτε ανάγκες του. Η Microsoft αντίθετα κρατώντας κλειστό το λογισμικό της υποχρεώνει τους χρήστες του συνέχεια να είναι εξαρτώμενοι της για το οτιδήποτε, κερδίζοντας εκατομμύρια ευρώ.

Εγχώρια “μυαλά”: Αν μια χώρα έχει προγραμματιστές που μπορούν να “γράψουν”  ανοιχτό λογισμικό μπορεί να δημιουργήσει προϊόντα που θα τα χρησιμοποιεί για τους δικούς της σκοπούς, άλλα και θα τα εξάγει. Έτσι και θα δημιουργεί θέσεις εργασίας, και θα παράγει τεχνογνωσία και θα προσφέρει στην παγκόσμια κοινότητα δωρεάν προγράμματα για να μπορούν περισσότεροι άνθρωποι να τα χρησιμοποιούν.

Φυσικά αυτά τα πράγματα στην Ελλάδα είναι προϊόν επιστημονικής φαντασίας αφού όπως αναφέραμε ποιο πάνω, οι Έλληνες πολιτικοί έχουν περισσότερα κοινά με τους Αφρικανούς φίλαρχους όπου κυριαρχεί η μίζα και η διαφθορά και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το “πολιτιλίκι” και οι διαιώνιση στην θέση του βουλευτή του γιου, της κόρης, του εγγονού, και του δισέγγονου.  Αυτοί οι άνθρωποι δουλεύουν επάγγελμα “πολιτικός” για τα επόμενα 100 χρόνια, και το αποτέλεσμα είναι εμφανές. Η Ψωροκώσταινα συνεχίζει να ζει και σήμερα και θα συνεχίσει για τα επόμενα 50 χρόνια.

Στην Ευρώπη, Αγγλία, Γαλλία, και Ρωσία δημιουργούν λογισμικό ανοιχτού κώδικα για της δημόσιες ανάγκες τους και το χρησιμοποιούν, όπως επίσης και οι Αυστραλία, Ιαπωνία, Κίνα, όμως εκεί τα πολιτικά πράγματα στέκουν τελείως διαφορετικά.

Τι κάνουν τα πανεπιστήμια με το Open Source Software?

open source softwareΊσως η ακαδημαϊκή κοινότητα θα μπορούσε να δώσει το καλό παράδειγμα, και να ξεκινήσει τον χορό απεξάρτησης από της εταιρείες παραγωγής κλειστού λογισμικού, για της δικές της ανάγκες. Κάποια πανεπιστήμια χρησιμοποιούν πλατφόρμες για εκπαίδευση από απόσταση,και είναι πρωτοπόροι όμως το παράδειγμα τους πρέπει να το ακολουθήσουν και άλλα πανεπιστήμια.

Εν καταλείδι

Όταν ως χώρα δεν έχεις εθνική στρατηγική για τίποτε, και περιμένεις στης μίζες και τα ρουσφέτια να τα αρπάξεις, όταν χρωστάς 400 δις ευρώ, αφού 30 χρόνια έπαιρνες δάνεια από τους κουτόφραγκους, ελπίζοντας ότι ποτέ δεν θα τα αποπληρώσεις,  όταν αγοράζεις αεροπλάνα και πολεμικό υλικό που δεν θα χρησιμοποιήσεις ποτέ σου, για να μιζάρεις αυτούς που σε τοποθέτησαν στην θέση βουλευτού, η πρωθυπουργού,  όταν έχεις το χειρότερο εκπαιδευτικό σύστημα στην Ευρώπη, χωρίς παρόν και μέλλον, και τα παιδιά δεν έχουν εκπαιδευτικά βιβλία, αλλά χρησιμοποιούν σημειώσεις, όταν ο πληθυσμός σου είναι γηρασμένος και οι νέοι φεύγουν στο εξωτερικό αναζητώντας εργασία, αφού επίσημα η χώρα έχει 20% ανεργία,  η χρήση λογισμικού ανοιχτού κώδικα είναι το τελευταίο πράγμα που θα σε ενδιέφερε ως κράτος να υιοθετήσεις.  Οπότε το λογισμικό ανοιχτού κώδικα είναι καλή φάση, όμως δεν έχει μίζες, άρα δεν είναι για μας ως κράτος.

Αναφορές
http://www.ellak.gr/
http://en.wikipedia.org/wiki/Open-source_software
http://www.ffii.gr/ms-gov-agreement
http://www.finance.gov.au/e-government/infrastructure/open-source-software.html
http://webarchive.nationalarchives.gov.uk/20100304104621/http://www.cabinetoffice.gov.uk/media/318020/open_source.pdf
https://joinup.ec.europa.eu/news/ie-computer-service-board-switches-open-source-software

Drop Your Comment