Τρόποι να αποφύγουμε / αντιμετωπίσουμε τα spam emails

Spam emails

Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που συναντούν καθημερινά οι κάτοχοι email accounts είναι τα spam email. Ανεπιθύμητα μηνύματα που εκτός από ενοχλητικά  ίσως γίνουν και επικίνδυνα καθώς μπορεί να συνδέονται με ιούς, spyware, malware, κλοπή στοιχείων (phishing) και πάει λέγοντας (εάν δεν ξέρετε κάποιον από τους παραπάνω όρους ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ψάξτε να τους μάθετέ, θα σώσετε το κεφάλι σας –και τον τοίχο, από αρκετή ζημιά στο εγγύς μέλλον).

Όσοι πιστεύεται ότι τα spam θα μειωθούν και κάποια στιγμή θα σας αφήσουν στην ησυχία, σας χωρίς εσείς να κάνετε κάτι γελιέστε. Έρευνες δείχνουν ότι παρά τις προσπάθειες καταπολέμησής τους οι spammers ανθούν. Ο λόγος; (όπως οι περισσότερες παράνομες δραστηριότητες ) είναι κερδοφόρο. Υπάρχουν πολλοί που θα πληρώσουν καλά λεφτά καθώς αποτελεί ένα πολύ αποδοτικό μέσω διαφήμισης / προσέγγισής εκατομμυρίων ανθρώπων.

Οπότε εμείς ως χρήστες τι μπορούμε να κάνουμε; Καταρχήν μπορούμε εύκολα να κάνουμε ποιο δύσκολο στους επιτήδειους να μας βρουν.

  • Ποτέ δεν δίνουμε το mail μας σε ‘ύποπτα’ μέρη. Φυσικά ούτε λόγος για σελίδες του στυλ ‘κερδίσατε ένα iphone  4/ 100 ευρώ / την μηχανή του Κίτσου ’. Τέτοιες σελίδες τις κλείνουμε με την μια. Επίσης σε forum post /  social media (facebook / twitter / youtube  κτλ. ) και chat (mIRC κτλ.) ποτέ δεν δίνουμε το email μας και εάν θέλουμε να το δώσουμε το κάνουμε με μορφή που θα δυσκολέψει τα συνηθισμένα προγράμματα συγκομιδής (bots, crawlers κτλ.) π.χ. maria ~at~ yahoo ~dot~ com.
  • Μην πατάτε σε link spam email. Ακόμα και εάν το link γράφει ‘πατήστε εδώ εάν δεν θέλετε να σας στείλουμε email ξανά’ ποιός σας λέει ότι είναι αλήθεια; Τις περισσότερες φορές είναι το πράσινο φώς για να εκκινήσετε τις επιθέσεις που αναφέραμε στην εισαγωγή (ανοίγοντας απλώς το email δεν παθαίνετε απόλυτος τίποτα, κλικάροντας όμως ένα link εκκινείτε οποιοδήποτε πρόγραμμα έχει επιλέξει ο δημιουργός του). Στην ελάχιστη των περιπτώσεων απλά δηλώνετε ότι τo email είναι ενεργό γεγονός που θα το κάνει να πωληθεί σε υψηλότερη τιμή.
  • Μην χρησιμοποιείτε κοινά ονόματα. Πολλές φορές δεν χρειάζεται καν να ψάξουν για email. Αρκεί για κάθε domain που βρίσκουν να στέλνουν αυτόματα email στα admin / webmaster  η contact / support @domain.com 90% των περιπτώσεων αποτελούν υπάρχουσες διευθύνσεις. Όσο για τους χρήστες public domain (yahoo, google κτλ.) αν και τα πράγματα είναι κάπως ποιο δύσκολα συνηθισμένα μοτίβα όπως μικρό όνομα  + ημερομηνία γέννησης  π.χ. [email protected] είναι εύκολοι στόχοι. Ηθικό δίδαγμα: βάλτε σύμβολα (πεζά κεφαλαία δεν έχει κάποια σημασία), μια κάτω παύλα (shift και το πλήκτρο δίπλα από το 0) μπορεί να κάνει θαύματα.

Φυσικά κάποια στιγμή θα δώσουμε το mail μας για να εγγραφούμε σε κάποια σελίδα ή σε μια δική μας εταιρική δεν μπορούμε να γράψουμε το contact ~at~ company~dot~ com οπότε από κάποιο σημείο και μετά εμπιστευόμαστε τους μηχανισμούς αντιμετώπισης που ενσωματώνουν οι διάφοροι email clients και τους κανόνες (rules) που μας δίνουν την δυνατότητα να δημιουργήσουμε. Βέβαια υπάρχουν και ανεξάρτητα προγράμματα για επιπρόσθετη ασφάλεια αλλά αυτό είναι θέμα ενός άλλου άρθρου…     

Drop Your Comment

Proudly powered by WordPress. Theme by Infigo Software.