Το spam είναι πανούκλα όμως το scam είναι χειρότερο

Προσοχή scammer!

Τελευταία έλαβα πολλά email με παρόμοιο περιεχόμενο “!!!! 120.000 ελληνικά emails !!! για να στείλετε τα διαφημιστικά σας newsletters. Προβάλλετε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες σας, σε όλη την Ελλάδα, εύκολα, ανέξοδα και γρήγορα. Αξιοποιήστε το Ίντερνετ-Email και αυξήστε τις πωλήσεις σας. Μπορούμε να σας διαθέσουμε  120.000 ελληνικά emails !!! για να στείλετε τα διαφημιστικά σας newsletters. Tιμή 30 ευρώ !!! Είναι η πιο φθηνή μαζική διαφήμιση και ένα εργαλείο για την επιχείρηση σας. Αξίζει να προσπαθήσετε ! Στέλνοντας ένα έξυπνο διαφημιστικό που θα τραβήξει την προσοχή, σίγουρα θα βγείτε κερδισμένοι. Μέσα σε τόσες χιλιάδες emails είναι πολύ πιθανό να στείλετε διαφημιστικό και σε κάποιον που ήδη ψάχνει για προϊόντα και υπηρεσίες ανάλογες με τις δικές σας. Στην χειρότερη περίπτωση ένας στους χίλιους θα γίνει πελάτης σας και αν μείνει ευχαριστημένος θα σας συστήσει και σε πολλούς άλλους.  Δηλαδή το λιγότερο 120 νέοι πελάτες μόνο για αρχή!!!!. – Η προσφορά ισχύει για λίγες μέρες.Αν νομίζετε ότι σας ενδιαφέρει η πρόταση μας, απαντήστε μας σε αυτό το email και θα έρθουμε σε επαφή μαζί σας για να λύσουμε οποιαδήποτε απορία σας και να σας στείλουμε πληροφορίες σχετικά με τα emails.”

Εδώ μπορείς να μάθεις ποιοι ήταν οι Bernard_Madoff, Victor Lustig, και Charles Ponzi.

Professional scam fraudΌπως και προτάσεις εργασίας που ανέφεραν ότι μεγάλη εταιρεία αναζητά προσωπικό που θα αμείβεται με 2500 ευρώ, τον μήνα. Το μόνο που χρειάζεται είναι σύνδεση Ιντερνέτ, κινητό τηλέφωνο και ελεύθερο χρόνο 9 με 5. Όχι, δεν χρειάζεται πτυχίο πανεπιστημίου. Τα email ήταν σε πολύ καλά Ελληνικά, που σημαίνει ότι άνθρωπος έκανε την μετάφραση και όχι το google translate που χρησιμοποιούν κλασσικά οι spammer, στο στυλ:

– Θέλετε να κερδίζεται 2500 ευρώ τον μήνα δουλεύοντας από το σπίτι?
– Γίνεται ο τοπικός αντιπρόσωπος μας και δουλέψτε για τον εαυτό σας
– Δίνουμε 100 ευρώ την ημέρα αφορολόγητα και νόμιμα.
– Αναζητούμε δυναμικούς ανθρώπους για συνεργάτες που δεν θα είναι πλασιέ, η πόρτα-πόρτα και θα κερδίζουν 2500 ευρώ + % από τα συμβόλαια.

Στην σημερινή Ελλάδα που μαστίζεται από την χειρότερη μεταπολεμική οικονομική κρίση παρόμοια μηνύματα τραβούν την προσοχή. Ιδιαίτερα σε ανέργους, μακροχρόνιους η μη, αλλά και σε πολλούς αφελής η ευκολόπιστους ανθρώπους που αναζητούν τρόπους να αυξήσουν τα εισοδήματα τους που βλέπουν μέρα με την ημέρα να μειώνονται από της “προσπάθειες” της κυβέρνησης. Μιας ιδιαίτερα ανάλγητης κυβέρνησης που ενδιαφέρεται για την παραμονή της στην εξουσία και που αντιμετωπίζει τους πολίτες της ως αριθμούς και πρόβατα που πρέπει να κουρευτούν.

Αν όμως ο πρώτος είναι καθαρός spammer που έχει υποκλέψει 120 χιλιάδες Ελληνικά email και θέλει να τα πουλήσει για 30 ευρώ σε κάποιες εταιρείες που θα φουλάρουν το ταχυδρομείο σας με σκουπίδια προσπαθώντας να σας πουλήσουν το οτιδήποτε, ο δεύτερος είναι πολύ πιο επικίνδυνος, αφού επιδιώκει να συγκεντρώσει διευθύνσεις, ονόματα, τηλέφωνα και αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών. Αν λάβετε email που σας υπόσχεται καλοπληρωμένη εργασία χωρίς προσόντα κινδυνεύεται να γίνεται “μουλάρι” και να καταλήξετε στην φυλακή αντί άλλων.

Που θα τα χρησιμοποιήσει?

Ο ερασιτεχνικός τρόπος είναι να συγκεντρώσει τα στοιχεία που του λείπουν για να σας επισκεφτεί στο σπίτι σας για να το ξαλαφρώσει από τα περιττά αντικείμενα που με κόπο έχετε συγκεντρώσει. Ότι μπορεί να πουληθεί γρήγορα, δεν είναι βαρύ και δεν προκαλεί περιέργεια στους γείτονες. Ή να παίξει μαζί σας το τηλεφωνικό παιχνίδι ότι κάποιος συγγενής σας τράκαρε στον δρόμο και χρειάζεται επείγοντος ένα ποσό, είτε για να λαδώσει τους μπάτσους, είτε για να πληρώσει τους γιατρούς. Οι εφευρετικότητα ποικίλη.

Αν όμως είναι επαγγελματίας, που νομίζω ότι είναι, σκοπός του είναι να μισθώσει της υπηρεσίες μερικών «μουλαριών». Οι εγκληματίες ψάχνουν «μουλάρια» που θα σπάσουν την αλυσίδα και θα κρύψουν τα ίχνη τους από της διωκτικές αρχές.

Τι είναι τα «μουλάρια»

«Μουλάρια» ονομάζονται στην αργκό εκείνα τα άτομα που είτε εν γνώσει, είτε εν αγνοία μεταφέρουν ναρκωτικά από ένα σημείο σε άλλο. Οι ναρκωβαρόνοι συνήθως γεμίζουν τα σώματα των θυμάτων τους με ναρκωτικά και τα στέλνουν να κάνουν παράδοση. Αν το «μουλάρι» περάσει ακολουθεί το μεγάλο φορτίο. Αν το «μουλάρι» το συλλάβουν το μεγάλο φορτίο περνά από άλλο κανάλι.

Στην δική μας περίπτωση τα «μουλάρια» είναι απλοί, καθημερινοί άνθρωποι στους οποίους οι εγκληματίες υπόσχονται χρήματα και % επί των μεταφορών όταν μεταφέρουν χρηματικά ποσά από έναν λογαριασμό σε άλλον. Τέτοιους ευκολόπιστους και αφελείς αναζητούν οι “προτάσεις εργασίας”. Τα χρήματα που κλέβουν από τραπεζικούς λογαριασμούς τα μεταφέρουν στον λογαριασμό του «μουλαριού» το οποίο με την σειρά του τα μεταφέρει σε άλλον «καθαρό» τραπεζικό λογαριασμό. Έτσι τα ηλεκτρονικά ίχνη σταματούν στο «μουλάρι» και τα λεφτά από μαύρα έγιναν λευκά. ΄-) Το πλυντήριο δουλεύει τέλεια. Το άρθρο Πως να δουλεύουμε από το σπίτι έχει διαφορετική οικονομική λογική καθώς επίσης και το ιδιαίτερο μάθημα που μας έδωσε ο Φραγκλίνος (για όσους αναρωτιούνται ποιος Φραγκλίνος μπορούν να δουν φωτογραφία του σε κάθε Αμερικάνικο κατοσταδόλαρο. Κάποιοι λένε ότι αυτή είναι η γνήσια φωτογραφία του Θεού 😉

Πώς να προστατευτούμε?

–  Ο καλύτερος τρόπος είναι να διαγράψεις τέτοιου είδους email, και σε καμιά περίπτωση να μην απαντήσεις.

–  Αν έχεις online banking να ενημερώνεσαι από την τράπεζα για κάθε συναλλαγή στον λογαριασμό σου.

–  Να κρατάς τα μετρητά στο μαξιλάρι και να τα μετράς κάθε βράδυ.

Στην Ελλάδα από τον Φεβρουάριο του 2012 μπήκε σε εφαρμογή ο νόμος Ν.4046/2012  που οριοθετεί της μικτές αποδοχές των υπαλλήλων στα 586 ευρώ, και στους κάτω των 25 ετών στα 510 ευρώ. ΜΙΚΤΑ!!! Πριν απαντήσεις σε παρόμοια email που σου ζητούν προσωπικά δεδομένα και σου υπόσχονται 2500 ευρώ τον μήνα καθαρά ΣΚΕΨΟΥ το. Διαβάζοντας αυτό το άρθρο είσαι προειδοποιημένος.

Read more:
phishing scam
anti-phishing scam
report phishing scam
fraud watch international

Drop Your Comment