Tablets Κινέζικα και μη… από την πλευρά του low-level προγραμματιστή

Guest post by Nicholas Christopoulos

Με τον Νικόλα γνωριστήκαμε στο google plus, αφορμή υπήρξε το άρθρο μου “Γιατί δεν πρέπει να αγοράζουμε Κινέζικα ταμπλέτ από online shop” όπου περιγράφω πως έχασα χρήματα αλλά και εμπιστοσύνη στα Κινέζικα online shop που πουλάνε μέσω Ίντερνετ gadgets. Αν θέλετε να σας κλέψουν αγοράστε ταμπλέτα από το www.ainol-novo.com, η απάτη είναι εγγυημένη. Το κακό είναι ότι και ο επίσημος κατασκευαστής ainol είναι στο κόλπο, και μοιράζονται τα κλοπιμαία. Δείτε την ιστοσελίδα της στο fb, τα σχόλια που έχουν αφήσει παθόντες, και θα καταλάβετε ότι δεν πρέπει να αγοράζεται προϊόντα από την ainol.

Ας δούμε όμως πως βλέπει το θέμα με τα Κινέζικα tablet ένας προγραμματιστής.

china tabletΠρώτα να εξηγήσω ότι low-level σημαίνει κοντά στην μηχανή, στον προγραμματισμό στα chips απ’ ευθείας. Ασχολούμαι σχεδόν αποκλειστικά με το software, αλλά επειδή ειδικότητα μου είναι το χαμηλό επίπεδο (controllers, CPUs, system (Λ.Σ. δηλαδή) programming), ξέρω και αρκετά από τα θέματα hardware. Όλοι οι προγραμματιστές ξέρουν θεωρία από hardware, αλλά στο hardware μετράει η εμπειρία λόγο της ίδιας της αγοράς.

Πέρα από τα PC πολλές συσκευές με τελείως διαφορετική αρχιτεκτονική έχουν περάσει από τα χέρια μου, δηλαδή προγραμμάτισα επάνω τους. π.χ. TI-99/4A, διάφορα Palm (PalmOS 3 & 4), διάφορα Z80s, διάφορα android, και μερικά που δεν αναφέρονται ως υπολογιστές (CASIO)… Με τα androids ασχολούμαι “ερασιτεχνικά” ακόμα.

Κινητό και αργότερα tablets, πήρα για ένα λόγο… Έχουν Linux! Ότι έχει linux μου δίνει την ικανότητα να κάνω ότι θέλω στην συσκευή. Δεν αγόρασα κινητό ή tablet όπως όλοι, αγόρασα μικρούς Η/Υ που μπορώ να τους προγραμματίσω.

Για να καταλάβετε την δύναμη ενός μονοπύρηνου android στα 1.2GHz όπως το κινητό μου. Σας λέω ότι μπορεί να αντικαταστήσει ένα server μιας μεσαίας (για την Ελλάδα) εταιρείας! να έχει samba file server, smtp/pop3, multimedia server, http server, mysql, php, κ.λπ. ειδικά με ένα usb->ethernet (έχω ήδη τέτοιο) και αρκετό πείραγμα στο λειτουργικό θα έχει πολύ καλές επιδόσεις.

Ας εξηγήσουμε λίγο τώρα του τι γίνεται στην αγορά:
—————————————————————-

* Σχεδόν όλα τα chips κατασκευάζονται στην Κίνα και Ασία γενικά… Μπορείτε να ανοίξετε το PC σας, κάθε ένα chipακι αναφέρει που φτιάχτηκε, π.χ. Μαλαισία. Είτε είναι τις Texas Instruments είτε της Apple είτε της Dawoo…

* Και τα διάφορα εξαρτήματα το ίδιο (μπαταρίες, οθόνες).

* Συγκεκριμένα η Apple συνεργάζεται με την πλέον κακόφημη εταιρεία, την FoxConn.

* Όσο για την Samsung… δεν το έχω ψάξει με ποιους συνεργάζεται, αλλά είναι γνωστή Κορεάτικη εταιρεία που έβγαζε καλούτσικα φτηνά PC/XT (ναι από τότε υπάρχει).

* Η NVidia (που βγάζει τα Terga) είναι Ταϊβανέζικη. Για τις κάρτες οθόνης στα PC την εμπιστεύομαι ιδιαίτερα, και την χρησιμοποιώ αποκλειστικά. Ο λόγος είναι εκτός του καλού hardware, έχει και πολύ καλή υποστήριξη σε software (OpenGL, drivers) αντίθετα από την ATI. Επίσης πολύ καλό documentation και “έρευνα” κάτι που έχει ξεχαστεί στις μέρες μας.

* Η Rockchip ( Fuzhou Rockchip Electronic) είναι Κινέζικη από όσο ξέρω. Αυτή την στιγμή κατά την γνώμη μου βγάζει τα καλύτερα SoC. Είμαι τόσο ευχαριστημένος από τις αποδόσεις του RK3066 (dual core) σε σχέση με την Terga3 (quad core) και όχι μόνο, που δεν σκοπεύω να κοιτάξω κάτι άλλο πριν βγουν τα 8πύρινα. Σκοπεύω σύντομα να δοκιμάσω και το RK3188 (quad core).

* Αν πάτε στο http://www.alibaba.com/ μπορείτε να δείτε φτηνότερα tablets καθώς και μονάδες παραγωγής και ίσως να μιλήσετε με κάποιο παραγωγό.

* Εκεί θα δείτε και εικόνες από βιοτεχνίες (δεν μπορώ να τα πω εργοστάσια) που ενώνουν τα διάφορα εξαρτήματα για να παράγουν το τελικό προϊόν.

* Παλιότερα συνήθως οι κατασκευαστές χρησιμοποιούσαν ρομποτικά συστήματα για την κατασκευή για να εξαφανίσουν τα ελαττωματικά τελικά προϊόντα, σήμερα το μεροκάματο του Κινέζου εργάτη καθώς και η ζωή του κοστίζουν λιγότερο από το κόστος των ελαττωματικών συσκευών και των ρομποτικών συστημάτων.

Συμπέρασμα 1. Η τεχνολογία δεν έχει να κάνει με την χώρα κατασκευής.

Συμπέρασμα 2. Η τεχνολογία και η ποιότητα έχουν να κάνουν με τα εργοστάσια και τις προδιαγραφές.

Συμπέρασμα 3. Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί την ποιότητα εκτός από την “παράδοση” του εργοστασίου και κυρίως η επιτυχία του μοντέλου. π.χ. το U30GT πουλιέται ακόμα γιατί ήταν πολύ καλό, και εγώ αυτό θα συνιστούσα σε κάποιον που θα ήθελε 10αρι, 2πύρηνο.

Εγώ είμαι πολύ ευχαριστημένος από την cube, όχι ότι δεν έχει μικροπροβλήματα, αλλά τουλάχιστον τα μαθαίνεις (από τα σχόλια των χρηστών στο site τους) και κάποια στιγμή που δημιουργήθηκε ένα πρόβλημα με εξυπηρέτησαν αμέσως. Θα ήθελα να δοκιμάσω και τα Onda και PIPO που έχω ακούσει καλά λόγια.

Αντίθετα ένα ainol-novo aurora II που είχα προμηθευτεί παλιότερα, μέσα σε 3 μήνες χάλασε το jack… Όμορφο, λεπτό με καλές επιδόσεις αλλά τι να το κάνεις. Τώρα βέβαια η ainol-novo άρχισε να δίνει δωρεάν εγγύηση ενός χρόνου.

Και με την Ramos δεν είμαι ευχαριστημένος αλλά χωρίς τελικά να πάρω ένα μηχάνημά της στα χέρια μου.  Ήταν η πρώτη που έβγαλε 4πύρηνα, τα ανακοίνωσε, έγραφε ότι έχει stock, αλλά τελικά μετά από 45 μέρες παραγγελία, τα χρήματα γύρισαν πίσω. Αντίθετα η Cube είναι σοβαρή στις ανακοινώσεις της.

Τα υπόλοιπα συμπεράσματα θα τα δείτε από το άρθρο του Πάνου, έχει μεγάλη σημασία ο μεταπωλητής και οι νόμοι του κράτους που προμηθεύεστε τα μηχανήματά σας.

Όσο αφορά τα προβλήματα… όλα έχουν, no name και επώνυμα.

Δες εδώ ένα Review of Prestigio Multipad 8.0 UltraDuo σε ένα φθηνό Κινέζικο ταμπλετ το οποίο πωλείτε από την Κυπριακή εταιρεία Prestigio Plaza LTD με έδρα στην Λεμεσό, και που το έχω δοκιμάσει προσωπικά, και είμαι πολύ ευχαριστημένος με την απόδοση του.

Ο Νικόλας Χριστόπουλος είναι Προγραμματιστής/Αναλυτής στην LH Logismiki δείτε περισσότερα στο προφίλ του στο linkedin

 

Drop Your Comment

Proudly powered by WordPress. Theme by Infigo Software.