WordPress greeklish permalink

Greeklish-permalink

==> CMS WordPress greeklish permalink plugin <==

greeklish permalink in wordpress

Το plugin greeklish permalink για το CMS WordPress, μετατρέπει αυτόματα τους Ελληνικούς χαρακτήρες σε ένα άρθρο η μια σελίδα σε Λατινικούς (Greeklish). Αυτό γίνεται με σκοπό να μην υπάρχουν ατέλειωτα χαρακτηριστικά που φαίνονται άσχημα στον browser, αλλά και πιάνουν μεγάλο χώρο όταν τα επικολλήσεις στα κοινωνικά δίκτυα. Το WordPress είναι το καλύτερο εργαλείο κατασκευής ιστολογίων (blogs) και χρησιμοποιείται από εκατομμύρια χρήστες στον κόσμο. Αν όμως φτιάξεις ένα blog στα Ελληνικά και γράψεις ένα άρθρο χωρίς να χρησιμοποιείς λατινικούς χαρακτήρες στην επικεφαλίδα τότε το url θα εμφανίζεται ως μια τεράστια διεύθυνση χωρίς κανένα νόημα, όπως στο παράδειγμα παρακάτω:

  • http://en.wikipedia.org/wiki/Μέγας_Αλέξανδρος
  • http://en.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%AD%CE%B3%CE%B1%CF%82_%E1%BC%88%CE%BB%CE%AD%CE%BE%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%BF%CF%82

Αν θελήσεις να μοιραστείς το άρθρο σε οποιοδήποτε κοινωνικό δίκτυο όπως facebook, google plus, twitter, pinterest κτλ δεν θα έχεις χώρο για να γράψεις μια περιγραφή, ειδικά στο twitter όπου σε περιορίζει στα 140 σύμβολα. Φυσικά υπάρχουν πολλά προγράμματα που λέγονται (url shortener) που μικραίνουν ένα url με καλύτερα τα:

  • goo.gl
  • bit.ly
  • is.gd
  • gg.gg
  • v.gd

που θα κάνουν το τεράστιο url στο παράδειγμα μας να γίνει κάπως έτσι http://gg.gg/6gud, και τώρα μπορούμε πολύ εύκολα να το μοιραστούμε στα μεγάλα κοινωνικά δίκτυα. Για να μην μπαίνουμε όμως σε αυτήν την χρονοβόρα διαδικασία καλύτερα είναι είτε να το γράφουμε το slug χειροκίνητα, είτε να χρησιμοποιούμε το greeklish permalink plugin.

http://en.wikipedia.org/wiki/megas-alexandros

Στο wordpress υπάρχει η δυνατότητα :

  • να γράψεις μόνος σου το slug (megas-alexandros) κάτω από το άρθρο πριν το δημοσιεύσεις
  • η να χρησιμοποιήσεις plugin που κάνει αυτόματα αυτήν την δουλειά.

Και οι δυο λύσεις κάνουν το ίδιο πράγμα, απλά με την χρήση πρόσθετου (plugin) δεν χρειάζεται κάθε φορά να γράφεις χειροκίνητα το slug. Το Greeklish permalinks κάνει αυτό που λέει και το όνομά του: μετατρέπει τους ελληνικούς χαρακτήρες των urls σε greeklish. SEO και wordpress Όταν θέλουμε να βελτιστοποιήσουμε μια wordpress ιστοσελίδας (on-site SEO) για το google.gr θεωρητικά η χρήση της Ελληνικής γλώσσας στο url έχει ένα ελάχιστο προβάδισμα έναντι της Αγγλικής όμως η google έχει εξελίξει τον αλγόριθμο της και “καταλαβαίνει” περί τίνος πρόκειται. Αν δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε το google translate θα διαπιστώσετε ότι η τεχνητή ευφυΐα της μηχανής στην μετάφραση από μια γλώσσα σε άλλη καταλαβαίνει στο περίπου τι γράφει στο κείμενο. Όμως είναι καλύτερα να γράφετε ένα url στα λατινικά η στα λεγόμενα greeklish για δυο λόγους:

– αισθητικούς

– πρακτικούς

Όποιον τρόπο και να επιλέξετε τα νέα σας άρθρα θα έχουν όμορφα λατινικά χαρακτηριστικά και όχι ατέλειωτα σύμβολα.

Πως γίνετε η εγκατάσταση του greeklish permalink plugin

Κάντε κλικ στην σελίδα http://wordpress.org/extend/plugins/ και γράψτε greeklish permalink στο search plugins, η για ακόμη ευκολότερα κάντε κλικ σε αυτόν το σύνδεσμο greeklish permalink, μετά κλικ στο download version, και το αρχείο που θα κατεβάσετε πρέπει να το ανεβάσετε στο blog σας.

Ένας δεύτερος τρόπος είναι εφόσον βρίσκεστε στην διαχείριση του ιστολογίου σας plugins> installed plugins> add new όπου στο search γράφετε greeklish. Μόλις το εμφανίσει κάνετε κλικ στο install now και μετά στο activate plugin. Το πρόσθετο έχει εγκατασταθεί πλέον στο blog σας. Δεν χρειάζεται καμιά ενεργοποίηση. Μόλις γράψετε ένα άρθρο το πρόσθετο θα κάνει αυτόματα την δουλειά του. Αν θελήσετε κάποια στιγμή να το απεγκαταστήσετε από το ιστολόγιο σας, επιλέξτε το και κλικ στο deactivate και μετά στο delete. Το greeklish permalink plugin απεγκαταστάθηκε με επιτυχία χωρίς να αφήνει κανένα κατάλοιπο στο δικό σας blog. Η χρήση του είναι και θα είναι για πάντα δωρεάν. ΄-)

Τώρα πλέον τα άρθρα σας έχουν την ίδια permalink εμφάνιση με το www.problogger.gr

6 Comments

προκόπης |

June 24, 201310:17 am

ωραίο είναι, αλλά πως περιορίζουμε ΚΑΙ το μέγεθος του slug? ένα τεράστιο slug κάθε άλλο παρά καλό κάνει στο SEO της σελίδας.

καλό το greeklish, αλλά νομίψω πρέπει να μπαίνει και επιλογή για το μέγεθος (σε χαρακτήρες)

Παναγιώτης Κοντογιάννης |

June 27, 20131:09 pm

Γράφεις χειροκίνητα ότι slug θέλεις. ΄-)

Panos |

April 1, 20182:16 am

Παναγιώτη, κατ’ αρχάς ευχαριστίες για το plugin που είναι πολύ χρήσιμο. Μία ερώτηση: Δεν έχει σεταριστεί να βγάζει i το ΐ (ιώτα με τόνο και διαλυτικά) και y το ΰ (ύψιλον με τόνο και διαλυτικά). Υπάρχει τρόπος να προσθέσω τις δύο αυτές αλλαγές (όπως έκανες σε ένα προηγούμενο update για το υ και το y);

Παναγιώτης Κοντογιάννης |

April 1, 20188:49 am

Στην επόμενη αναβάθμιση θα προσθέσω της προτάσεις σου. Στην PRO έκδοση που θα βγει σε λίγο θα μπουν νωρίτερα.

Stasinos Charalampos |

November 30, 202112:49 pm

Καλημέρα,
Σε site με 5000 προϊόντα που έχουν φτιάξει με το χέρι κατηγορίες και τα slugs είναι ΟΛΑ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ θα καταφέρει να κάνει την αλλαγή στα slugs?
Φοβάμαι μήπως έχω σπασμένα links, γιατί έχουν στείσει την αρχική με php και έχει τα ελληνικά slugs. Αυτά στην php θα πρέπει να αλλάξουνε με το χέρι σωστά;

Παναγιώτης Κοντογιάννης |

November 30, 202112:53 pm

Για να έχεις καλύτερα αποτελέσματα τα οποία ελέγχεις κάνε όλες της αλλαγές που θέλεις χειροκίνητα. Και μετά τσέκαρε τα ένα ένα αν λειτουργούν σωστά. Αν σου επιστρέφει 404 είναι πρόβλημα για το σαιτ σου και πρέπει να τα διορθώσεις.

Drop Your Comment

Proudly powered by WordPress. Theme by Infigo Software.