Πόσο κοστίζει η κατασκευή ενός website?
Πόσο κοστίζει η κατασκευή ενός website? Η Πόσο θα έπρεπε να κοστίζει?
Το θέμα της τιμής ενός δικτυακού τόπου αφορά κυρίως τους πελάτες, οπότε αυτό το άρθρο στρέφεται προς αυτή την κατεύθυνση.
Θέλω να προστατέψω τον πελάτη μου στην περιήγηση του στην ζούγκλα του web design δίνοντας του έτοιμες πληροφορίες για το πώς κοστολογείται ένας δικτυακός τόπος.
Χονδρικά, θα σημειώνω τα πιο σημαντικά στοιχεία στην δημιουργία της ιστοσελίδας.
Τι θέλει να δείξει ο πελάτης μας στο website του?
Ας πάρουμε για παράδειγμα, την δημιουργία ενός εταιρικού web site. Ως ελάχιστη λειτουργικότητα, η ιστοσελίδα περιλαμβάνει συνήθως:
* Σελίδες με κείμενο και φωτογραφίες (για εμάς, τις υπηρεσίες, τους συνεργάτες, τις επαφές, κλπ.).
* Κατάλογος προϊόντων
* Φόρμα επικοινωνίας
* Αγγλική και Ελληνική γλώσσα
* Admin πάνελ για την επεξεργασία του περιεχομένου από τον πελάτη, όταν χρησιμοποιούμε έτοιμες πλατφόρμες Οpensource CMS (content management system) όπως είναι το Joomla, Drupal, WordPress κτλ.
Επιπλέον, ο πελάτης θέλει πάντα μοναδικό σχεδιασμό, εύκολο προσανατολισμού των χρηστών, βελτιστοποίηση για το Google και φυσικά επαγγελματική και αξιόπιστη ποιότητα κατασκευής.
Πως κοστολογείτε η εργασία και ο απαραίτητος χρόνος ?
Design
Δημιουργία μοναδικού σχεδίου (πρώτη και εσωτερικές σελίδες), – τουλάχιστον 15 ώρες και άλλες 10 ώρες για διορθώσεις.
XHTML & CSS κώδικα
Δημιουργία σωστού κώδικά σε όλες της σελίδες – 15 ώρες.
Προγραμματισμός
Ο πελάτης έχει δει σε άλλες ιστοσελίδες στο Ίντερνετ κάτι που του άρεσε και λέει γιατί να μην το βάλω και εγώ? Δουλειά του webmaster είναι να καθοδηγήσει τον πελάτη στην σωστή επιλογή πραγμάτων που είναι χρήσιμα για το δικό του σαιτ.
Μπορεί να ποικίλει ανάλογα με της απαιτήσεις του πελάτη – 40 ώρες
Δοκιμές, συμπληρωματικές εργασίες, διορθώσεις μπροστά στον πελάτη, για να δει πως λειτουργεί το σύστημα – 20 ώρες
Εκπαίδευση του πελάτη στον χειρισμό του website – 15 ώρες
Βασική βελτιστοποίηση του σαιτ
Standard τεχνικές που της χρησιμοποιούν όλοι οι SEO webmaster για να ανεβάσουν μια ιστοσελίδα στα αποτελέσματα αναζήτησης στο Google- 15 ώρες
Συναντήσεις με τον πελάτη για διευκρίνιση τον λεπτομερειών και τη διαχείριση του έργου – τουλάχιστον – 30 ώρες.
Σύνολο: ~ 160 ώρες
Πόσο? 160 ώρες? Αυτό είναι 20 εργάσιμες ημέρες, δηλαδή 1 μήνας όπου στο συγκεκριμένο project θα δουλέψουν 5 άτομα (web designer, xhtml&css developer, προγραμματιστής, SEO ειδικός, και project manager) για να δούμε ζωντανά τα αποτελέσματα στο Διαδίκτυο.
Ξέχασα να προσθέσω στης παραπάνω ώρες και το ενδεχόμενο απρόβλεπτων απαιτήσεων εκ μέρους του πελάτη που υπάρχει στο 80% των project.
Όταν έχω τελειώσει τα πάντα στην κατασκευή της ιστοσελίδας, την έχουμε τεστάρει μαζί με τον πελάτη, και όλα δείχνουν εντάξει, ο πελάτης θυμάται κάτι και ρωτάει: Πάνο μπορούμε να κάνουμε την σελίδα να αλλάζει φωτογραφίες με Flash, να βάλουμε καινούριες φωτογραφίες στον viewer που μόλις τώρα της τράβηξα, αυτό μπορεί να γίνει έτσι, και το άλλο αλλιώς?
Η απάντηση είναι ΜΠΟΡΕΙ.
Τα χρήματα ώμος που συμφωνήσαμε θα αυξηθούν.
Τιμή ενός website = 1500 ευρώ
Αν πάρω freelancer?
Σε μια εταιρεία όπου εργάζονται 5-10 άτομα με μέσω καθαρό μισθό 1500 ευρώ το σαιτ θα κοστίσει 1500 ευρώ.
Ενας freelancer θα το κατασκευάσει για 500 ευρώ. Ο πελάτης θα αποφασίσει αν θα δώσει την δουλειά στον freelancer η θα επιλέξει την εταιρεία και θα έχει το κεφάλι του ήσυχο.
Εδώ θέλω να υπογραμμίσω ότι με την κατασκευή ένος website δεν τελειώνει το project. Ας πούμε ότι το έφτιαξες το σαιτ, αγόρασες το όνομα, το ανέβασες στο hosting σου και το καμαρώνεις. Πιστεύεις ότι οι πελάτες θα εισρεύσουν κατά χιλιάδες γιατί περίμεναν ακριβώς την δική σου εμφάνιση στο Νετ, όμως κατί τέτοιο δεν συμβαίνει. Αναρωτιέσαι γιατί?
Πηγαίνεις στην εταιρεία που σου του έφτιαξε και τους ρωτάς γιατί?
Η απάντηση είναι SEO (search engine optimization) δηλαδή διαδικασία για τη βελτίωση της προβολής μιας ιστοσελίδας στις μηχανές αναζήτησης μέσω τον “natural” η “un-paid” (“organic) αποτελεσμάτων αναζήτησης. Οσο πιο μπροστά εμφανίζεται μια ιστοσελίδα στην λίστα αποτελεσμάτων αναζήτησης, τόσοι περισσότεροι υποψήφιοι πελάτες θα την επισκεφτούν.
Όταν το σαιτ σου εμφανιστεί στην πρώτη σελίδα του google.gr για της λέξεις κλειδιά που βελτιστοποιούμε, μόνο τότε θα έχεις περισσότερες επισκέψεις, περισσότερο traffic, περισσότερες πωλήσεις, και περισσότερα κέρδη για την επιχείρηση σου.
Τι δουλειά κάνει το SEO?
Χωρίς SEO το υπέροχο σαιτ σου που έχει flash, scripts, ajax, php, html κτλ, καταπληκτικές φωτογραφίες, τραβηγμένες με την επαγγελματική Canon σου, θα βρίσκεται στης αναζητήσεις της Google μόνο από εσένα και τους φίλους σου, που ξέρουν την διεύθυνση του και την πληκτρολογούν απευθείας στο browser.
Το website που σου φτιάξανε είναι το δικτυακό σπίτι της επιχείρησης σου. Αν δεν το διαφημίσεις-βελτιστοποιήσεις ΔΕΝ θα φέρει τα αποτελέσματα που είχες στο μυαλό σου όταν το κατασκεύαζες.
Χωρίς συντήρηση της ιστοσελίδας από επαγγελματίες SEO με μηνιαίο συμβόλαιο και το καλύτερο σαιτ θα εξαφανιστεί από της μηχανές αναζήτησης.
Υστερόγραφο: Παραθέτω το σχόλιο ενός φίλου που έκανε όταν διάβασε αυτό το άρθρο
Ερώτηση! Έχω ένα φούρνο όπου δουλεύουν 10 άνθρωποι με μέσω μισθό 1000 ευρώ το μήνα, ένα λογιστή, έναν ειδικό στην έρευνα αγοράς, έναν τεχνολόγο, και 3 van με leasing 1200 € το μήνα, για της διανομές. Aν διαιρέσω τον αριθμό των ψωμιών με τα έξοδα, θα πρέπει να πουλάω το ποιοτικό ψωμί 5 ευρώ για να έχω κέρδος?
Ακολουθεί η απάντηση μου στον αγαπητό φίλο
Το ψωμί είναι ένα αγαθό πρώτης ανάγκης, και για μαζική κατανάλωση, ενώ η ιστοσελίδα είναι ένα προϊόν πολυτελείας. Αν έχω ανάγκη ένα απλό ψωμί που είναι παρόμοιο με τα άλλα ψωμιά, τότε θα το αναζητήσω στην τιμή του 1 €. Όταν όμως θέλω το ψωμί μου (Web site), να είναι κατασκευασμένο ειδικά για εμένα, με τις ακριβείς αναλογίες και τα συστατικά υψηλής ποιότητας και έχει ζυμωθεί με την αγάπη και φροντίδα του μάστορα, τότε η τιμή των 5 ευρώ είναι απόλυτα δικαιολογημένη.
Οπότε, ο καθένας επιλέγει τι ψωμί (Web site) θα φάει:-)
5 Comments
Nektarios |
June 13, 20129:07 amBravo,
poly kalo ar8ro. Dixnei akrißos poso kostisi ena etairiko kai epaggelmatiko site. Gia na katalabei to keino pou kai pos paei i ependisi tous.
Gia na stisis ena kalo site xreiasonte diafores idikotites opos o designer, o programmatistis ktlp.
O ka8enas apo aftus kserei arista tin douleia tou. Den einai dynaton ena atomo na kanei ta panta kai na einai i piotita tis douleias tou idia.
Einai katanoito kai den xreiasonte peretero eksigiseis opos to paradeigma me tin timi tou psomiou..
Panagiotis Kontogiannis |
June 14, 201210:40 amΝεκτάριε, το κόστος οποιασδήποτε υπηρεσίας είναι μεταβλητή έννοια. Κάτι που κοστίζει στην Αθήνα 100, στην Νέα Υόρκη μπορεί να κοστίζει 150 και στην Χαράρε 50. Στην Καλκούτα μπορεί και να το βρεις με 5. Αυτό που αλλάζει είναι η ποιότητα της υπηρεσίας, χωρίς να σημαίνει ότι αφού πληρώνω ακριβά παίρνω και το καλύτερο.
Nektarios |
June 15, 20129:05 amPanagioti, ego den ekana sygrisi mias doulias se diafora meri opou to kostos kai ta leitourgika eksoda einai diaforetika. As paroume gia pardigma tin Athina. Den amfibalo oti enas freelancer kanei kali douleia kai isos na einai i idia pou 8a pareis apo mia web agency. O freelancer mporei omos na kanei tin idia doulia me xamilotero kostos giati den exei ta leitourgika eksoda (enikio, tebe,ktlp) pou exei enas epaggelmatikos xoros.
Panagiotis Kontogiannis |
June 19, 201210:57 amΑυτό είναι σωστό, και του δίνει το πλεονέκτημα να προσφαίρει χαμηλότερη τιμή. Η ποιότητα της εργασίας είναι αντίστοιχη με της ικανότητες του freelancer.
изработка на сайт |
July 18, 20129:05 amEna site kostizei toso oso einai kapios diatethimenos na plirosi. Oute sents perissotero. 😉