Πως να διατηρήσεις την ανωνυμία σου στο Ίντερνετ?

Ανωνυμία και Ίντερνετ

Ανωνυμία και Ίντερνετ είναι δυο έννοιες ασυμβίβαστες. Μπορεί οι μη ξέροντες να νομίζουν ότι το ανώνυμο σερφάρισμα, σε ιστοσελίδες στο διαδίκτυο δεν κρύβει κινδύνους, και ο καθένας μπορεί ανενόχλητα να λέει και να κάνει ότι του καπνίσει, όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική ;-(.

Το σερφάρισμα στο Ίντερνετ αφήνει ίχνη. Και αν κάποιος έχει την γνώση, την οικονομική δυνατότητα και την θέληση μπορεί να σε βρει, όπου και να βρίσκεσαι. 

Όλοι μας όμως όταν επισκεπτόμαστε διάφορες ιστοσελίδες αφήνουμε προσωπικά στοιχεία. Κάποιοι περισσότερα, κάποιοι λιγότερα. Ο καθένας μας είναι υπεύθυνος για το  τι, που και πόσες πληροφορίες θα μοιραστεί και με ποιους.

ανωνυμία στο ίντερνετ

 

Προσωπικά είμαι απόλυτα αντίθετος σε οποιεσδήποτε προσπάθειες εκ μέρους κρατικών οργάνων, ιδιωτικών εταιρειών η τηλεπικοινωνιακών γιγάντων να παρακολουθούν και να ελέγχουν τους πελάτες τους. Καθώς αυτή η παρακολούθηση δεδομένων καταλύει την ιδιότητα της ουδετερότητας του Ίντερνετ και είναι επιβουλή και προσβολή εναντίον της προσωπικής ασυλίας και ελευθερίας κάθε πολίτη. Το κράτος όμως αγαπάει τον big brother και φροντίζει να φτιάχνει νόμους έτσι ώστε να ελέγχει όσο γίνετε περισσότερο τους πολίτες, θεωρώντας τους ζώα.

Παραθέτω τα παρακάτω εργαλεία με μοναδική επιθυμία να σας δείξω ότι υπάρχουν τρόποι να σερφάρεις ανώνυμα στο Ίντερνετ, αφήνοντας όσο το δυνατόν ελάχιστα ίχνη. Τα εργαλεία είναι δοκιμασμένα από την ομάδα του blog7.org καθώς και από φίλους επαγγελματίες του Web.

Ανώνυμο σερφάρισμα στο Ίντερνετ

Το καλύτερο εργαλείο για ανώνυμο σερφάρισμα είναι το Tor. Το Tor είναι ένα πρόγραμμα το οποίο δημιουργεί πάρα πολλά τούνελ, όπως κάνουν τα  proxy server και κρυπτογραφεί της πληροφορίες. Έτσι εσείς γίνεστε  αθέατος στο δίκτυο. Το Tor το χρησιμοποιούν με μεγάλη επιτυχία σε χώρες όπου το Ίντερνετ είτε είναι απαγορευμένο, είτε ελέγχετε σε βαθμό 90% από το κράτος, και της μυστικές υπηρεσίες. ( Β. Κορέα, Ιράν, Ιράκ, Αφγανιστάν κτλ). Το μοναδικό του μειονέκτημα είναι η αργή ταχύτητα σύνδεσης.

Για να έχετε καλύτερη ταχύτητα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε VPN (Virtual Private Network).

Στο Δίκτυο υπάρχουν πολλοί VPN πάροχοι, αν και οι καλύτεροι παρέχουν υπηρεσίες με συνδρομή. Είναι λογικό όταν θέλεις να έχεις μια καλή υπηρεσία ότι πρέπει να πληρώσεις για αυτήν.  Για τους λάτρεις του free, όπως είμαι εγώ 😉 συστήνω το  proXPN και το  CyberGhost. Μην ξεχνάτε ότι η χρήση  proxy δεν σας δίνει τελείως ανώνυμο σερφάρισμα στο Ίντερνετ, όμως είναι καλύ λύση όταν θέλετε να επισκεφτείτε ιστοσελίδες που απαγορεύουν την είσοδο στο δικό σας  IP , προσωπικά είτε ως χώρα (bad countries).

Ανώνυμο chat στο δίκτυο

Λατρεύετε το Skype, όμως δεν είναι ότι καλύτερο από θέμα ανωνυμίας. Δοκιμάστε το Pidgin , αν θέλετε να έχετε ανώνυμο σερφάρισμα, και θα καταλάβετε την διαφορά.

Εργοδότες εναντίων εργαζομένων στο πως θα καταναλώσεις τον χρόνο σου στον χώρο εργασίας 😉

Ο εργοδότης σας έχει απαγορεύσει την είσοδο από τους υπολογιστές του γραφείου σας στα κοινωνικά δίκτυα όπως facebook, vkontakte, myspace, hyves, steam, jabber, aim/icq, google talk, msn, skype και πιστεύει ότι εσείς δεν μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε αυτά?? Χα,χα Κάντε κλικ στο imo και από εκεί μπείτε με το όνομα και κωδικό σας στα αγαπημένα σας δίκτυο. Και κάντε όσο chat θέλετε στο skype ;-).  Στο τέλος του μήνα ο IT θα καταλάβει το κόλπο και μπορεί αυτό να έχει επίπτωση στον μισθό σας, οπότε χρησιμοποιείστε την υπηρεσία με σύνεση….

Σιγουριά του ταχυδρομείου στο Ίντερνετ

Κάθε email account μπορεί να χακαριστεί και τα προσωπικά σας δεδομένα να πέσουν στα χέρια ανθρώπων που δεν πρέπει. Για να μην συμβεί αυτό προτείνω την χρήση του GnuPG – ένα δωρεάν πρόγραμμα PGP . Με την χρήση αυτού του προγράμματος έχετε 2 κλειδιά. Το ένα είναι δημόσιο, και το άλλο το ξέρετε μόνο εσείς. Με αυτόν τον τρόπο έχετε την εγγύηση ότι μόνο εσείς διαβάζετε το συγκεκριμένο email και είστε απόλυτα σίγουρος για τον αποστολέα του.

Ανώνυμες πληρωμές στο Νετ

Paypal, Skrill, ктλ ότι και να χρησιμοποιήσετε η ανωνυμότητα σας δεν είναι σίγουρη, αφού έχετε συμπληρώσει προσωπικά στοιχεία κατά την εγγραφή σας. Αν θέλετε να κάνετε όσο το δυνατόν ανώνυμες πληρωμές στο Νέτ, αγοράστε προπληρωμένες κάρτες από της τράπεζες και κάνετε της πληρωμές σας με αυτές. Εδώ θα πρότεινα την χρήση του προγράμματος Ukash. Αυτό είναι ένα σύστημα που επιτρέπει να γίνονται  πληρωμές online με voucher, τα οποία τα αγοράζετε από παντού, όπως ακριβώς αγοράζετε μονάδες για να φορτώσετε τα καρτοκινητά τηλέφωνα σας. Στο χαρτί υπάρχει ένας κωδικός τον οποίο εισάγετε στο σαιτ όπου θέλετε να κάνετε την πληρωμή. Έτσι κανείς δεν ξέρει ποιος είστε.

 

Στο τέλος το πιο σημαντικό για ανώνυμο σερφάρισμα:

Πάντα να χρησιμοποιείται την τελευταία έκδοση για τα προγράμματα που έχετε στον υπολογιστή σας. Βάλτε σε χρήση ποιοτικά αntivirus, και antispy προγράμματα τα οποία θα βρούνε malware λογισμικό και θα το διαγράψουν, από τον σκληρό σας δίσκο.  Μην ξεχνάτε να χρησιμοποιείται δύσκολα password και διαφορετικά για κάθε σαιτ και να μην τα αποθηκεύετε στον brοwser. Να ένα καλό παράδειγμα για ισχυρό κωδικό : e{pj(+r/Bw78tL7, και όχι το 123456 😉

Drop Your Comment