Ο ορισμός του πετυχημένου blog

Πως ένα blog ορίζετε ως πετυχημένο?

του

Άρη Αποστολόπουλου

Τι ορίζετε ως επιτυχημένο blog και τι κόστος έχει η επιτυχία?

επιτυχημένο blogΌλοι όσοι ανοίγουν ένα blog, έχουν ως κρυφό -ή και φανερό στόχο- να γνωστοποιήσουν τα κείμενα τους σε όσους πιο πολλούς αναγνώστες μπορούν. Η δυσκολία όμως έγκειται στο να ορίσουμε και να αποσαφηνίσουμε ένα μόνο πράγμα: τι ακριβώς είναι το επιτυχημένο blog.

Πολλοί θεωρούν ότι επιτυχημένο blog, είναι αυτό με την υψηλή επισκεψιμότητα και τα πολλά “μπράβο” που μπορεί να εισπράξει ο διαχειριστής του, αλλά αυτό είναι λάθος.

Πετυχημένο blog

Το πετυχημένο blog δε μπορεί να οριστεί με ακριβή επιτυχία μιας και είναι πολλοί οι παράγοντες που το επηρεάζουν. Αυτό που είναι σίγουρο, είναι πως ένα επιτυχημένο blog έχει αξιόλογο υλικό και ενδιαφέρον περιεχόμενο. Τα ζητήματα που παρουσιάζονται, ανταποκρίνονται στην πλειοψηφία των χρηστών του διαδικτύου με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο και, αν μη τι άλλο, ο τρόπος γραφής είναι σωστός και επικοινωνιακός.Για να θεωρηθεί πετυχημένο blog ένα ιστολόγιο θα χρειαστεί να περάσουν μήνες. Να φέρει έσοδα είτε από διαφημίσεις, είτε από χορηγούς, να έχει μεγάλη επισκεψημότητα και να κατορθώσει να δημιουργήσει ένα δικό του πιστό κοινό.

Όταν λέμε όμως ότι ένα blog πρέπει να “μιλάει” σε ένα ευρύ φάσμα κοινού, δεν εννοούμε ένα τετριμμένο, συνηθισμένο χώρο όπου παρουσιάζεται κάτι που μπορεί να βρει κάποιος στα υπόλοιπα εκατομμύρια blogs που υπάρχουν.

Γι’αυτό το λόγο, είναι σχεδόν σίγουρο ότι οι κάτοχοι των πετυχημένων blogs έχουν παρακολουθήσει το περιεχόμενο πολλών διαφορετικών ιστοτόπων για να μπορέσουν να καταλάβουν τι ακριβώς ζητάει το διαδικτυακό κοινό.

 

Ένα μυστικό για να μπορέσουμε να αποκτήσουμε ένα σταθερό κοινό, ώστε να πετύχουμε τους στόχους του blog μας, είναι να γράφουμε συχνά και με πρόγραμμα. Η δέσμευση στους αναγνώστες μας ότι, για παράδειγμα, θα υπάρχει μια νέα ανάρτηση κάθε Τετάρτη, δημιουργεί έναν δεσμό με αυτούς και έχει ως αποτέλεσμα την επιστροφή των επισκεπτών μας για να τσεκάρουν αν “ανεβάσαμε” κάτι ακόμα.

Λόγω της, απαραίτητα, συχνής ανανέωσης του ιστοχώρου μας, ένα πετυχημένο blog πρέπει να είναι σωστά δομημένο και οργανωμένο. Το αρχείο των αναρτήσεων, είναι καλό να κατηγοριοποιείται ανά μήνα, ώστε να υπάρχει εύκολη πρόσβαση σε προηγούμενες “δουλειές” μας.

 

Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά, αλλά για να θεωρηθεί ένα blog πετυχημένο, χρειάζεται κάτι παραπάνω από το promotion που του κάνουμε εμείς. Πρέπει οι ίδιοι οι αναγνώστες να κοινοποιούν στον κύκλο τους αυτά που διάβασαν στον ιστότοπό μας, παρουσιάζοντάς τα ως ενδιαφέροντα. Το πετυχημένο blog λοιπόν, είναι, με λίγα λόγια, το ενδιαφέρον και πρωτότυπο blog.

Drop Your Comment