Ινδική απάτη Goweb Enterprises!
Στο προηγούμενο άρθρο με θέμα Αναζήτηση υπηρεσιών SEO στην Ελλάδα προσπάθησα να θέσω ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να λειτουργεί ένας πελάτης που αναζητά υπηρεσίες προώθησης ιστοσελίδων στην Ελλάδα. Το πιο βασικό του σημείο ήταν ότι λόγου κόστους πολλοί Έλληνες αναζητούν φθηνότερες υπηρεσίες από αμφιβόλου ποιότητας SEO ειδικούς που βρίσκονται στο άλλο άκρο της γης. Σήμερα μέσω ίντερνετ έχεις αυτή την δυνατότητα όμως τι ρίσκο αναλαμβάνεις και τι ζημιές μπορεί να πάθεις από λάθος επιλογές;
Λάθος επιλογή ειδικού SEO
Μετά από πολύ ψάξιμο και έχοντας πάρει αρκετές προσφορές από το elance.com επέλεξα να συνεργαστώ με μια Ινδική εταιρεία που είχε το σαιτ “seobestcompany.com”, τώρα έχει αλλάξει όνομα και λέγεται Goweb Enterprises και σαιτ “goweb.co.in”. Μιλούσα με κάποιον Ravi και του έδωσα 1 φράση κλειδί και 1 σαιτ να δω της δυνατότητες του. Ο Ινδός χρεώνει στο φθηνότερο πακέτο 190$ τον μήνα και ζητά 4 μήνες και μέχρι 10 λέξεις κλειδιά για να κάνει SEO. Υπόσχεται ότι με 650$ τον μήνα επί 12 μήνες θα εμφανίσει μέχρι 50 λέξεις κλειδιά και έτσι το σαιτ σου θα κυριαρχεί στα αποτελέσματα αναζήτησης. Φρούδες ελπίδες και ψεύτικες υποσχέσεις.
Τον άφησα να δουλέψει 1 μήνα σε ένα σαιτ που έχω για δοκιμές, και τα αποτελέσματα ήταν τραγικά. Το σαιτ όχι μόνο δεν μετακινήθηκε ούτε στο ελάχιστο σε καλύτερη θέση, αλλά και γνωρίστηκα με την νοοτροπία των Ινδών. ΄-)
Πως σκέφτεται ένας Ινδός ειδικός SEO?
Να πως η συγκεκρμένη ετιαρεία φτιάχνει πρώθηση σαιτ. ΄-) Φτιάχνει ένα project report σε excel όπου συγκεντρωτικά εμφανίζονται όλες οι εργασίες που κάνει για να μπορεί ο πελάτης να βλέπει την πρόοδο των εργασιών.
1. Directory submission (Τι να το κάνεις το λινκ από γενικό Πακιστανικό κατάλογο προς Ελληνικό σαιτ?)
2. Social BookMarking (ΚΑΝΕΝΑ λινκ δεν είναι pr1+, τα σαιτ από όπου παίρνεις σύνδεσμο είναι άσχετα με το αντικείμενο σου.)
3. Classifed (Ισχύει το ίδιο με τον προηγούμενο, τι να τι κάνεις την αγγελία σε Κινέζικο σαιτ που πουλάει κάλτσες όταν το δικό σου έχει θέμα την βιολογική καλλιέργεια ντομάτας; )
4. Search Engine Submission (Ποιος ειδικός SEO κάνει καταχώρηση σε μηχανές αναζήτησης σαν την pedsters-planet.co.uk, ghetosearch.com κτλ το 2013; Υπάρχει 1 μηχανή αναζήτησης, η google για την Ελλάδα και αν δεν είσαι εκεί είναι σαν να μην υπάρχεις. Ελλάχιστοι Έλληνες χρησιμοποιούν Bing, Yahoo)
5. Blogs Submission (spam comments σε άρθρα που έχουν 20000 +σχόλια.)
6. Παρακολούθηση θέσης για την λέξη κλειδί. (Ο Ινδός επί ένα μήνα συνέχιζε να μου δίνει στοιχεία για την θέση που εμφανιζόταν το σαιτ μου στο google.com και όχι στο google.gr, που όσο και να του το υπενθύμιζα στάθηκε αδύνατο να καταφέρει να το ρυθμίσει.) Πως να περιμένεις από κάποιον να σου κάνει προώθηση ιστοσελίδας όταν δεν ξέρει να ρυθμίσει ένα tool, για ποια μηχανή κάνει SEO? Ο Ινδός στην Goweb Enterprises ξέρει να χειρίζεται λογισμικό παραγωγής spam σχολίων και να κάνει αυτοματοποιημένες καταχωρίσεις σε καταλόγους.
Αυτό το ονομάζει SEO και ψάχνει αδαείς. Εδώ μπορείς να διαβάσεις πως ένα μάθημα SEO κόστισε 38500 δολάρια από λάθος επιλογές.
Ουσιαστικά κάνει link building με καταχωρίσεις σε blogs comments με software αυτόματα σε ιστολόγια που ΔΕΝ έχουν ανθρώπινη επιμέλεια στα σχόλια και συγκεντρώνουν τετραψήφιο αριθμο σχολίων κάτω από κάθε άρθρο τους. Αυτό λέγεται spam στην πιο καθαρή του μορφή και φυσικά η google τα έχει όλα PR n/a.
Αποτέλεσμα : Δεν υπάρχει περίπτωση 1 στο εκατομμύριο με τέτοιες τεχνικές να κάνεις προώθηση ιστοσελίδας, και με σιγουριά μπορώ να πω τουλάχιστον 80% ότι θα δεχτείς ποινή από την google. Έτσι πετυχαίνεις ακριβώς το αντίθετο από αυτό για το οποίο πλήρωσες τον Ινδό. Και έχασες τα χρήματα σου, και δημιούργησες της κατάλληλες προϋποθέσεις το σαιτ σου να δεχτεί ποινή και να πάει ακόμη πιο πίσω στα αποτελέσματα αναζήτησης. Και όλα αυτά αναζητώντας το φθηνό. Που στην περίπτωση θα βγει τουλάχιστον διπλά ακριβό αφού θα χρειαστεί να καθαρίσω πρώτα όλα τα σπαμ λινκς που έφτιαξε ο φουκαράς Ινδός και μετά να φτιάξω καινούρια.
Κακές πρακτικές SEO
Πλάκα είχε και η συνομιλία μας μέσω skype όπου ο ταλαίπωρος Ινδός προσπαθούσε να με πείσει πόσο μεγάλος SEO ειδικός είναι και πως αν τον πληρώσω 650$ τον μήνα θα φέρει το σαιτ όχι μόνο στην πρώτη αλλά σε όλες της 10 πρώτες θέσεις. Αστείος και γελοίος.Όχι μόνο δεν κατάφερε ούτε στο ελάχιστο να βελτιώσει την θέση του σαιτ αλλά συνέχιζε θρασύτατα να ζητά και άλλα λεφτά. Σε μια στιγμή απλά με διέγραψε από το skype και το θέμα τέλειωσε εκεί.
Ένα λινκ PR4 κοστίζει 10$ μου λέει, δώσε μου λεφτά να το αγοράσω. 10$ ταλαίπωρε Ινδέ κοστίζει τον μήνα!!! Και για να το κρατά εκεί ο ιδιοκτήτης του σαιτ θέλει ΚΑΘΕ μήνα από 10$. Φυσικά αυτήν την μικρή λεπτομέρεια θα την μάθεις μετά από έναν μήνα. ΄-)
Ούτε λόγος φυσικά δεν γίνεται για επιστροφή χρημάτων ή δουλειά δωρεάν μέχρι να έρθουν τα συμφωνημένα αποτελέσματα. Αυτές οι έννοιες είναι άγνωστες στην Ινδία. Ο τύπος μοιράζει τα λεφτά που παίρνει από τους αφελείς σε πιτσιρικάδες που δουλεύουν λογισμικό τύπου scrapebox, xrumer για να παράγει spam, χωρίς να τον ενδιαφέρει ότι αυτό είναι blackhat seo και είναι ο πιο σίγουρος τρόπος για να δεχτείς πέναλτι.
Κάθε συντεχνία έχει καλούς και κακούς επαγγελματίες. Παντού υπάρχουν επαγγελματίες και ερασιτέχνες και είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν Ινδικές εταιρείες που είναι σοβαρές και γνώστες του αντικειμένου, όμως η Goweb Enterprises είναι απατεώνες, ψεύτες και άσχετοι με προώθηση ιστοσελίδων SEO. Μην κάνετε το λάθος να τους δώσετε χρήματα για SEO και μοιράστε αυτό το άρθρο για να μην την εξαπατηθούν και άλλοι. Η έννοια ευχαριστημένος πελάτης είναι άγνωστη στον Ινδό Ravi και στην Goweb Enterprises, αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να πάρει την προκαταβολή γνωίζοντας εκ των προτέρων ότι δεν πρόκειτε να κάνει καμιά δουλειά.
Έγραψα αυτό το άρθρο για να υπάρχει στο ίντερνετ και να το διαβάζουν όσοι αναζητούν υπηρεσίες προώθησης ιστοσελίδων από Ινδούς SEO ειδικούς, αν πέσουν στην συγκεκριμένη εταιρεία Goweb Enterprises να μην κάνουν το λάθος να την προσλάβουν.