Freelancer

Εργάζεσαι ως freelancer;

freelancerΑν η απάντηση είναι ναι τότε ανήκεις σε μία κατηγορία εργαζομένων όπου φαινομενικά ασκούν ένα νέο είδος εργασίας ή για να είμαι πιο ακριβής συνεργασίας η οποία είναι ταυτόσημη με αυτή του ελεύθερου επαγγελματία ή του παρόχου σύμβασης έργου μια και έχει πάρα πολλά αν όχι ίσως όλα τα χαρακτηριστικά των παραπάνω κλάδων εργασίας.

Πρώτα απ’ όλα κατατάσσεσαι στις ευέλικτες μορφές εργασίας κάτι το οποίο είναι ζητούμενο από όλο και περισσότερες επιχειρήσεις στις μέρες κάτι που σημαίνει ότι η παραδοσιακή μορφή μισθωτής εργασίας αλλάζει και μάλιστα με ραγδαίους ρυθμούς.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στο εξωτερικό η τάση είναι αυξητική και οι εταιρείες ψάχνουν συνεχώς τρόπους να περικόψουν θέσεις εργασίας και δη μισθωτής στα πλαίσια της ανταγωνιστικότητας.

Ο freelancer δεν έχει τους περιορισμούς που ένας συμβατικός μισθωτός έχει. Βέβαια έχει και πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Τα θετικά της υπόθεσης είναι ότι είσαι αφεντικό του ίδιου σου του εαυτού κατά συνέπεια δεν σε εκμεταλλεύεται άμεσα κανείς, οπότε ότι βγάλεις με τον ιδρώτα σου είναι αποκλειστικά δικό σου κτήμα και μόνον. Ένα άλλο πάλι είναι ότι μπορείς να επιλέξεις την κατανομή του εργασιακού σου χρόνου αν θα είναι πρωινή ή βραδινή ή αν μία μέρα θα δουλέψεις λιγότερο σε σχέση με την προηγούμενη ή την επόμενη. Έχεις τη δυνατότητα να επιλέξεις δουλειές.

Τα χρήματα που μπορείς να κερδίσεις μπορούν να είναι από ελάχιστα έως πολύ καλά αναλόγως της εργατικότητας και της φήμης σου. Είναι πιθανόν με μία δουλειά να εξασφαλίσεις το μέλλον σου.

Στον αντίποδα τώρα τα αρνητικά του όλου θέματος είναι ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να αποτύχεις και να βρεθείς ακόμη και χρεωμένος αν δεν είσαι προσεκτικός και οργανωτικός το τονίζω αυτό. Πολλές φορές αφού έχεις ολοκληρώσει ένα έργο και το έχεις παραδώσει θα κυνηγάς τον πελάτη να σε πληρώσει.

Υπάρχει περίπτωση για κάποιο χρονικό διάστημα να κερδίζεις ελάχιστα ακόμη κι αν δουλεύεις με ωράριο πάνω του πλήρους (ειδικά αν δουλεύεις πάνω σε κάτι δικό σου). Κάποιες φορές μπορεί κάποια δουλειά να μην κλείσει οπότε όλος ο χρόνος που σπατάλησες για έρευνα προετοιμασία παρουσιάσεις κι αναλύσεις να πάει χαμένος και το σημαντικότερο απλήρωτος. Θα πρέπει να πληρώσεις ως ελεύθερος επαγγελματίας την ασφάλισή σου, το λογιστή, την εφορία κλπ.

Αν δεν είσαι δραστήριος και κοινωνικός, όσο καλός κι αν είσαι ή όσες γνώσεις κι αν έχεις σ’ αυτό που κάνεις τότε στο τέλος δεν θα καταφέρεις τίποτα. Τέλος όταν υπογράφεις ένα συμβόλαιο θα πρέπει να έχεις σοβαρούς συνεργάτες διαφορετικά υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ακόμη και να καταλήξεις φυλακή.

Χωρίς να θέλω να απογοητεύσω τους ενδεχόμενους αναγνώστες του άρθρου απλά παρουσιάζω τα υπέρ και τα κατά του όλου θέματος. Το αν θα το επιλέξετε ή όχι τελικά είναι καθαρά δικό σας θέμα.

Drop Your Comment